úvod
homepage

Homebrewing – předávání informací vytisknout článek

Přidáno: 26. ledna 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4734x

Jednou z možností zlepšování se v homebrewingu je předávání zkušeností. V našem případě jsou to semináře a diskuse na na serveru, emailová konference a také články.

Začnou tou diskusí. Jak jste si již nejspíš všimli, stávající diskuse na našem serveru byla zrušena. Důvod je velice prostý. Neměla ani elementární ochranu před spamem, takže hned jak jí našly roboti prolézající net, nestačil jsem odmazávat výhodné nabídky na viagru a ještě lepší pobídky k seznámení. S několika desítkami tisíc spamových hlášek byla nepoužitelná a tudíž byla odstavena.

Nicméně v souladu s předělávkou celého světa piva a sesterských projektů plánujeme v nejbližší době i spuštění nové diskuse. Ta bude součástí celého projektu, nicméně homebrewing bude mít svojí celou samostatnou část. A než to spustíme – omlouvám se, ale zatím nevím přesně kdy to bude, chtěl bych se zeptat zdejší homebrewářské komunity, jak byste si tuto diskusi představovali.

Napadá mě základní dělení na ingredience, spodní, svrchní kvašení, setkávání domácích pivovařičů, mladinové koncentráty a zařízení na výrobu piva v domácích podmínkách. Myslím, že jednotlivé kategorie nepotřebují další popisování, snad s výjimkou té poslední. Sem bych zařadil jak samotné zařízení, tedy pivovary, tak i domácí vychytávky dalších potřebných věcí, šrotovníkem počínaje, sacharometrem konče.

Přístup do diskuze bude možný po zalogování. Kdo se přihlásil/registroval na zdejším serveru, použije stávající přihlášení, neboť celá databáze bude převedena na nový svět piva. Kdo se přihlásil na obou částech, bude si moci jedno přihlášení následně upravit ve svém osobním nastavení.

Druhou věcí, která vede k předávání zkušeností jsou bezesporu semináře. Několik jsme jich už uspořádali, s větším či menším ohlasem. Abych se přiznal, rozhodně jsem nečekal takový ohlas na vůbec první seminář, který jsme uspořádali před lety v hospodě V cípu. Naopak zklamáním byl nezájem o loňskou přednášku o kvasnicích, kterou pro nás připravil odborník na slovo vzatý, David Bryant z Colorada ve Spojených státech.

A proto bych vás zde opět rád zeptal, jestli jsou semináře pro vás přínosem. A pokud ano, jaká forma, rozsah, zaměření a časové rozpětí jsou pro vás přijatelné. Samozřejmě vše ovlivňují i finance, ale ty se odvíjejí od náročnosti a délky vlastního semináře.

Pro vaši informaci letos uvažujeme o několika seminářích – první by se mohl uskutečnit v květnu a byl by věnován pšeničným pivu, tedy weizenům. Druhý by se pak mohl uskutečnit v říjnu ve spolupráci s pivovarem Pernštejn a byl by tudíž věnovaný pivům typu Porter( nejen spodně, ale i svrchně kvašeným). Jednalo by se o půldenní semináře, zhruba od deseti hodin dopoledne do tří.

Druhou kategorií jsou seminářů jsou pak Kurzy vaření piva. Zatím proběhly dva běhy, třetí plánujeme na květen letošního roku. Formát a rozsah zůstanou stejné. Bude se jednat o třídílný kurz, takže případní zájemci by si měly vyčlenit tří soboty.

Další možnou variantou jsou setkávání homebrewářů s jejich výtvory a vzájemné posuzování. Nejjednodušší by bylo se sejít u někoho doma, pokud by to ale mělo mít „nějakou štábní kulturu“, pak hospoda či pivnice je lepší místo. A pokud by se této akce měl účastnit i profesionál, obávám se, že zcela zdarma takovou akci udělat nejde. Stačí se přeptat v nějaké hospodě, za kolik pronajímají sál, a hned to každému dojde.

Pokud by byl i podobné setkání zájem, můžeme zde na zkoušku nějaký termín(a podmínky účasti vypsat) a podle případného zájmu/nezájmu pak vše zorganizovat.

Ještě mě teď napadla možnost předávání informací pomocí emailové konference. Přihlášení mohou položit do konference dotaz, kdo ví, odpoví. Samozřejmě že se tímto nevyhnete opakovaným dotazům. Navíc, pokud je dotazů více, informace se stávají nepřehledné. Ne nepodstatnou otázkou potom také je, kdo by si našel čas a věnoval se redigování emailové konference.

Jedním příkladem může být konference věnovaná otázkám reklamy na internetu ZDE , která se tu a tam rozhýbe. Na druhou stranu diskusní server/emailová konference amerických sládků má několik příspěvků denně a musí tudíž být moderovaná. Následně se posílá sumář příspěvků a reakcí. Tak jako u výše uvedených možností předávání zkušeností vás homebrewářů, záleží na vašem zájmu a ochotě se dělit s ostatními o své dojmy a zážitky.

A nedá mi to, abych to tu znova nezopakoval. Jedinečnou možností pro vás jako homebrewáře je předání zkušeností ostatním formou článku:). Dá se u něj diskutovat, přidat fotky do galerie, je lehce k dohledání, dá se později upravit, může být výchozím bodem k všeobecné diskusi atd...

Proto si na vás znovu dovoluji apelovat. Pokud máte sebemenší zkušenosti, ať už ty dobré nebo špatné, podělte se s ostatními. Většina z vás měla na začátku problémy, téměř všichni řešili nemožnost koupit si vybavení v prodejní síti. Věřte, že se nemusíte stydět za svůj sloh, na tomto serveru jde hlavně o informace. Děkuji předem i za krátké články a informace ostatním.

Vážené čtenářstvo, jak vidíte, možností předávání informací je spousta. Záleží na vás, jakou si vyberete a jak jí pak následně budete rozvíjet. Homebrewing zatím u nás nemá na růžích ustláno a proto se mu musí dosti pomáhat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 29.01.2008 17:17 Komentovat
Re: Náplň stránek Lihouš29.01.2008 17:17
http://www.hobbybrauer.de :-)
Re: Re: semináře a setkávání Tomáš Beneš29.01.2008 14:40
Ta objednávka od Weyermanna zní velmi zajímavě. Nebylo by špatný vzít něco pro nás...
Seminář pšeničná piva Standa Svatoň28.01.2008 23:36
Hlásím se předem na seminář o váření pšeničných piv. Lituji že jem se nemohl...
Re: semináře a setkávání Seminar weizen28.01.2008 23:19
Je to tak, jednalo by se o Pivovarsky dum, jinde nas asi nenechaji. Nejspis za to ale budou...
setkani homebrewaru davids28.01.2008 22:37
setkani varicu se uskutecnuji pravidelne jiz od sameho pocatku vareni, tj, asi 4 roky. Koncem...
semináře a setkávání Rudolf Lach28.01.2008 19:30
Semináře – první dva v Cípu byli rozhodně zajímavý. Takže určitě by měli...
... Měrka Petr28.01.2008 17:11
Diskuse - určitě ano, jenom to chce chuť podělit se o zkušenosti. Jenom by to chtělo...
Semináře Tomáš Kroupa28.01.2008 12:08
Mně osobně setkání v Cípu dalo hodně. Díky němu se ze mě stal nadšený homebrewář. I...
Vyhledávání