Oxidační a stará chuť piva
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 7934x
Mezi další často se vyskytující senzorické závady piva patří chuť oxidační a stará. Obě vznikají poměrně širokou paletou různých chemických reakcí především oxidačního charakteru ze složek, které se v pivu přirozeně vyskytují jako jsou aminokyseliny, poly
Zoxidované pivo se projevuje těžkou nasládlou vůní a vůní, často doprovázenou i změnou barvy piva a poklesem jeho hořkosti, protože hořké chmelové látky jsou velmi citlivé na přítomnost kyslíku a v jeho přítomnosti se rychle rozkládají. Do určité míry tato cizí chuť vzniká i při pasteraci piva, proto se někdy nazývá též pasterační.
Stará vůně a chuť piva se dá také charakterizovat jako chuť po lepence či papíru. Většinou v pivu vzniká jako další stupeň stárnutí a oxidace piva. Nejčastější příčinou této chuti jsou aldehydy vznikající oxidací nenasycených mastných kyselin, které do piva přecházejí především ze sladu.
Oběma těmto cizím chutím se dá do jisté míry předcházet a vyvarovat se jim při správném zacházení s pivem.
Co se týče skladování piva, obecně platí, že při čím nižší teplotě jej skladujeme, tím pomaleji všechny tyto procesy probíhají. Pivo však nesmí přemrznout! A je třeba počítat i s rizikem chladového zákalu, kterému se budeme věnovat v některém z příštích pojednání.
Pokud je pivo čepováno ze sudu, měl by k tomu být využíván vhodný výčepní plyn jako je oxid uhličitý nebo jeho směs s dusíkem v různých poměrech. Pokud se nevyhneme použití kompresoru pro výčep piva, je třeba dbát alespoň na údržbu kompresoru a vzdušníku (pravidelné odkalování, výměna filtrů) a snažit se vyčepovat sud za co nejkratší dobu. Při použití vzduchu pro výčep piva se k riziku oxidace piva přidává ještě riziko mikrobiální kontaminace nebo kontaminace piva mazivy z kompresoru, což může ve výsledku způsobit nepitelnost piva.
Další podmínkou skladování, na kterou je třeba dbát je minimalizace přístupu světla k lahvovému pivu, protože světlo pivu škodí.
I přes dodržení všech doporučení k zacházení s pivem, je nutné mít na paměti, že pivo je nápoj živý, který stejně jako lidé stárne a vůně jako je oxidační či stará lze přirovnat k vráskám, které se dříve či později objeví. Proto nejlepší pivo je ČERSTVÉ PIVO.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 05.02.2008 22:06 | Komentovat |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petr Skala | 05.02.2008 22:06 |
---|---|
Nejprve povol uzávěr ze závitu. Pokud máš doma košíčkový narážeč a pár starých... | |
Re: Re: Re: Re: Re: petrbrew | 05.02.2008 13:03 |
OK Díky. Mám doma KORP, ale do budoucna stejně plánuju výměnu za FLACH, na který mám pípu. | |
Re: Re: Re: Re: Re: Honza | 05.02.2008 11:28 |
Z teto reakce nerozumim dvou vecem: - pointa homebrewingu= levne pivo? Nevim jak kdo, ale ja... | |
Re: Re: Re: Re: Petr Buriánek | 05.02.2008 09:03 |
Systém Flach? Když není originální klíč použít "hrubé násilí" - (velká... | |
Re: Re: Re: petrbrew | 05.02.2008 07:25 |
Zrovna budeme poprvé plnit do KEGu na 50L, a tak chci sehnat co nejvíc informací. Klidně mi... | |
Re: Re: Re: Re: Petr Skala | 04.02.2008 21:43 |
Díky, koukal jsem se na stránky, ale s homebrewingem to nemá nic moc společného. Je tam pár... | |
Re: Re: Re: Honza | 04.02.2008 18:41 |
Obrazek jde vlozit primo do fotogalerie, sekce homebrewing, klidne i s popiskou:... | |
Re: Re: Petr Skala | 04.02.2008 15:51 |
Náplň je asi 28-29 litrů, Jo pění to, točím si pivo na 3x až 4x. Pokud ale budu chtít... |