úvod
homepage

Zkušenosti homebrewářského mládí vytisknout článek

Přidáno: 2. září 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7283x

Dnes vám přinášíme zkušenosti Jakuba Veselého, nejmladšího homebrewáře v Čechách.

Už od malička žiji v městě chmele a piva,v Žatci. Zřejmě to mne přesvědčilo věnovat se pivovarskému průmyslu. Okolo pěti let sbírám pivní tácky a etikety a druhým rokem navštěvuji žatecký klub sběratelů pivních etiket,přes který jsem narazil na pana Radomíra Folka. To je člověk,který již nějaký ten čas vaří své domácí pivo. Na začátku roku 2006 mě zasvětil do tajů homebrewingu a 15. ledna 2006, ve svých 12-ti letech, jsem uvařil první domácí pivo.

Vesely1

V tu chvíli se nebylo čím chlubit,jelikož bylo z koncentrátu. Pivo bylo pitelné a proto jsem ve vaření domácího piva pokračoval. Dle upraveného receptu pana Folka jsem vyrobil několik várek zlatavého moku z kanditního sladu,hlávkového ŽPČ a W95. Zejména poslední várka se dala považovat za velmi úspěšnou a to mne nasměrovalo na vaření piva ze suchého plzeňáku. Po pořízení dalších potřeb typu sacharoměr… jsem uvařil první várku ze suchého sladu. Tehdy jsem měl nejspíše špatné kvasnice,jelikož pivo kvasilo i při správné a stálé teplotě velmi pomalu (je možné že kvasnice byly staré,v pivovaru mi bylo řečeno že jsou již použité,nevím však kolikrát).


Vesely2

Následující várka byla ze suchých kvasnic určené pro homebrewing. Ani tentokrát se pivo příliš nepovedlo. Pěna hlavního kvašení připomínala jarovou vodu a pivo mírně zapáchalo. Toto pivo skončilo v “pivní lázni”. Dosud poslední várka z plzeňáku byla prokvašena suchými kvasnicemi Lager (anglické). Jenže už při tvorbě mladiny jsem udělal obroskou chybu-přehnal jsem to se sladem a pivo mi poté nedostatečně prokvasilo. Zkusil jsem tedy rozkvasit další kvasnice v 200 mililitrech mladiny a přilít do kvasné nádoby. Pivo se opětovně rozkvasilo a po stočení do lahví se i slušně natlakovalo. Pivo bylo pitelné,ale konzumační zážitek kazil pach kvasnic. Od září plánuji další várky. Se svými zkušenostmi se opět rád podělím. Fotografie naleznete na mém webu (blogu) www.domaci-pivovar.blog.cz

Dej bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 22.09.2007 11:07 Komentovat
Re: zavařovací hrnec Jakub Veselý22.09.2007 11:07
Mám ještě hrnec na vyslazovací vodu,scezovačku (kbelík s dírami) a jako nádobu pro půl...
zavařovací hrnec petrbrew21.09.2007 22:59
Jakue, chci si pořídit elektrický zavařovací hrnec pro vaření piva a sháním zkušenosti...
... Jakub Vesely07.09.2007 19:08
Opravdu,ale opravdu nejsem zadny alkoholik. Ani pivo nepiji. K degustaci mojich vytvoru i jinych...
Re: piti piva ve 12 gustavson06.09.2007 11:25
To, ze vari pivo, jeste neznamena, ze ho vsechno musi vypit. Staci, kdyz jenom ochutna. Staci se...
piti piva ve 12 olafson05.09.2007 18:05
Zdravim, o tomhle klucinovi jsem uz neco cetl. Nejsem zadny mravokarce, ale prijde to divny jenom...
Vyhledávání