úvod
homepage

Degustační soutěž homebrewingu vytisknout článek

Přidáno: 4. února 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3980x

Protože řady homebrewářů se úspěšně rozrůstají, řekl jsem si, že by nebylo do věci uspořádat degustační soutěž vašich výtvorů.

Zatím jedinou degustační soutěž homebrewingu, kterou jsme uspořádali (možná zatím i jedinou u nás vůbec), se konala už předloni. Na loňský rok jsme sice měli určité plány, ty se nám ale bohužel nepodařilo realizovat. Proto jsme si řekli, že by bylo škoda se při stále se rozrůstajícím počtu homebrewářů nepokusit o repete. A protože podle ohlasů čtenářů našeho serveru i návštěvníků vánočních pivních trhů na Výstavišti v Praze v prosinci loňského roku tato akce nedopadla nejhůř, spojení letošních trhů s degustační soutěží domácích pivovařičů se samo nabízelo.

Proto tedy touto cestou bych chtěl vyzvat komunitu homebrewářů a zeptat se, jestli byste o podobnou soutěž měli zájem. Přesná pravidla zatím nemáme, ale mohla by se odvíjet o těch, která jsme použili při první degustační soutěži:

piva budou hodnocena ve dvou kategoriích – světlý ležák českého typu bez rozdílu stupňovitosti a v druhé „open kategorii“. Sem se mohou zařadit piva tmavá českého typu, svrchně kvašená, ochucená. Napadlo nás ještě zařadit kategorii piv připravených z mladinových koncentrátů, ale to by záleželo hlavně na volbě vás samotných. každý přihlášený vzorek do degustační soutěže musí být dodán v objemu 5 až 7 litrů (kdy a kam bude ještě upřesněno). degustační komisi bude složena ze dvou skupin – profesionální degustátoři a čtenáři našeho serveru, kteří se účastní našich degustací. Přednost budou mít ti, kteří absolvovali kurs degustace piva. Degustační soutěž proběhne v rámci Vánočních pivních trhů na Výstavišti v Praze v prosinci tohoto roku. Vítězné práce v jednotlivých kategoriích budou oceněny diplomem a věcnou cenou

Výše uvedené stanovy jsou jen předčasné úvahy, jak by to celé mohlo vypadat a samozřejmě budeme rádi, pokud se k nim v diskusi vyjádříte. Definitivní podobu vlastní degustační soutěže vyhlásíme do konce dubna.

A proč se o této zamýšlené akci píše už teď? Odpověď je jednoduchá. Je lepší dát o tomto našem záměru vědět co nejdříve. Doufáme totiž, si uděláte čas a na Výstaviště se přijdete podívat. A nebo ještě líp, že se do degustační soutěže zapojíte jako aktivní účastníci se svými výtvory. Sice to bude znamenat, že byste měli být přihlášeni u svého celního úřadu, což může s sebou přinést určité byrokratické vyřizování, na druhou stranu je ale možné, že v prosinci letošního roku bude hranice pro domácí vaření piva už zvýšena na stejnou úroveň, jako mají vinaři – tedy na oněch známých 2000 litrů za rok. Aktivita, kterou v tomto směru vyvíjí Sdružení přátel piva je chvályhodná a zaslouží si vaší podporu. A je také dost dobře možné, že v té době budeme mít nějaké sdružení či organizaci zastřešující homebrewing v Čechách. Ale to je na jiný článek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 02.03.2007 22:54 Komentovat
Re: že bych přiletěl??? Honza02.03.2007 22:54
NA soutez to asi nebude, ta je na konci roku, ale na dalsi setkani ctenaru, ktere bude na konci...
že bych přiletěl??? Čmelák02.03.2007 14:40
zrovna v neděli jsem sudoval ty mé dvě várky - 13 l karamelového polotmavého a 15 l...
. Colega07.02.2007 19:24
Jó, to bych to nesměl všechno vypít sám.
... Jakub Veselý04.02.2007 17:17
Výborný nápad,rád bych se zůčastnil.
Vyhledávání