Kam na pšeničné pivo? Do Die Weisse!
Hodnocení: 1 Hodnotících: 7 Zobrazeno: 6677x
Když jsme se rakouských pivovarníků ptali, kam by nás poslali na dobré pšeničné pivo, odpověď byla jednoznačná - "Zkuste v Salzburgu pivovar Die Weisse".
Upomínky na historii pivovaru (Zdroj: http://www.salzburgerweissbier.at).
Historie pivovaru se začíná psát od začátku minulého století, kdy jej po svém návratu z jižní Afriky založil dobrodruh Adelbert Behr. Dnes na vás při návštěvě podniku dýchne trocha historie snad jen tehdy, pokud se u baru ohlédnete a popatříte na původní měděnou varnu.
Pohled z pivnice na varnu.
Jinak se jedná o veskrze moderně zařízenou pivnici, restauraci, pivní bar – jak chcete. Ostatně i ta zmiňovaná 100 let stará varna je jen slupkou, pod níž se skrývá modernější zařízení z Bavorska.
Pohled od varny do pivnice "Sudwerk".
My měli možnost nahlédnout i do útrob pivovaru. V pivovaru se vaří pouze svrchně kvašená pšeničná piva za použití 50% pšeničného a 50% ječného sladu. Chmel se používá německý, voda vodovodní.Vaří se dvourmutově.
Technologie vaření pšeničného piva je poněkud odlišná od technologie, na jakou jsme zvyklí v klasických českých pivovarech. Její specifika jsou velmi dobře popsána ve starším článku Jana Šuráně.
Drobná výstavka surovin pro návštěvníky.
Var v Die Weisse probíhá třikrát týdně, když je fofr, tak i čtyřikrát. Provoz pivovaru zajišťují tři pracovníci.
Hlavní kvašení probíhá v těchto nádobách (v pivovaru jsou 3).
Kontrola teploty při hlavním kvašení aneb demonstrace toho, že svrchní kvašení probíhá při vyšších teplotách. Nejnižší teplota je v nádobě, která je momentálně prázdná.
Lahvové pivo dokvašuje v lahvích. Výsledkem je nefiltrované a nepasterované pivo s tříměsíční zárukou.
Pivo dokvašuje v lahvích. V nich se také průběžně měří tlak (stupnice tlakoměru na obrázku je v barech).
Co všechno můžete z místní produkce ochutnat? V točené podobě světlé a tmavé pšeničné pivo, v lahvové jen světlé. Na Vánoce se vaří ještě světlý bock.
Asistent sládka a náš průvodce.
Místní pšeničné pivo je vynikající lahůdka. Krásně voní po banánech a alespoň mně připadalo mnohem chutnější a plnější, než třeba masově rozšířený Erdinger.
Zaujalo nás, že si hosté v "Sudwerku" poměrně často objednávají lahvové pivo. Prý je to hlavně pro tu radost z otevření patentního uzávěru natlakované lahve.
Až se někdy dostanete do Salzburgu, návštěvu pivovaru Die Weisse určitě nevynechejte. V našem plánovaném pivně-turistickém zájezdu za rakouskými pivy ji nevynecháme ani my.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |