úvod
homepage

Www.homebrewing.cz vytisknout článek

Přidáno: 14. dubna 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,21 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 8700x

Možná si někteří z vás všimli, že v záhlaví naší home page se objevil nový prvek – lišta s výpisem našich serverů. Ti, co klikli už ví, že náš nový projekt je určen příznivcům domácího vaření piva, homebrewingu.

Hned na začátek musím sebekriticky přiznat, že zatím náš sesterský projekt www.homebrewing.cz nenabízí nic převratného. V podstatě je to výběr článků, které jsme publikovali v rubrice „Homebrewing“ na Světu piva. Ale už od příštího týdne se zde budou objevovat nové články, které jsou určen širokému okruhu homebrewářů.

Server www.homebrewing.cz je prozatím dělen klasicky do rubrik. Přibude i rubrika „Chci začít“, kde se budou publikovat časem návody pro ty, co se teprve rozmýšlí, zda se homebrewingu vůbec budou věnovat. Přibude naopak i rubrika pro ty, kteří jsou pokročilejší a nějaké to pivo si už uvařili. Pro ně budou určeny články od odborníků ze všech oblastí pivovarnictví – od sladařů, chmelařů, degustátorů, provozářů. A komu by i tyto informace přišly málo odborné, těm potom mohu doporučit časopis Kvasný průmysl (link).

K informacím patří i praktická zkušenost. Proto jsme pro letošní rok pro vás připravili seriál seminářů, které jak doufáme, obohatí váš rozhled i praktické dovednosti.
Prvním projektem, který chceme začít realizovat hned od května, bude tzv. „kvartální téma“. První pivo, které zde budeme probírat je to, které všichni dobře známe. Český ležák určitě není nutné nikomu představovat. Proto se na prvním semináři dovíte vše, co potřebujete vědět k tomu, abyste si mohli uvařit světlý ležák českého typu. Tedy vše od surovin, výrobního postupu, návodu jak na to, včetně ingrediencí na 20 litrovou várku. Více informací se dovíte v samostatném článku v nejbližší době. Druhý seminář, který s uskuteční v půli června, ve své dopolední části shrne vaše zkušenosti s vařením ležáku spojené s degustací vašich výtvorů. V odpolední častí se potom vrhneme na druhé téma, které jsme vybrali s ohledem na roční teplé období. Bude se jednat o pšeničná piva. Třetí seminář se potom uskuteční v půli září, kdy dopoledne shrneme vaše zkušenosti s pivem weizen, opět spojené s degustací vašich piv, odpoledne pak bude následovat třetí kategorie.

Tyto semináře však nejsou jediné, které máme pro vás připraveny. Pro ty,co používají mladinové koncentráty, máme v plánu dvě akce. Pro příznivce českého ležáku ve spolupráci s ing. Zoufalým z Výzkumného ústavu hned v květnu organizujeme setkání, kde se dozvíte vše o tomto produktu a jak jej používat(více o výrobku ZDE). S firmou Eurobach, která na našem trhu distribuuje mladinové koncentráty značky Muntons pak připravujeme seminář, který je určen těm, kdo by si z koncentrátu chtěli připravit svrchně kvašená piva. S pivovary potom dojednáváme následující akce:
pivovar Primátor – český silný ležák – zima 06/07
pivovar Pernštejn – porter – podzim 06
pivovar Starobrno – české speciální pivo.
Dojednáváme i další pivovary a témata.

Takže když už máme informace a semináře, je třeba si průběžně vyměňovat zkušenosti. K tomu by mělo sloužit naše diskusní fórum.(link). Tak jak bude vypadat, záleží hlavně na vás. Mělo by to být místo, kde si můžete poradit, zeptat se. Z témat, která vás zaujmou, pak připravíme obsáhlejší články.

Připravujeme také malý online shopík, kde si budete moci zakoupit ať už základní ingredience, mladinové koncentráty nebo rovnou celé pivovary. A abychom vám situaci alespoň trochu usnadnili, budete si moci objednat například 20 litrovou várku českého ležáku. Vy si jen zboží bez jakéhokoliv počítání objemu ingrediencí objednáte, my vám vše připravíme a přes firmu PPL pošleme. Shopík by měl fungovat od začátku května.

A pro ty, co by se chtěli poučit od ostatních, ale nemají čas jezdit do Prahy na semináře, bychom chtěli vytvořit síť „styčných bodů“, tedy těch, kteří jsou ochotni se o své zkušenosti s vámi podělit. První dva dobrovolníci, kteří se spoluprací souhlasili a jsou to při tom zkušení homebrewáři s vlastním pivovárkem, jsou Pepa Krýsl z Plzně(josefkrysl@volny.cz) a Petr „Antéňák“ Hošek z Hradce Králové (603 264 392).Časem se jich budete moci nejen zeptat na radu, ale i si u nich koupit vše, co nabízí svět piva/homebrewing.cz.

Váženě čtenářky, vážení čtenáři, příznivci domácího vaření piva. Doufám, že náš nový server nejen pomůže v propagaci hombrewingu u nás, ale že též pomůže vytvořit komunitu, která se tomuto hobby věnuje. Vždyť o tom to celé je. Sejít se s kamarády, uvařit si pivo, užít si legraci, dozvědět se něco nového. A to vše ve společnosti stejně „postižených“ lidí, kteří pivo nepovažují jen za „chlazenou desítku v lednici“.

Dej Bůh štěstí

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání