Komentáře
článku: Dost bylo piva!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Jde o to, ze kdyz pan Fusek psal novinarum, ze jen u piva se zvysuje spotrebni dan, neb u vina neni zadna, nikdo na ot nereagoval.
Na tento dopis, co sepsal, bylo tolik reakci, ze nestihal...noviny, minuta ve zparavodajstvi Novy atd...slo o nadsazku:)
Na tento dopis, co sepsal, bylo tolik reakci, ze nestihal...noviny, minuta ve zparavodajstvi Novy atd...slo o nadsazku:)
Jaké sladové víno?Jak mohl někdo vymyslet takovej blbej název?U mě to bude vždy PIVO a doma budu vařit také PIVO.Nikdy se PIVO nemůže jmenovat jinak.
Kdyby bylo apríla, tak bych se k Fuskovi připojil. Jako fór to je dobrý. Jako vážně míněný návrh je to ale komické, od samého počátku nereálné a odtvětví to víc škodí než pomáhá. Nebo si myslíte, že budeme z Čech vyvážet sladové (chmelové a kdo ví jaké) víno a na tenhle patvar k nám budou jezdit cizinci? ha, ha. A co Sladovar Černá Hora? Pohřbí i on tradice vaření českého piva? Pánové, proberte se! Nebo si tyhle nápady nechte na 1. dubna.
Pivo by pro malý přetlak spadlo do kategorie tiché víno. Tichá vína mají jednotnou sazbu 0,- a vyrábět si jich lze pro vlastní spotřebu ročně 2000 litrů bez toho, že by bylo třeba tuto nulovou daň hlásit a "platit".
Ve svete se sladove vino vari uz leta, ci vlastne stoleti. Jen se mu rika jecne vino, kategorie barley wine. Varilo se v sile vina, tudiz ma vetsinou pres deset procent alkoholu( i kdyz v dnesni dobe maji anglicke verze i min)a proto se tak i pojmenovalo...
Celníků jsem se už před mnoha lety ptal, jaký je pro ně rozdíl mezi PIVEM a SLADOVÝM VÍNEM ŠUMIVÝM, KOŘENĚNÝM, popř. VYSOKOSUROGOVANOU CHMELENOU MEDOVINOU. Nevěděli. Byl by tedy, pokud dobře počítám, podle dosavadní úpravy člověk schopen vyrábět sladového vína zhruba v síle "jedenáctky" šumivého bez daně a pokud by se neštítil přidat homeopaticky kakao, vydalo by to i na silný Porter. Pivo jakožto základní potravina by nemělo být zatíženo větší spotřební daní než jeho tuhý bratr chléb.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání
Z vašeho (pivního) pohledu jsou vinaři zvýhodňováni. Pánové a co víte o vinařství, kromě toho že se víno nevyrábí z chmele, sladu a vody? Jen pro srovnání, výroba jednoho vína trvá i několik let než se vydá ze sklepa za zákazníkem. Pivo to stihne v některých pivovarech do měsíce.Pojem "sladové víno" už totiž v české legislativě existuje. Označuje nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů pomocí sulfitových kvasinek, zatímco pivo je vyráběno za použití jiných kvasinek. V případě používání zmíněného pojmu pro pivo by docházelo ke klamání spotřebitele.