úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní vzpomínání – Svitavy

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

To se náramně hodí!, (Zbyněk Holan, 28.11.2006 11:37) celé vlákno | reagovat
Veroniko, jestli se chceš dovědět vše o instantním pivu, tak právě dnes bude na toto téma přednáška v Pivovarském klubu Karlín, Křižíkova 17, Praha - naproti Karlínskému divadlu, blízko aut. nádr. Florenc. A to od 20h. Ptej se na mé jméno u obsluhy at tě nasměrují k našemu stolu.
istantni pivo, (veronika, 27.11.2006 15:23) celé vlákno | reagovat
Potrebovala bych poradit, kde sehnat nejake informace o instantrnim pivu. Pisu referat a nedari se mi o tom nic sehnat... Nevite o tom nekdo neco? diky
Doktor, (Tomáš Semrád, 26.09.2005 06:33) celé vlákno | reagovat
Jo, jo Svitavy a jejich Doktůrek. Toho jsem si ve dvanáctkové verzi dal bohužel jen jednou za svůj dosavadní pivní život. Bylo to přímo ve Svitavách, v jedné milé hospůdce na náměstí. Dnes už tam mají myslím Starobrno. A rovněž musím uznat, že se jednalo o moc dobré pivo. Tehdy to byly 4 půllitříky a ráno jsem byl svěží jako rybička. Jako památku na něj mně zůstala logovaná sklenice a červený pivní podtácek.. Už cca 6 let pravidelně jednou za čtvrtrok do a přes Svitavy jezdím a vždy se zastavuji na Benzině, která se nachází naproti dnes už Hypernově (tehdá ještě pivovaru). Je to tristní a smutný pohled na místa, kde ještě před časem stál pivovárek...A zažívám pivní nostalgii.
Jinak Marku, jak to tak ve Svitavách sleduji, mám pocit, že velkopivovary (zejména Plzeňský Prazdroj) tady začínají pomalu, ale jistě dominovat. Je tady hodně hospod s plzeňskými dvojčaty a abych se přiznal, Hlinsko, Poličku či ČH jsem tady tolik jak píšeš, zas neviděl. Budu rád za pár tipů na ně.
Mrtvé město?!, (Vítek, 03.06.2005 00:53) celé vlákno | reagovat
Nevím, kolikrát "L." navštívil/a/o město Svitavy, ale upřímně nemám rád soudy podobného typu, které dost čast vycházejí z neznalosti věci. Svitavy jsou dle mého soudu dynamicky rozvíjející se město (stačí se podívat, kolik bytů se zde postavilo a zrevitalizovalo paneláků) s bohatým sportovním a kulturním životem.
Je pravdou, že krásně opravené náměstí není dnes nic jiného než jedno velké asijské tržiště, ale dost dobře si nedokážu představit, že by Město Svitavy přikazovalo, pro jaké že to obchody mohou majitelé pronajmout své domy na náměstí. Myslím, že ta doba už tady byla. A podobně to tak bylo s pivovarem. Nevím, jak moc se představitelé města snažili o záchranu pivovaru, ale jisté je, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné (resp. mělo být) a to nezmění ani samotný starosta.
nejenom pivovar, (L., 02.06.2005 10:11) celé vlákno | reagovat
Celý název společnosti byl Pivovar a sodovkárna Svitavy. Nejsem si jistý, jaké poměry byly před koncem pivovaru, ale fakt je, že sodovkárna byla zrekonstruována před revolucí a celá společnost byla zatížena dluhem, který se pravděpodobně v porevolučních dobách a vstupem dalších společností na trh s nealkoholickými nápoji nepodařilo smazat. Nakonec balvan sodovkárny strhl celý pivovar do dluhů a pozemky jako takové se jevily lukrativnějši než udržovat pivovar při životě.

O boji svitavských radních o záchranu pivovaru bych hodně pochyboval. Stačí se projít po svitavském náměstí, které se sice podařilo "zázračně" zrekonstuovat, ale v dnešní době tam sídlí jeden asijský obchod za druhým a pokud si občan chce koupit např. boty, tak musí jet do Poličky, České Třebové nebo Litomyšle. To je výsledkem záchrany námestí. Asijské tržiště na náměstí nebo hypermarket místo pivovaru... není to jedno?

Svitavy se stavají mrtvým městem.
škoda Doktora, škoda pivovaru, (weetek, 01.06.2005 22:12) celé vlákno | reagovat
Musím se vyznat, že mi pivo Doktor (to původní, svitavské), doopravdy chutnalo a vlastně díky němu jsem existenci tohohle pivovaru zaznamenal. Něco podobného, jako v případě Baronky z Litoměřic. Oba pivovary bohužel celkem záhy stihnul podobný, neradostný osud. Vždycky mě mrzí vidět, jak se jednou uzavřený pivovar rychle změní k nepoznání. Kdo by dneska chtěl znova začít vařit v Litoměřicích, Svitavách nebo třeba Hradci Králové, vlastně nemá šanci.
trochu života do toho umírání..., (Martin Borský, 01.06.2005 20:29) celé vlákno | reagovat
Ve Svitavách po pivovaru dneska opravdu moc nezbylo (a je to škoda - Svitavák nebyl špatný, ke konci existence pivovaru mě moc chutnala třeba tmavá čtrnáctka). O pár desítek kilometrů dál, v Hlinsku, dnes vaří ve dvou repasovaných nádobách právě ze svitavského pivovaru. Ve dvounádobové varně pivovaru Rychtář postupně vyměnili železnou vystírací a zcezovací káď a rmutovací a mladinovou pánev za elegantní měděné nádoby ze zrušeného svitavského pivovaru. Na vysočině to není nic tak úplně nového. Mezi Hlinskem a Svitavami v poličském pivovaru skvěle funguje varní nádoba, která před svým působením v Poličce vařila pivo v Litomyšli a předtím snad ještě v pivovaru Vlkýš v západních čechách...
Jak to vidí Svitavák, (Vítek, 01.06.2005 20:21) celé vlákno | reagovat
Už 28 let žiji ve městě, kde se Bruno, Svitavák a později i Doktor (+ ty levné sračky) vařily.
Rád bych k velmi zdařilému článku doplnil některé informace:

- Značky a receptury na Doktora a Svitaváka před uzavřením pivovaru odkoupil Havlíčkobrodský rebel. Nevím, jestli měl zájem o doplnění svého sortimentu či o získání hospod, kde se tato piva točili (a že jich v okolí bylo!), ale jisté je, že se mu nepodařilo ani jedno, neboť piva dle telefonického sdělení již nevaří a ve Svitavách a okolí na Rebela moc nenatrefíte.

- Co bylo na Doktorovi výborné, bylo mimojiné to, že i přesto, že byl vhodný i pro diabetiky, byl výborný. Dokonce jej prodávali i v prodejnách zdravé výživy (např. v Šumperku jsem ho viděl). Trochu více marketingové snahy a možná by byl i v lékárnách..:-) Marketing byl založen na "zdravosti" piva (které mimochodem má každé pivo..:-) se sloganem "Doktor - života motor" a dokonce měli je potvrzovali i lékařské testy. Z vlastní zkušenosti vím, že kdyby marketing byl důsledný, byli by s pivem úspěšní. Vedení mluvilo však o zděděných dluzích, které prostě nezvládli (v době před uzavřením se měnili majitelé)

- Pro zajímavost přikládám "fakta" o Doktorovi, které jsme při prodeji v našem pensionu používali:
Doktor Svitavák - nový rozměr piva
- výrobek na bázi bylin a minerálů, u kterého je zachován původní charakter a chuť českého piva.
Zákazníci se po testování tohoto piva shodli, že již po třech týdnech pravidelného užívání se projevil:
- lepší pocit zdraví
- uklidnění organizmu
- zmírnění přibývání na váze
- snížení hladiny cholesterolu (průměrně z 5,7 mmol/l na 4,78 mmol/l)
- snížení hladiny krevního cukru (průměrně z 6,1 mmol/l na 5,3 mmol/l)
- stabilizace hladiny krevního cukru (výrobek doporučuje Svaz diabetiků ČR)
- zlepšení oběhových poměrů v dolních končetinách
- zlepšení procesu vylučování
- zlepšení zrakových vad
- zlepšení sexuálních problémů

- Nabídka od Hypernovy musela být opravdu zajímavá, neboť se do záchrany marně snažilo vložit i samo město Svitavy.

Dodnes nám zbyly velmi atraktivní slunečníky s Doktorem, což spolu s nostalgickými vzpomínkami je vše, co po něm a pivovaru zbylo.

Svitavák i Doktor, dokud se vařila ve Svitavách, byla výborná piva. Ještě, že je na mnoha místech nahradila stejně výborná Polička.
To To Hurrrá, (Marek, 01.06.2005 13:37) celé vlákno | reagovat
A co takhle jen instantní pivo. Nasypete do sklenice, zamícháte a můžete chlastat.......
To Hurrá, (Chody, 01.06.2005 13:03) celé vlákno | reagovat
A není to moc? Nestačily by dvě? Jen Desítka a Dvanáctka, tedy Devítka a Jedenáctka, tedy správně Výčepní a Ležák? A vyráběli by se jen ve velkých městech jako Plzeň, Praha, Brno a Ostrava. Tím by bylo republikové pokrytí plně dostačující. Nebo jen jedno pod názvem Pivo a bylo by takové jaké by se zrovna povedlo.
Hurrrá, (Roman Holoubek, 01.06.2005 11:45) celé vlákno | reagovat
Optimistický článek - jen tak dál. jen houšť. Kdo se má vyznat v přemíře značek, druhů a chutí. Ideální stav je mít 4-5 značek.
Vyhledávání