úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňský Prazdroj představil novou značku MASTER

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ochutnal jsem! Podruhé..., (Zbyněk Holan, 18.04.2007 14:40) celé vlákno | reagovat
Bylo to včera na speciální degustaci v Pivovarském klubu Karlín - Křižíkova 17, Praha - Karlín. Jednalo se o pravidelnou degustaci, které se jednou měsíčně v klubu konají.

Tato byla však výjimečná vzhledem k účasti pana exsládka Plzně Václava Berky a celého promo-týmu oblečeného do středověkého šatstva. Tým se skládal z hudebníků a pážat. Hudebníci hráli středověkou hudbu a pážata s hosty hrála v kostky o pivo - když jste vyhráli či se vám jen škodolibě vysmáli - když jste prohráli. Jedno z pážat provádělo akci nazvanou "pivní květ" o co šlo? Do napůl zaplněné sklenice s pivem vnořilo páže rožhavený kousek železa (chirurgické oceli) což mělo za následek vypěnění piva a uvolnění vůně karamelu. Velmi efektní, pivo zůstalo studené avšak pěna byla lehce teplejší a uvolnila vůni!

Hodnocení piva:
u 13° hodnotím stejně jako při páteční degustaci U Kašpárka tedy 3,5 dle Holanovy pivní škály 1 až 10, zhlediska unifikace však od dnešního dne užívám škálu neznámého autora, která je od 1 do 9 (1 božské pivo, 9 naprosto nepitelné) na této stupnici mu patří číslo 3.
u 18° však došlo ke změně, původně jsem hodnotil 5,5 dle Holanovy pivní škály 1 až 10, dle stupnice 1 až 9 by to bylo za 5, ale při včerejší degustaci jako bych pil jiné pivo! Znatelně plnější než, které jsem pil U Kašpárka, více pražené a karamelové, po chuti černého Kozla (černý rybíz) ani stopy - nevím čím to je, neumím si to vysvětlit. Při včerejší degustaci jsem hodnotil 3,5 dle stupnice 1 až 9, tedy posun o 1,5 bodu proti pátku. Řekl bych, že to bylo jiné pivo!

Ještě doplním informaci o hořkosti: u 13° je to 35 IBU a u 18° je to 34 IBU tedy o 5 až 6 jednotek méně než má Prazdroj. Zroj hořkosti žatecký poloraný červeňák + chmelové produkty.

Stále však platí, že speciály jsou drahé. 13° a 14° polotmavé z Březnice, Náchoda, Humpolce pořídíte levněji. 18° má konkurenci v 19° Porteru z Pardubic, která se prodává do 25,- Kč za 0,5l. Nemám hluboko do kapsy, ale chci good value for my money!

Nicméně, pokud si pivo zachová takovou chuť jakou mělo včera, tak se pro mne stane řešením situace v restauracích s plzeňskými "produkty" GG, PU, Radek a Kozel, které jsou pro mě velmi těžce pitelné!!!

Speciálům s "jemnou hořkostí karamelu" zdar!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání