úvod
homepage

Komentáře

článku: Velké zklamání z malého piva

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

CZ BEER- nejlepší na světě a dost!!!, (Jiří Jobánek, 29.11.2006 08:13) celé vlákno | reagovat
1) K oceněním za pivo. Je třeba se především podívat, kdo se zúčastnil dané soutěže, jaká byla porota atd. Pokud v porotě sedí např. Jiřina Bohdalová, Miroslav Donutil nebo jejich zahraniční obdoba, pak tyto výsledky nelze brát za objektivní. V německém pivním magazínu Brau Welt jsem několikrát narazil na soutěže v nichž naše pivo zvítězilo. Soupeřem byl Henninger, Zlatý bažant, Šariš a dalších asi 15 piv z oblasti bývalé NDR a Polska. Kasat se takovým titulem je pak spíše trapné.
2) Franky jsou pro milovníka piva skutečným rájem a myslím, že každý by si tam měl udělat povinnou exkurzi, aby měl porovnání s "tím naším nélepčím na světě". Každá vesnice má pivovar, kvalita piva je vůči našemu rozhodně výrazně vyšší a sortiment mnohem bohatší. Podobně jako Petra Žalio hovořím z vlastní cca 15 leté zkušenosti (ze SRN jsem ozkoušel cca 750 druhů piv)
3) Souhlasím S Petrem Žaliem, že mýtus, který jsme si vybudovali kolem "našeho" piva ("pivní velmoc", "nejlepší pivo na světě" ap.), v konfrontaci s právě franckými pivy získává povážlivé trhliny. Světoznámý etnolog Lévi-Strauss ve své práci Smutné tropy popisuje syndrom nadřazenosti u izolovaných a malých nárůdků, projevující se tím, že důrazně preferují "jen to své" a odmítají cokoliv mimo jejich kulturní okruh jako podřadné. Z psychologického hlediska se je však jedná o obraný mechanismus potlačující komplex méněcennosti, jež se vytváří při střetu s technicky vyspělejší kulturou. Není tady jistá paralela s námi a naším pivem:-) ? Novic nebo Opat? 10% nebo 11%?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání