úvod
homepage

Komentáře

článku: Velké zklamání z malého piva

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

CZ=špatná piva, ČÁST 2, (Petr Žalio, 28.11.2006 14:25) celé vlákno | reagovat
Všem štváčům a uraženým.

1/článek CZ=špatná piva nebyl míněn jako ironie
2/za mým tvrzením stojí asi patnáctiletá praxe v oblasti pivovarnictví (od r.1990, kdy jsem v Paříži poznal piv.guru M. Jacksona, a díky, kterému se změnil můj pohled na gastronomii ). Návštěva stovek pivovarů v zahraničí, zejména pivovarnicky nejvyspělejších zemí (Belgie. Francie, UK, Německa). Degustace, porovnávání,studie pivovarské (odborné i populární) literatury, publikační činnost a především učení se přijímat, rozeznávat, hodnotit a porovnávat chuťové i čichové vjemy. Věřte, že tato práce byla velmi těžká a teprve po tak dlouhé době můžu říci, že o tak náročné věci, jakou pivovarnictví určitě je, snad již něco vím.
3/chtěl jsem doporučit jednu ze zajímavých a zároveň pro CZ pivaře nejbližšších evropských pivovarnických oblastí, jakou bezesporu Franky jsou.
4/forma, kterou jsem příspěvek napsal, měla vyprovokovat českého konzervativního pivaře a čtenáře k pozornosti, že okolo CZ se netočí svět-ale naopak, což se mi dle reakcí povedlo.
5/ V CZ se vaří pouze jeden DRUH piva - ležák (zatímco v evropě asi 60 druhů!)a ten navíc opravdu velmi špatně, čímž se CZ řadí někam na úroveň Rumunska, Bulharska nebo Ukrajiny. CZ pivovarnictví je, také díky 40 leté totalitě, ale zejména nepřístupné české mentalitě, teprve na začátku dlouhé a náročné cesty.
6/není dobré z pár náhodných degustací, které měl např. jeden pán s východoněmeckým pivem Radeberg nebo druhý pán "se spoustou něm. lahváčů", dělat ucelené objekt.názory. Jak jsem se již zmínil, je to velmi těžká práce, která je spojená zejména s HLEDÁNÍM zajímavých a kvalitních piv či pivních oblastí, 7/ do budoucna přeji všem příjemné setkání s evropskými kvalitními typy piv a tím snad i ke změně názoru, že CZ=dobrá piva
8/ Dej Bůh Štěstí
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání