Co se týče českého ekvivalentu "homebrewingu", tak pravdou jest, že český jazyk není nakloněn slovním spojeninám jako "domovar" nebo "pivar". Slovo "domovar" poněkud neobsahuje fakt že se doma vaří pivo a svým zněním navíc evokuje dojem, že ona osoba vaří domy(čili středně schopný černokněžník:-)). Výraz "pivar" zase nevystihuje fakt, že se jedná o vaření amatérské, v teple(či spíše chladu)domova probíhající(navíc se až moc přibližuje slovu pivovar). Osobně bych byl nejvíce nakloněn "právovarečníkům", neboť ze zákona má sice každý občan ČR (Česka:-)) právo vařit si pivo pro svou potřebu, ale v dobách minulých, odkud slovo "právovarečník" pochází, dostal právo vařit pivo pouze ten, kdo svým konáním produkoval pivo a ne nepoživatelný patok. Mám tedy za to, že i dnes by se tímto slovem mohl označovat každý schopný "homebrewer". Ten kdo si svou cestu teprve hledá by měl být nazýván "pivýzkumníkem", neboť jeho počínání je zpočátku především výzkumná práce. Navíc by se titul "právovarečník" mohl udělovat čestně, právě na degustačních kláních českého homebrewingu(zas ten Engeleš). Člověk by si pak svého titulu právovarečník alespoň víc vážil.
PS: Dne 27.3. bude snad jubilejní třetí ročník mé pivotvorby a moc se na něj těším(dal jsem si záležet). Zároveň budu koštovat první várku kvasnicovýho, tak my držte palce, ať to neskončí kolosálním průjmem.
Jinak vašemu počínání zdar a dobrý var!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
PS: Dne 27.3. bude snad jubilejní třetí ročník mé pivotvorby a moc se na něj těším(dal jsem si záležet). Zároveň budu koštovat první várku kvasnicovýho, tak my držte palce, ať to neskončí kolosálním průjmem.
Jinak vašemu počínání zdar a dobrý var!