Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? Názory čtenářů.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Po týdenním sledování diskuze o českém pivu mě napadlo trochu srovnat situaci piva a vína na českém trhu. Podle mě pivu škodí nulová stratifikace produktů na trhu podle ceny a kvality. Zatímco u vína každý konzument ví (nebo alespoň tuší) jaký je rozdíl mezi krabicí za 30Kč a slušným přívlastkovým vínem za 180, u piva tento rozdíl není nijak patrný. Zatímco vína drobných vinařů dosahující vysoké kvality jsou výrazně dražší než různí "sklepmistři" či "hodonínská slunce", u piva nepoučený spotřebitel nepozná rozdíl mezi gambrinusovou rychlokvaškou a cenově srovnatelným poctivým ležákem z regionálního pivovaru. V restauracích je situace obdobná. Když dnes v Praze stojí 0.5 l gambrinusu 18 Kč a výtečný ležák např. z pivovaru U Bulovky 26, je ten poměr kvality a ceny hodně nevyvážený.
Vyhledávání