úvod
homepage

Komentáře

článku: Teplický pivovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

škoda, (tom, 19.03.2007 17:59) celé vlákno | reagovat
Teplického pivovaru je škoda,ale upřímně ,větší a zajímavější část areálu byla zbourána už komunisty a to co zbylo bylo jen smutné torzo.Daleko větší smutek mám ze zbourání pivovaru v Jirkově.To byla technická památka první kategorie a nepochopím místní pamatkáře ,že ta demolice mohla projít.Jedna z mála památek v jinak socialismem těžce poznamenaném městě ,ale místním radním to zjevně nevadí .Hlavně že budou mít krabicoidní Tesco. Je to vždycky o osvícenosti místních radních.V sousedním Chomutově podobný hodnotný areál bývalého pivovaru opravují .V Žatci je asi v česku nejvýstavnější areál bývalého Dreherova pivovaru i v propagačních materiálech města.Vztah Teplických k památkám je kapitola sama pro sebe.Primátor v TV zprávách sebevědomě s úsměvem hlásí ,že hrozící demolice secesních lázní mu nevadí,z bývalé výletní restaurace s rozhlednou je torzo ,ale on přeci nebude zasahovat do soukromého vlastnictví.Tak jakou šanci v takovém městě mohl mít pivovar?
nepochopitelnost vrchnosti, (stofko, 19.03.2007 16:34) celé vlákno | reagovat
tento clanok,ked som čítal tlačili sa mi slzy do očí,nechápem ako može byť mestský magistrát lahostajný k takýmto historickým pamiatkam,možno pre nás zberatelov piv.suvenírov to určite niečo znamená,ale pre laika asi vúbec nič. chodím každý rok do Jirkova na burzu a samozrejme,že som si nezabudol nafotiť starý jirkovský pivovar,ale ked som prišiel na burzu v máji 2006,to čo som videl na tom mieste,kde stál pivovar, som sa zhrozil,nechápal som to-zostalo iba torzo,všetko zbúrali,som zvedavý čo tam vlastne teraz postavili. Takto by som mohol pokračovať do nekonečna,Michalovce,Košice....Ani po týchto pivovaroch nezostalo nič.Viem,že na všetko treba peniaze,ale takýto prístup je nie hodný pre človeka so zdravým rozumom.Viac to asi nebudem komentovať.Ak b&y som mohol poprosiť ode niekoho nejaké foto teplického pivovaru budem veľmi rád....
jaro Štofko,Švermova 27,974 04 Banská Bystrica
s pozdravom Jaro
Jsou další - bohužel, (Slávista, 19.03.2007 14:20) celé vlákno | reagovat
Naprosto souhlasím s Weetkem, jenom připojím vlastní postřeh. V Chrudimi prý má vyrůst nový pivovar. No, proč ne. Ale ten starý ( vařil do r. 1942 ) tu stojí opuštěný, beze střech a zarostlý náletovou vegetací. Doslova chátrá před očima. Navíc tu jsou nějaké vlastnické spory či co... Šance na záchranu tohoto objektu je velmi malá. Jediná otázka tu zní takto - zboří pivovar nebo spadne sám ?
Smutné, smutné, smutné, (Weetek, 19.03.2007 11:23) celé vlákno | reagovat
Hodně smutné čtení. Nejsem staromilec a nostalgik za každou cenu, ale mám za to, že historické budovy pivovarů představují součást kulturního dědictví a měly by se v nějaké funkční podobě zachovat i po té, co se v objektech ukončí výroba. Je mi jasné, že na současném trhu prostě není místo pro takový počet průmyslových pivovarů, jaký u nás fungoval třeba v meziválečném období nebo za socialismu, tady úsloví "je jiná doba" platí beze zbytku. V každé době, která se chce považovat za kulturní, by ale mělo být pečováno o architektonické památky z minula. A nemusí se jednat jen o úzké vymezení typu hrady, zámky, kostely. Památky na dřívější každdenní život, průmyslové a technické objekty, ty jsou často neméně zajímavé. Nemusí se jednat nutně o muzeální využití, ne všude si mohou dovolit takový městský skanzen". Ale i staré budovy se dají, po citlivé adaptaci, využít k novým účelům. Pěkné ukázky se dají najít v mnoha městech západní Evropy, několik i u nás. Nikdo soudný asi nebude tvrdit, že krabice nového supermarketu (která zřejmě vyroste i na místě teplického pivovaru) obohatí esteticky Tepličáky víc, než kdyby se dejme tomu pro nové účely adaptovaly budovy stávající. Jistě, stálo by to víc peněz. Ale opravdu musí pokaždé městská rada jít na ruku investorům a ohledy na běžné obyvatele odsunout někam do pozadí? Troufám si říct, že třeba ve Francii by se něco podobného asi nestalo. Všiml jsem si už mnohokrát, že třeba budovy McDonalds, pokud vůbec ve městech stojí, musí se schovat do původních starých domů, zachovat jejich ráz a nevyčnívat. Je to o tom mít jako město trochu sebevědomí, netřepat se natěšeně na první nabídku, ketrou developer dá (a netřást se každý z konšelů v duchu na nějaké to "všimné"). Bojím se, že to u nás ještě nějakou dobu potrvá, než si tohle ti správní lidi uvědomí.
12
Vyhledávání