Komentáře
článku: Sládek pivo vaří, hostinský ho dělá
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
V každém pivním potrubí jsou přítomné nějaké mikroorganismy (zvláště kvasinky), byť jen v nepatrné koncentraci (kdo nevěří ať si zkusí udělat mikrobiologický stěr např. z narážecí hlavy a po pár dnech kultivace na živné půdě se nebude stačit divit). Když se potrubí jen propláchne vodou rozhodně nedojde k odstranění všech mikroorganismů. Přes noc pod vodou se na potrubí ulpělé kvasinky díky kyslíku rychle pomnoží (nějaké živiny se v různě klikatém prověšeném potrubí vždycky najdou). Než každý den proplachovat potrubí vodou myslím si, že je lepší jednou až dvakrát do týdne po skončení čepování naplnit potrubí sanitačním roztokem a ráno propláchnout vodou. Samozřejmě, že výčepní ventil a výtoková trubka se čistí denně (viz tento článek). Velice důležité je narážecí hlavu a uzávěr KEG sudu při každém naražení opláchnout vodou (nejlépe ostříknout lihem).
Vyhledávání