úvod
homepage

Komentáře

článku: České středověké pivařství

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Otázka pro znalce historie piva, (vašek, 29.06.2004 10:22) celé vlákno | reagovat
Nevíte prosím někdo kdy bylo zdraženo pivo z 1,70Kčs na 2,50Kčs. Dohadujeme se v práci a nevíme kdo má pravdu.
Dík Vašek. vnekolny@epass.cz
Čau děcka, (večerníček, 03.05.2004 16:11) celé vlákno | reagovat
- nedá mi to nenapsat. Téma článku je určitě poutavý, ale všechno je trošinku jinak. Autor, kterého jinak chválím za sympatickou snahu, by si měl ještě pár věcí načíst.
Stará piva, která ležela ne možná 30 let, ale rok a více se vařívala u nás před i po Jageloncích a dodnes je vaří v Belgii, jak potvrdí Honza Kočka, to samé platí o denní spotřebě piva - od starověku je vnímáno jako základní potravina a tak pivo fasovali denně otroci i dvorní dámy na faraonských a královských dvorech, středověk nevyjímaje. Důvod byl jediný - voda byla ve městech obvykle zdravotně závadná a tak pivo byl jediný dekontaminovaný nápoj, který nebyl příliš alkohoplický. Řídká piva mohla mít tak kolem 1 -3 procent alkoholu, takže doporučení lékaře, aby pil pivo neznamenalo jistě, aby se opil ale aby doplňoval tekutiny. No mohli bychom pokračovat, ale nemám v ůmyslu deptat.
vlastně jenom perličku - když jsme u protestantů - kněz Jednoty bratrské Jan Amos Komenský doporučoval matkám aby dětem dávaly "pivo a mléko, neb po něm sílí jako byliny potoční".
jinak platí samozřejmě, že reformní církve razily střídmost, ale pivo jim rozhodně nevadilo.
Přeju Pavlovi Houserovi trochu víc trpělivosti a jako literaturu Ilustrované dějiny piva v Pivním magazínu. Tam je všechno a v souvislostech.
váš
jarda večerníček
Vyhledávání