Komentáře
článku: Osud nemoderního pivaře II.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Článek bohužel odhaluje smutnou skutečnost současnosti.
Naši pivní velkovýrobci se zahraničním majitelem sice zaplavují trh svými výrobky.ale jde skutečně o kvalitní české pivo? Nejeden test prokázal. že desítka a dvanáctka, již dávno jsou jen piva výčepní a ležáky. kde podíl mladiny dosahuje spíše nižších hodnot, než 10°a 12°. Je to podraz na českého pivaře. Proto by bylo důležité,aby hostinští odolávali tlaku peněz a prosazovali na čepu kvalitní piva regionálních pivovarů.
Naši pivní velkovýrobci se zahraničním majitelem sice zaplavují trh svými výrobky.ale jde skutečně o kvalitní české pivo? Nejeden test prokázal. že desítka a dvanáctka, již dávno jsou jen piva výčepní a ležáky. kde podíl mladiny dosahuje spíše nižších hodnot, než 10°a 12°. Je to podraz na českého pivaře. Proto by bylo důležité,aby hostinští odolávali tlaku peněz a prosazovali na čepu kvalitní piva regionálních pivovarů.
tady toho moc nenapíšu .. snad jen, že takovejch dříve hospůdek, dnes pivních barů, znám víc než málo a nesu to s nelibostí ...
Poměrně přesný a úderný článek. My na příklad prochodili jednu sobotu celý Kolín, abychom zmapovali co a jak. Ne že bychom nenašli - Zubr - od 16 hod., Eggenberg - dnes zavřeno, dále lze najít Budvar (jediný námi uznávaný velkopivovar) a konečně jsme odpoledne kápli na to pravé - na čepu Eggenberg 12%(již druhý v Kolíně!) a Zlatopramen 11% a pozor i Krušovice :-(
Vyhledávání
Mám úplně stejný a z naprosté nečekanosti ještě horší zážitek!
V útulné hospůdce Bar u Františka v Tříklasovicích (okr. Jindřichův Hradec) jsem v červnu roku 2001 s několika kamarády vychutnával dvanáctku Třeboňského pivovaru Regent. A jelikož nedaleko bydlí otec, o 2 roky později (květen 2003) jsem sedl na kolo a vyrazil na Regenta. Hospůdka mě přivítala pivním štítem Regenta. V lokále se zelenaly ubrusy s logem Regenta. Popelníky, sklenice i výzdoba na zdech také nesly stejné logo. Přistoupil jsem k výčepu a čekal na paní hostinskou. Na pultě se třpitila nádherná nerezová pípa (přesně ta co je vyfocená na oficiálních stránkách pivovaru Regent). Pochvíli přišla hostinská. Po dotazu co mají na čepu mi odpověděla že desítku. A pak dodala naprostou HRŮZU. Gambrinus. V tom okamžiku mě doslova spadla čelist a několik vteřin jsem nechápavě zíral na hostinskou. Jako perličku hostinská dodala: "Dyk je nejlepší". Poznámka mě poněkud vzpružila a dokázal jsem namítnout, že to je věc názoru, ale ne mého. A pak hostinská vyslovila hořkou pravdu, kterou jsem už slyšel mnohokrát: "Když to místní chtějí!"
A tak mě napadá otázka. Je Gambrinus skutečně tak dobrej, že musej skoro všichni štamgasti po něm šílet a nebo jsou skoro všichni štamgasti zblblý z reklam. Kde je hranice kvality piva a kvality reklamy?!
A ještě jedna otázka:
Dokážete si představit svět JEN s pivem Gambrinus? JÁ NE!!!
Po strávení té hrůzy jsem sedl na kolo, přejel hranice okresu Pelhřimov a v Bořetíně jsem v hospůdce Pod kapličkou málem padl na kolena a děkoval paní hostinské, že můžu u ní ochutnat Pelhřimovského Felixe! Tentokrát ovšem chutnal dost hořce. Stál neskutečných 9,- a před týdnem hospůdka vypadala stejně - to znamená, že se na ní nehoupal něktarý z pivních štítů zmiňované 7!
Jeden z dalších nemoderních pivařů Petr Sitař