Komentáře
článku: Otevírání plochého KEGu (Flach) z pivovaru.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Já jsem pojistku překonal, zapřením dvou velkých majzlíků protilehle a zatlačením dolů za konce mimo sud. Ohnutá pojistka jde většinou vytáhnout, případně uříznout flexou. Jinak většinou jde vše řešit přes narážecí hlavu stejně jako v pivovaru, akorát se musí stejně jako v pivovaru mytí provádět dnem vzhůru. Mám udělanou redukci na sprchovou hadici přímo na 5/8 závit narážecí hlavy, vodu přivedu do pivního výstupu narážecí hlavy a ze vzduchového mám vytažené ventily- a mycí voda vytéká vzduchovým vstupem. Na vanu mám udělaný dvě prkna na kterých ve výši hrany vany provádím celou mycí operaci bez poškození smaltu. Nejprve vypláchnu kvasinky -sud dnem nahoru. pak sud otočím, odpojím vodu naleju trychtýřem do narážecí hlavy louh, nechám chvíli stát, poválím, připojím vodu sud otočím dnem nahoru a vyplachuju, teplá, studená, teplá voda. Teplá voda ohřeje vzduch v sudu a zvětší jeho objem, vytvoří tlak, který vytlačí všechnu vodu. Hlavní je provést vymytí sedlých kvasinek hned po vypití sudu. jestli plním po dlouhé době vymytí zopakuju a nechám sud vystydnout před naplněním.
Přes narážecí hlavu řeším sudy od Plzně, mají uvnitř vsazenou lameli (jako vnitřní ségrovku) a taky jeden sud s plochou hlavou z r 1992, není vůbec rozbíratelný, má hlavu lisovanou na pevno.
Jinak používám něžnější způsob. Část sudů s plochou hlavou má na sobě značky - krátké čárky - tři na středovém terčíku a jednu na okraji hlavy. Když se kleštěma chytí středový terčík, povytáhne a pootočí,tak se hlava sudu rozpadne na dva kusy a jde bez problémů vyšroubovat. Pak už je pilaku na železo, uříznout trčící kousek a znovu sestavit.
Před chvilkou jsem poslal do redakce stručný popis a nějaký fotky, snad to tu brzo vyvěsí
Jinak používám něžnější způsob. Část sudů s plochou hlavou má na sobě značky - krátké čárky - tři na středovém terčíku a jednu na okraji hlavy. Když se kleštěma chytí středový terčík, povytáhne a pootočí,tak se hlava sudu rozpadne na dva kusy a jde bez problémů vyšroubovat. Pak už je pilaku na železo, uříznout trčící kousek a znovu sestavit.
Před chvilkou jsem poslal do redakce stručný popis a nějaký fotky, snad to tu brzo vyvěsí
Prosím nepoužívejte tak hrubé nástroje na páčení. Pojistku lze překonat tak, jak píše P. Měrka, ale i s použitím plastu - nic se nepoškrábe, nepodře, nezničí a můžete keg hrátit do pivovaru. Problém je spíš v tom, že jakmile pivovary zjistí, že jim homebrewaři berou a otevírají kegy, tak si budou sudy více hlídat a bude problém si je nechávat delší dobu doma. Už teď je snaha každý sud označovat číslem či čipem. Nejlepší řešení je příd si KEG k vánocům a dát ženě kontakt na SUDEX.cz. Tam prodají sud nový, jakékoliv velikosti a jehla bude rovnou bez pojistky. Krást se prostě nemá. Prosím nezavdávejte důvod k tomu, že homebrevař bude nějaký pivní parazit. To pak asi nikdo nebude uvažovat o tom, aby se zákonem povolené množství doma uveřeného piva posunula ze 200L alespoň na 10hL/rok. Proboha myslete, nebo se krádeží alespoň nechlubte!!! Jme divná země.
mám pár sudů od kterých již nemám doklad- paragon a nikdo je odemne nevykoupí!!!!!
To znamená že je musím do konce života uskladnovat a oprašovat?
To znamená že je musím do konce života uskladnovat a oprašovat?
To Kubajs613: Jaký je to typ sudu (Flach). Eventuelně bych je odkoupil.
Prosím nepoužívejte tak hrubé nástroje na páčení. Pojistku lze překonat tak, jak píše P. Měrka, ale i s použitím plastu - nic se nepoškrábe, nepodře, nezničí a můžete keg hrátit do pivovaru. Problém je spíš v tom, že jakmile pivovary zjistí, že jim homebrewaři berou a otevírají kegy, tak si budou sudy více hlídat a bude problém si je nechávat delší dobu doma. Už teď je snaha každý sud označovat číslem či čipem. Nejlepší řešení je přát si KEG k vánocům a dát ženě kontakt na SUDEX.cz. Tam prodají sud nový, jakékoliv velikosti a jehla bude rovnou bez pojistky. Krást se prostě nemá. Prosím nezavdávejte důvod k tomu, že homebrevař bude nějaký pivní parazit. To pak asi nikdo nebude uvažovat o tom, aby se zákonem povolené množství doma uveřeného piva posunula ze 200L alespoň na 10hL/rok. Proboha myslete, nebo se krádeží alespoň nechlubte!!! Jme divná země.
Petře, ty jsi divný člověk. Pokud si nechám zálohovanou lahev od piva doma na šťávu tak jsem zloděj? Proboha zamysli se!!!
Ano zamyslel jsem se a myslím, že je rozdíl nechat si láhev za 7 korun a nebo sud za 3 tis. Kč. Vím, že homebrewařů není dost, aby zruinovali pivovary a že se i divně chovají distributoři piva, když některé sudy neberou zpět, ale už dnes vím o menších pivovarch, co zvedají zálohu nezávislým hospodám, což pro ně může být likvidační. Pak nám skutečně zbudou jen hospody závislé na velkých pivovarech, u kterých se jeden ztracený sud v účetnictví neprojeví. A o to mi jde. :-)
Ze si nechas doma flasku, ci sud samozrejme nevadi, ale ze si dovolis ho nicit, vyjimat pojistky je k zamysleni. Neni otazka jestli to ma ci nema vliv na sud, ale Ty to proste nemas delat, neni to Tvoje, mas to pujcene!!!!!!!!!!
Nemám pocit, že bych se chlubil krádeží, poskytuji technické informace.
Ostatně pokud by si sudy neznačili, nebyl by problém je po čase vrátit, absence pojistky nemá vliv na funkčnost. Bohužel, oznámkováním sudů tato možnost odpadla.
Tři z mých pěti sudů různého obsahu jsem získal koupí od lidí, kterým prostě zůstaly na skladě (ve sklepě) a kvůli oznámkování jim je už v pivovaru odmítli vzít.
Homebrewáři pivovarům moc škody neudělají. Když odhadneš počet lidí vařících várky okolo 50-ti litrů na několik desítek (podle mě max 150 kousků), každý si vystačí s jedním až třemi sudy, je to v horách sudů používaných v načich pivovarech zrnko písku.
Víc je bolí minipivovary, které potřebují sudů desítky, slyšel jsem už i o kamionech soudků mířících do Španěl.
Ostatně pokud by si sudy neznačili, nebyl by problém je po čase vrátit, absence pojistky nemá vliv na funkčnost. Bohužel, oznámkováním sudů tato možnost odpadla.
Tři z mých pěti sudů různého obsahu jsem získal koupí od lidí, kterým prostě zůstaly na skladě (ve sklepě) a kvůli oznámkování jim je už v pivovaru odmítli vzít.
Homebrewáři pivovarům moc škody neudělají. Když odhadneš počet lidí vařících várky okolo 50-ti litrů na několik desítek (podle mě max 150 kousků), každý si vystačí s jedním až třemi sudy, je to v horách sudů používaných v načich pivovarech zrnko písku.
Víc je bolí minipivovary, které potřebují sudů desítky, slyšel jsem už i o kamionech soudků mířících do Španěl.
Vyhledávání