úvod
homepage

Komentáře

článku: Otevírání plochého KEGu (Flach) z pivovaru.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Kegy - otevíraní, (Henry, 26.05.2015 09:57) celé vlákno | reagovat
Jako vyučený jemnomechanik se tomu směju. Každý sud musí být oteviratelný, přeci ho jeho vlastník nebude před použitím navrtávat. A způsoby překonavání ségrovek a zábran (podle mne jednoduchých) jsou až groteskní. Klíč na otevíraní sudu nemusí být nutně z nerezu, vyjde to levněji a lépe se to na mašině opracovává. Ono je to jako s tím škrabáním se za uchem... proč se škrábat pravou rukou za levým uchem, že ? :-)
otevření sudu, (Oskar, 12.03.2015 07:57) celé vlákno | reagovat
otevření sudu je děsně jednoduché a bez jakéhokoli poškození, vyrobte si klíč který zaháknete za výstupky trčící do středu jehly, do jeho středu upevněte matici a do ní dlouhý šroub, na jehož konec jsem upevnil matici pro uchycení kola automobilu. Při zaháknutí klíče (vyrobeno z nerez trubky 48 mm) a zašroubování šroubu ztlačíte kroužek v narážecí jehle, který zatlačením uvolní pojistku a jehla jde lehce vyjmout, Jak prosté a bez násilí, a lehce tak vypustíte tlak ze sudu a jehla vám nevystřelí.
pivní sud Schafer-sudex Ledeč nad Sázavou, (oskar, 30.12.2013 20:50) celé vlákno | reagovat
Mohl by mi někdo poradit jak otevřít sud výtobce Schafer z Ledče nad Sázavou? Narážecí hlavice je bajonetová a ze sudu se vyšroubuje, ale pak je někde v hrdle sudu nějaká pojistka, ale jak ji překonat, aby šla vyjmout jehla? Pokud má někdo zkušenost poraďte. Děkuji Oskar
Poraďte mi, (Martina Bastlová, 08.10.2013 12:58) celé vlákno | reagovat
Dobrý den,sháním nutně klíč na keg sudy,poradíte kde koupit za rozumné peníze?Děkuji :-)
Re: Poraďte mi, (Milan Schneider, 18.11.2013 21:48) celé vlákno | reagovat
Dobrý den , právě jsem kamarádovi dva klíče vyrobil a jeden jsem udělal navíc kdyby jste chtěla tak vám ho můžu prodat. Je kompletně celý z nerezu.Na ceně se určitě domluvíme V levnější variantě by se ještě mohl vyrobit z obyčejného materiálu. Kontakt mschneider@tiscali.cz
moje zkušenosti, (hroch, 16.03.2010 20:11) celé vlákno | reagovat
Já jsem pojistku překonal, zapřením dvou velkých majzlíků protilehle a zatlačením dolů za konce mimo sud. Ohnutá pojistka jde většinou vytáhnout, případně uříznout flexou. Jinak většinou jde vše řešit přes narážecí hlavu stejně jako v pivovaru, akorát se musí stejně jako v pivovaru mytí provádět dnem vzhůru. Mám udělanou redukci na sprchovou hadici přímo na 5/8 závit narážecí hlavy, vodu přivedu do pivního výstupu narážecí hlavy a ze vzduchového mám vytažené ventily- a mycí voda vytéká vzduchovým vstupem. Na vanu mám udělaný dvě prkna na kterých ve výši hrany vany provádím celou mycí operaci bez poškození smaltu. Nejprve vypláchnu kvasinky -sud dnem nahoru. pak sud otočím, odpojím vodu naleju trychtýřem do narážecí hlavy louh, nechám chvíli stát, poválím, připojím vodu sud otočím dnem nahoru a vyplachuju, teplá, studená, teplá voda. Teplá voda ohřeje vzduch v sudu a zvětší jeho objem, vytvoří tlak, který vytlačí všechnu vodu. Hlavní je provést vymytí sedlých kvasinek hned po vypití sudu. jestli plním po dlouhé době vymytí zopakuju a nechám sud vystydnout před naplněním.
Re: moje zkušenosti, (Petr Měrka, 16.03.2010 21:14) celé vlákno | reagovat
Přes narážecí hlavu řeším sudy od Plzně, mají uvnitř vsazenou lameli (jako vnitřní ségrovku) a taky jeden sud s plochou hlavou z r 1992, není vůbec rozbíratelný, má hlavu lisovanou na pevno.
Jinak používám něžnější způsob. Část sudů s plochou hlavou má na sobě značky - krátké čárky - tři na středovém terčíku a jednu na okraji hlavy. Když se kleštěma chytí středový terčík, povytáhne a pootočí,tak se hlava sudu rozpadne na dva kusy a jde bez problémů vyšroubovat. Pak už je pilaku na železo, uříznout trčící kousek a znovu sestavit.
Před chvilkou jsem poslal do redakce stručný popis a nějaký fotky, snad to tu brzo vyvěsí
Re: Re: moje zkušenosti, (Petr, 22.04.2010 14:35) celé vlákno | reagovat
Prosím nepoužívejte tak hrubé nástroje na páčení. Pojistku lze překonat tak, jak píše P. Měrka, ale i s použitím plastu - nic se nepoškrábe, nepodře, nezničí a můžete keg hrátit do pivovaru. Problém je spíš v tom, že jakmile pivovary zjistí, že jim homebrewaři berou a otevírají kegy, tak si budou sudy více hlídat a bude problém si je nechávat delší dobu doma. Už teď je snaha každý sud označovat číslem či čipem. Nejlepší řešení je příd si KEG k vánocům a dát ženě kontakt na SUDEX.cz. Tam prodají sud nový, jakékoliv velikosti a jehla bude rovnou bez pojistky. Krást se prostě nemá. Prosím nezavdávejte důvod k tomu, že homebrevař bude nějaký pivní parazit. To pak asi nikdo nebude uvažovat o tom, aby se zákonem povolené množství doma uveřeného piva posunula ze 200L alespoň na 10hL/rok. Proboha myslete, nebo se krádeží alespoň nechlubte!!! Jme divná země.
Re: Re: Re: moje zkušenosti, (Kubajs613, 09.02.2012 22:16) celé vlákno | reagovat
mám pár sudů od kterých již nemám doklad- paragon a nikdo je odemne nevykoupí!!!!!
To znamená že je musím do konce života uskladnovat a oprašovat?
Re: Re: Re: Re: moje zkušenosti, (Petr, 10.02.2012 12:49) celé vlákno | reagovat
To Kubajs613: Jaký je to typ sudu (Flach). Eventuelně bych je odkoupil.
Re: Re: moje zkušenosti, (Petr, 22.04.2010 14:37) celé vlákno | reagovat
Prosím nepoužívejte tak hrubé nástroje na páčení. Pojistku lze překonat tak, jak píše P. Měrka, ale i s použitím plastu - nic se nepoškrábe, nepodře, nezničí a můžete keg hrátit do pivovaru. Problém je spíš v tom, že jakmile pivovary zjistí, že jim homebrewaři berou a otevírají kegy, tak si budou sudy více hlídat a bude problém si je nechávat delší dobu doma. Už teď je snaha každý sud označovat číslem či čipem. Nejlepší řešení je přát si KEG k vánocům a dát ženě kontakt na SUDEX.cz. Tam prodají sud nový, jakékoliv velikosti a jehla bude rovnou bez pojistky. Krást se prostě nemá. Prosím nezavdávejte důvod k tomu, že homebrevař bude nějaký pivní parazit. To pak asi nikdo nebude uvažovat o tom, aby se zákonem povolené množství doma uveřeného piva posunula ze 200L alespoň na 10hL/rok. Proboha myslete, nebo se krádeží alespoň nechlubte!!! Jme divná země.
Re: Re: Re: moje zkušenosti, (Honza Had, 22.04.2010 15:48) celé vlákno | reagovat
Petře, ty jsi divný člověk. Pokud si nechám zálohovanou lahev od piva doma na šťávu tak jsem zloděj? Proboha zamysli se!!!
Re: Re: Re: Re: moje zkušenosti, (Petr, 23.04.2010 07:26) celé vlákno | reagovat
Ano zamyslel jsem se a myslím, že je rozdíl nechat si láhev za 7 korun a nebo sud za 3 tis. Kč. Vím, že homebrewařů není dost, aby zruinovali pivovary a že se i divně chovají distributoři piva, když některé sudy neberou zpět, ale už dnes vím o menších pivovarch, co zvedají zálohu nezávislým hospodám, což pro ně může být likvidační. Pak nám skutečně zbudou jen hospody závislé na velkých pivovarech, u kterých se jeden ztracený sud v účetnictví neprojeví. A o to mi jde. :-)
Re: Re: Re: Re: moje zkušenosti, (vlbl, 22.01.2013 11:26) celé vlákno | reagovat
Ze si nechas doma flasku, ci sud samozrejme nevadi, ale ze si dovolis ho nicit, vyjimat pojistky je k zamysleni. Neni otazka jestli to ma ci nema vliv na sud, ale Ty to proste nemas delat, neni to Tvoje, mas to pujcene!!!!!!!!!!
Re: Re: Re: moje zkušenosti, (Petr Měrka, 22.04.2010 16:24) celé vlákno | reagovat
Nemám pocit, že bych se chlubil krádeží, poskytuji technické informace.
Ostatně pokud by si sudy neznačili, nebyl by problém je po čase vrátit, absence pojistky nemá vliv na funkčnost. Bohužel, oznámkováním sudů tato možnost odpadla.
Tři z mých pěti sudů různého obsahu jsem získal koupí od lidí, kterým prostě zůstaly na skladě (ve sklepě) a kvůli oznámkování jim je už v pivovaru odmítli vzít.

Homebrewáři pivovarům moc škody neudělají. Když odhadneš počet lidí vařících várky okolo 50-ti litrů na několik desítek (podle mě max 150 kousků), každý si vystačí s jedním až třemi sudy, je to v horách sudů používaných v načich pivovarech zrnko písku.

Víc je bolí minipivovary, které potřebují sudů desítky, slyšel jsem už i o kamionech soudků mířících do Španěl.

sud bernard, (pajik, 18.01.2013 18:58) celé vlákno | reagovat
dobrý den máte někdo zkušenosti se sudy od bernarda ?? měl bych možnost sehnat.
KEG s bajonetem od Plzenského prazdroje, (Fenol, 17.03.2010 07:35) celé vlákno | reagovat
Keg s bajonetem s vnitřní ségrovkou (pojistný kroužek). Do ségrovky se vyvrtá důlek tenkým vrtáčkem a s jeho pomoci se nějakým trnem a šroubováčkem uvolní tlakem do středu narážecí hlavy. Po jejím vyjmutí se pro další usnadnění otvíráni sěgrovka štípačkami na konci uštípne - skosí v kolmém směru na stávající skosení. Pak uz jde lehce sroubovákem za tento konec vydloubnout.
Hlava mi jde po vyjmutí této segrovky vždy lehce povolit bez použití drahého klíče. Vlastné tam ani žádný závit není.
Re: KEG s bajonetem od Plzenského prazdroje, (Láďa, 18.05.2012 12:50) celé vlákno | reagovat
tak už pojistku mají:-(
KEG s Korbem, (Honza Had, 16.03.2010 13:05) celé vlákno | reagovat
Já používám sudy s Korbem (bajonetem) - musí ale mít jako ventil kuličku, ne plošku. Ty nemají žádnou ochranu.
Re: KEG s Korbem, (Petr, 22.04.2010 14:26) celé vlákno | reagovat
Ploché hlavy s kuličkou mohou mít taky pojistku. Mám jeden doma z nějakého chorvatského pivovaru a zatím jsem neměl čas se jím zabývat. :-)
12
Vyhledávání