úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení mladiny

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

moje chlazení, (hroch, 02.10.2009 18:06) celé vlákno | reagovat
já používám taky měděného šneka kterým protéká mladina a šnek je v nádobě v které rozpouštím ledové kostky. Zchladím až na 13-15st.při které zakváším. přebytečná voda z roztátého ledu jde do kbelíku a používám ji na vymytí chmelového mláta z varné nádoby.
viz http://www.homebrewing.cz/clanek/3692-Hroch-vari-domaci-pivo-II-Varny-postup/index.htm

Do budoucna chystám průtok s výměníkem z plynového kotle a jímat teplou vodu do starého bojleru. Teplou vodu použiju na kompletní úklid pikopivovárku.
Re: moje chlazení, (hroch, 12.09.2010 08:29) celé vlákno | reagovat
Nejnovější zkušenosti s průtokovým protiproudým chlazením.
Již více zmíněnou metodu se šnekem v nádobě s rozpouštějícím ledem, jsem pak několikrát použil i bez ledu jen s protékajicí vodou přes nádobu, přívod na dno, vývod vlažné zeshora. Spotřeba vody velká, ale konečná teplota mladiny shodná 13-15st.C. Rozdíl v době chlazení s ledem cca 3hodiny na 50litrů, vodou cca 5 hodin na 50 litrů.
Nyní jsem několkrát použil protiproudý průtokový výměník, mladinu ženu čerpadlem. Proženu jednou cca 10minut, zchladí se na 40st.C, Vymyju kotel po chmelovaru, přetočím zpátky (sice souproudně přes chlaďák) za cca 5 minut, zchladí na 33st.C a opět protiproudně a teplota výsledná je 23st.C. Bez průtokového pivního chlazení např.Anta 25 to přímo na zákvasnou teplotu nepůjde.
Re: moje chlazení, (Bobr, 13.09.2010 20:14) celé vlákno | reagovat
Tak jsem dneska konečně dotáhl domů nerezovýho šneka z chlazení na pivo - je toho 2x 21m dýlky tak předpokládám, že to v kýbli s vodou a ledem bude chladit dostatečně varinta Hroch ;) ). Další variantou pak případně bude deskový chladič. Sanitaci spirály v součsný variantě mám vynmyšlenou proplach vodou, pak sanitačním prostředkem na pivní chlazení pak zase voda a mělo by to fungovat ( to mi připomíná , že musím objednat sanitační molitanové kuličky kuličky. Sanitaci deskovýho výměníku asi podobně až na to že to nepůjde protáhnout těma sanitačníma kuličkama .
Vyhledávání