úvod
homepage

Komentáře

článku: Morava převálcovala Čechy, velcí malé

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

ad Platan, (Tomáš Semrád, 16.11.2008 15:28) celé vlákno | reagovat
No jo no:-), já samozřejmě bral velikost ročního výstavu bez ohledu na skutečnost, kolik z toho připadá na výrobu vlastní značky Platan a kolik na zbytek. Škoda toho, páč Platan, zvlášť jejich 11 a Prácheňská Perla jsou opravdu výborná piva. Knížecí Schwarzenberské jsem nepil, takže soudit nemohu, ale určitě je to věc tuze zajímavá.  Holt Jižní Čechy jsou nyní pro mě jaksi víc vzdálené než dřív...
Pivex-"střední pivovary", (Tomáš Semrád, 16.11.2008 01:23) celé vlákno | reagovat
...."Ono když si člověk srovná výsledky všech soutěží za jakékoliv dva tři roky zpátky, vždy vyjde že oceněný jsou skoro všechny pivovary, které ivestují do reklamy a chtějí aby o nich bylo slyšet. Prakticky neexistuje velký, střední pivovar, který by nebyl oceněn v posledních pěti letech."
 Mám pocit, že takovým středním neoceněným pivovarem je protivínský Platan, ale s jistotou to netvrdí, jen pocit.
Re: Pivex-"střední pivovary", (Honza Kočka, 16.11.2008 10:21) celé vlákno | reagovat
Kdyz by se vzaly nealko piva, ktera vari pro jine pivovary, tak asi nejspis ano:)
nejlepsí je..., (sifon, 25.03.2008 21:58) celé vlákno | reagovat
NEJLEPŠÍ JE JANAČEK PATRIOT z Uherského Brodu a STAROBRNO MEDIUM...
Re: nejlepsí je..., (ch_o_s_e, 05.09.2008 18:40) celé vlákno | reagovat
Pivem roku 2008 se stává Janáček Comenius !!!! Jako další bych zařadil Litovel ležák a Kvasar :)
Zubr je cukrova sracka, (Bron, 03.05.2008 09:03) celé vlákno | reagovat
Zubr ani nemeli pustit mezi ostatni piva, ta chemicka sracka, do ktere se patla cukr, ze vyhrala Pivex? Kdo je v porote? Asi akcionari...
Re: Zubr je cukrova sracka, (Roman Holoubek, 05.05.2008 19:05) celé vlákno | reagovat
tak nevím co si myslet o autorovi předešlého výroku. Zubr je sladší pivo, ale chuťově přijatelné a dobře pitelné s příjemným lehce nahořklým dozněním. A chemická sr...? Nevím o jakou chemii v tomto případě má jít.
No možná, když se teď nad tím zamýšlím, jsem se na svůj příspěvek měl vykašlat. No budiž.
morava, (jaro stofko, 04.03.2008 17:59) celé vlákno | reagovat
zdravim vas,co se týka kvality Kozla,tak o tom by som polemizoval,Kozel není špatný,ale už to nie je to čo bolo pred niekolkými rokmi,ked som ho mal rád,Náchod-nemá chybu všetky druhy z tohto pivovaru som už pil a to už niečo povedat o kvalite.
Morava je Morava,tam je v posledných rokoch pivo na vysokej úrovni,či už klasické pivovary alebo minipivovary. Za týmto všetkým je to můj osbný názor,a určite bude so mnou suhlasit viacej "znalcov" dobrého piva.
Re: morava, (JR, 05.03.2008 09:45) celé vlákno | reagovat
SAB samozřejmě znamená pohromu pro kvalitu piva, nehledě k tomu co zavřely. Interbrew má taky pěkný vroubek za zavíračky, ale starouš nebyl nikdy moc k pochutnání.
Řekl bych, že kozel je možná trošičku vyjímka, černé si drží jakouž takouž úroven, ale dnes jsou prostě na trhu mnohem lepší piva. 11 při uvedení vypadala nadějně...
Zubr vyjímečné pivo není, Litovel ovšem ano, se svojí interesantní nabídkou piv.
Primátor se vyšvihl velice, z lokálního, fádního výrobce 10, 12, tm., přes silná piva které vyladil do optimální podoby až po pšeničné a english, skokan desetiletí. Paka taky šla nahoru a Rohozec, dřív to byly spíše "lihovary",dík taky za nebojácného Opata. Prostě dobrý vývoj narozdíl od většiny nadnárodů.
Morava se stala zemí piva, ne tedˇ, ne dávno. Imaginární "bitvu" mezi severní Moravou a západními Čechy si nechám líbit, kdo zvládáte vartovat po obou polech, tak snad pochopíte jak jsem to myslel..
Re: Re: morava, (Standa Jakoubek, 06.03.2008 10:40) celé vlákno | reagovat
pamatuju černého Kozla jako jedno z nejlepších (možná úplně) z černých piv ... ještě v první polovině 90. let; za studií v Ústí jsme na něch chodili do Formanky a jak jsme si s kolegama pomlaskávali; nedávno jsem si ho zase někde koupil a díky, už nemusím; že si drží úrověň ? no, asi záleží na časových horizontech ...; s Promátorem souhlasím - ještě v roce 1996 jsem prohlašoval, že Primátor je jeden z nejhorších patoků, co jsem kdy pil; a dneska mi nikdy doma nechybí, zejména nějaký speciálek a nebo pšenice; zaplať pivnímu pánbu za ty dary, že ho lze sehnat v obchodních řetězcích; Rohozec jsem zažil na pokraji zavření a taky nic moc,ale dneska opět jedno z mých velmi oblíbených - zejména řezaný ležák 11° (mimochodem celoročně se super pivetami :-)) )
certifikat kvality, (kalupik, 05.03.2008 17:58) celé vlákno | reagovat
jak muzou Popovice ziskat certifikat kvality??! Vzdyt je to naprosty hnus a s pivem to jiz nema nic spolecneho.
Re: certifikat kvality, (belohlavek, 05.03.2008 18:01) celé vlákno | reagovat
jde o to, co se prodava a co se degustuje. V tom muze byt znacny kvalitativni rozdil.
Re: Re: certifikat kvality, (MirEgg, 06.03.2008 10:12) celé vlákno | reagovat
"...jsou degustovány vzorky piva dodané přihlášenými pivovary..."
Tady je jádro pudla :-)
nadpis, (lada, 04.03.2008 09:51) celé vlákno | reagovat
Nejsem pivovarsky odbornik, asi tedy nedokazi plne docenit tuto degustacni soutez, jeji prestiz a vyznam. Ale jako spotrebitel muzu konstatovat, ze bych stezi hledal vysledky, ktere by vice odporovaly nazoru mych chutovych poharku.

PS: Originalni vysledky jsem nenasel a kdyz budu pocitat ocenene piva v tomto clanku, tak mi vyjde celkem 17, z toho Cechy 7, Morava 8, Slezsko 2. Osm ze sedmnacti je drtiva vetsina?
Re: nadpis, (Honza Kočka, 04.03.2008 10:21) celé vlákno | reagovat
Bral jsem v potaz vitezna piva v danych, tedy trech kategoriich. Ne piva s CErtifikatem kvality. A tam ma Morava 7 cen z 9, tedy podle me drtivou vetsinu...
Re: nadpis, (David Ručka, 05.03.2008 15:32) celé vlákno | reagovat
Nošovice jsou sice historicky ve Slezsku, ale kdo dneska tam vnímá nějakou hranici, ač je jí řeka? A kdybychom to chtěli brát do důsledku, vaří se tam částečně i G a kozel a prý i PU, takže s tím územním členěním se u velkých pivovarů daleko nedostaneme.
Re: Re: nadpis, (MirEgg, 06.03.2008 10:10) celé vlákno | reagovat
"...kdo dneska tam vnímá nějakou hranici..."
Drtivá většina :-)
Re: nadpis, (lada, 05.03.2008 19:39) celé vlákno | reagovat
Abych nebyl spatne pochopen, nepomlouval jsem vsechna medailova piva. V mistech, kde jsem vyrostl, studoval ani kde ted bydlim, tak Litovel a Hostan neni, nebudu hodnotit. Zubr jsem obcas mel a ze by me nejak nadchnul, to se rict neda. Vycepni Staropramen, Gambrihnus, Radegast, Kozel a Starobrno, no to je snad vtip, vetsi sracky se shaneji tezko. Svijany - Knize a Knezna pred peti lety super, dnes pro me bohuzel nedostupne. Primator - trista kilometru od Nachoda bezne k sehnani v obchodaku, parada, zvlaste psenice nemuze doma chybet.

Ta vyrovnana kvalita europiv je vynikajicim kriteriem. Voda s bublinkama, alkoholem z cukru a trochou rozpusteneho granulatu - no to kdyby nemelo vyrovnanou kvalitu, tak by to prislo o posledni vyhodu :-(
soutěže, (Hroch, 05.03.2008 21:18) celé vlákno | reagovat
Ono když si člověk srovná výsledky všech soutěží za jakékoliv dva tři roky zpátky, vždy vyjde že oceněný jsou skoro všechny pivovary, které ivestují do reklamy a chtějí aby o nich bylo slyšet. Prakticky neexistuje velký, střední pivovar, který by nebyl oceněn v posledních pěti letech. To je ukázka neprodejnosti těchto anket. Nemá význam se rozčilovat na těmito soutěžemi. Kvalita PIVEXu šla dolu již zhruba před 13 lety, kdy mohl na stánkách pohovořit a volně ochutnat již jen obchodní partner. Nevím jak dnes, ale před deseti lety, kdy jsem tam byl naposledy se PIvex změnál jen v možnost nabrat si spoustu reklamních blábolů na letákách a v případě vytvoření itineráře kde jsou ochutnávky i možnost v davu mnoha lidí možnost urvat si třetinku piva v kelímku u stánku, který zrovna jednou za den teď měl degustaci. Děkuji nechci.
Poradi piv, (Honza Kočka, 04.03.2008 11:52) celé vlákno | reagovat
S poradim piv se da vzdy polemizovat:). Myslim,ze to psal vloni Roman Holoubek, tehdy z Bonu, ze pri anonymni degustaci zalezi na mnoha faktorech a okolnostech. Tehdy se zamyslel nad tim, jak je mozne, ze v Tabore vyhral svetle lezaky Ambrosius z Kauflandu.

Zacit se da prihlasenymi vzorky(ne kazdy pivovar je vsude), pokracovat pak slozenim degustacni komise a poctem vzorku treba konce...
12
Vyhledávání