úvod
homepage

Komentáře

článku: Příběh jednoho homebrewáře

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

domace pivko, (jaro stofko, 09.03.2007 10:00) celé vlákno | reagovat

zdravim vsetkych domacich varocov piva,
tak isto ako autor tohto clanku pan David,tak isto aj ja som sa dlho nevedel rozhodnut ci si urobit svoje vlastne pivo,ale cim viac a viac ma to tam stale tahalo.Slovo dalo slovo nakoniec som sa predsa rozhodol konecne spravit si svoje vlastne pivko,bolo to presne 16.9.2004.Mal som trochu obavy co z toho vznikne,vsak to kazdy homebrew....pozna.
Samozrejme,ze som tomu svojmu pivu dal aj patricny nazov - Dubovske pivo - to preto ,lebo z tej obce pochadzam a byval som tam 40 rokov,teraz byvam v Banskej Bystrici,som predsedom klubu zberatelov piv.suvenirov Bystrican,zbieram ceske a slovenske etikety,tacky,pohare minipivovarov Ciech a Slovenska,ale najviac ma fascinuje historia pivovarov-mam ich pomerne dost,nielen Ciech a Slovenska ale aj z celeho sveta,samozrejme uvazujem nad vydanim nejakej "tzv.knihy".Ale obdocil som od temy varenia domaceho piva - prvy hlt,dusok mojho piva si dal moj otec okolo 10.10.2004 a jeho prve slova-je to vyb
pěkný článek, (Franta, 06.02.2007 15:48) celé vlákno | reagovat
Díky autorovi za pěkný článek.
Líbí se mi, že nezatracuje koncentráty, protože i já jsem s ním začal a má to jednu velkou výhodu. Můžete doma prakticky ihned ukázat své "vynikající schopnosti", když se pokusíte rovnou o pivo klasicky, může se vyskytnout problém a doma jste pro legraci. HI HI HI.
Já jsem v současné době v pozici kdy dodělávám malý domácí "kombajn" na klasické vaření, varnička cca 30 litrů a začínám dělat scezovací hrnec asi tak 70 litrů. Samozřejmě vše je ve stádiu zrodu a pilně se pracuje. Počítám, že do měsíce to zmáknu a potom vše vyzkoušíme klasicky.

Malá poznámka diskuzím:

Jsem toho názoru, že kdo píše příspěvky, měl by rovněž uvádět kompletní meil, aby bylo možno reagovat konkrétně, protože třeba potřebuje někdo pomoc a nemá se potom kam obrátit.

Ahoj Franta
mejl, (Colega, 07.02.2007 19:29) celé vlákno | reagovat
no jo, ale pak to dopadne jako u mně - denně 36 spammů a to používám několik filtrů, který drtivou většinu rovnou mažou :(
..., (AK, 31.01.2007 10:37) celé vlákno | reagovat
Pěkný článek, tento dotaz jsem přímo nepatří, ale jak se říká všecho souvisí se vším. V jednom článku ( možná v komentářích ) jsem narazil, že se někdo zmiňoval o dezinfekci lahví pomocí PARNÍ VYVÍJEČKY. Prohledal jsem snad celý web-svetpiva ale nic. Proto se chci zeptat jestli o něčem takovém nevíte.
Re: desinfekce lahvi, (david, 31.01.2007 10:48) celé vlákno | reagovat
o parni vyvijecce nevim, ale idealni je kyselina peroxooctova(obchodni nazev pesteril), lze desinfikovat za studena, a po oplachnuti horkou vodou se rozpada na neskodne slozky a nezanechava pachove a jine stopy...
Re: Re: desinfekce lahvi, (david, 04.02.2007 11:13) celé vlákno | reagovat
jeste se musim opravit, v obchodnim nazvu desinfekcniho prostredky me vypadlo pismeno "R" - jedna se o PERSTERIL.
Re: Re: Re: desinfekce lahvi, (chemik, 05.02.2007 12:10) celé vlákno | reagovat
Persteril je oxidační dezinfekce, koncentrovaná "dost nebezpečná".Pomocí této dezinfekce zabijete pouze mikoroskopické organismy.Na odstranění nečistot je potřeba mechanické vyčistění s teplou vodou nebo lépe louh pak vypláchnout teplou,dále naředěný persteril dle návodu a stačí vypláchnou pitnou nezávadnou studenou vodou.
Re: desinfekce lahvi, (david, 31.01.2007 10:48) celé vlákno | reagovat
o parni vyvijecce nevim, ale idealni je kyselina peroxooctova(obchodni nazev pesteril), lze desinfikovat za studena, a po oplachnuti horkou vodou se rozpada na neskodne slozky a nezanechava pachove a jine stopy...
dík, (Staňa, 16.01.2007 21:34) celé vlákno | reagovat
Davide,děkuji za pěknný článek,pod který bych se taky s pár výhradami podepsal.Sám se učím a postupně brousím chyby při jednotlivých várkách.Každá várka je jiná,povedly se mi i velmi dobré,ale zatím to nemám vychytané tak,abych věděl proč.Sám koncentráty neuznávám,ale to je každého věc.Mám zato,že je lepší zkusit uvařit klasickou dršťkovou,než ze sáčku.A podobně to je i s pivem.Ale je to především o fandovství!!!....Dej bůh štěstí,aby se nám dařilo lépe!
..., (Tomáš Maier, 16.01.2007 13:37) celé vlákno | reagovat
Davide, skvělý článek, díky moc. Škoda, že teď nemám absolutně kdy taky něco uvařit, takže se svými třemi várkami (z čehož až ta poslední byla pitelná) jsem úplný učedník. Na úterý se moc těším.
Vyhledávání