úvod
homepage

Komentáře

článku: Domácí výroba světlého ležáku

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: stout, (Petr B., 04.04.2007 21:39) celé vlákno | reagovat
Vařím ho přibližně takto:
sypání cca
60 % plzeňský slad
15 % pražený ječmen nebo žito
10 % bavorský slad
10 % tm. karamelový slad

rmutování infusně

chmelovar - většinou chmel Premiant (cca 7,5 % alfa kyselin) 60 min (na 3 díly)

Stupňovitost dle chuti a typu :-) Dělení dle BJCP:
Dry Stout (Beamish, Guinness Draught stout) EPM 9-12°

Sweet Stout (Cream stout) s přídavkem lactosy, která dodává sladkost a plnost; méně hořké než Dry stouty EPM 10-14°

Oatmeal Stout (ovesný) EPM 12-16°

Foreign Extra Stout EPM 14-18°

American Stout EPM 12-18°

Russian Imperial Stout EPM 18 a výš

Kvasinky svrchní na Ale; buď Braupartner nebo jiné (prostě co se sežene). Kvašeno při 18-20 °C.

Ležení při 4-12 °C (teplota sklepa v průběhu roku :-).
9° - cca 1 měsíc
11° - po měsíci nic moc, po 3 dobrý a po 9 ještě lepší
17° - po 2 měsících tomu ještě něco chybí...

Takže asi tak. Ať se daří.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání