úvod
homepage

Komentáře

článku: Cestovanie za pivnou alternatívou

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

cz beer, (Jiri.J, 17.10.2007 08:15) celé vlákno | reagovat
To Dwarf
"Zahraniční piva ležej více"- pokud se bavíme o typu světlý ležák, tak tomu tak není. Už jsme to zde rozebírali. Uváděl jsem příklady Německa a Rakouska, kde standardní doba ležení (v klasických tancích je cca 6-8 týdnů.

To Petr Buriánek
Díky za vyčerpávající odpověď, ale moc mě neuspokojila.
- vyšší zbytkový extrakt- s tím bych nepolemizoval a v nějaké studii jsem to i četl, otázka
zda je tento parametr tak významným specifikem, aby vytvářel
specifickou pivní kategorii. No nevím
- vyšší hořkost- české ležáky rozhodně nepatří k tomu nejsuššímu na světě. Hořkost se udává
v jednotkách bu a stačí se podívat na ležáky např. v USA a Německu, které
ty naše vysoce přesahují.
- vyšší barva- zde bych byl mimořádně opatrný. Barva ležáků např. v SRN se pohybuje od
velmi světlých (mnichovský ležák) až po téměř jantarové. Při absenci barvících
sladů. Zde existuje rovněž senzorické škálování jasně definované....
- vyšší intensita hořkosti a doznívání hořkosti- Totéž co u "vyšší hořkosti"
- vyšší plnost- zde si myslím je to až příliš individuální a nelze to zobecňovat.
- nižší výskyt cizích vůní a chutí- Tím bych spíše charakterizoval např. Bavorská piva...
- vyšší pH (4,55/4,3)- Norimberský pivovar Altstadt: pH 4,5 :-))

Takže nakonec zývají 2 parametry, ale otázka je, jak jsou důležité...
- vyšší obsah polyfenolů (to je podle mne ta látka)
- vyšší obsah acetaldehydu
Silně pochybuji, že vůbec lze najít nějaké zobecňující hledisko pro "české pivo". Naprosto souhlasím s Weetkem, že v tomto případě nelze postupovat po nějaké "národní linii". Nemyslím si, že něco jako "české pivo" vůbec existuje. Která značka by je měla reprezentovat? Budvar? Staropramen? Krušovice? Radegast? Regent? Svijany?.....Myslím, že takové diskuse nikam nepovedou a ničeho smysluplného se nikdy nedobereme.


Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání