úvod
homepage

Komentáře

článku: Ruské speciály

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

pokus o vysvětlení, (Jiri.J, 20.08.2007 16:25) celé vlákno | reagovat
Chápu, působí to zmatečně a zmatečné to i je. Pojmy STOUT a PORTER jsou vcelku jasně vymezeny v zemích spadajících v minulosti pod britskou sféru vlivu.
Poněkud zmatečné to je právě v Pobaltí a Skandinávii. A ne jen v názvu. Ve Skandinávii se vaří tento styl piva i spodně fermentovaný. Jak již bylo svrchu psáno , v těchto oblastech mají tato piva silnější podobu a rozlišení na Porter a Stout se zde asi moc neřeší a v minulosti asi ani moc neřešilo, což může být patrné i z názvů současných dánských piv.
LIMFJORDS PORTER- Double Brown Stout, TUBORG- Porter- Double Stout,
GL. CARLSBERG PORTER- Imperial Stout. Stejně je tomu u kamarádů Švédů a Finů
V Rusku se hovoří vždy o Porteru. Musíme se smířit s tím, že pro svrchně i spodně fermentované pivo vyšší stupňovitosti splňující senzorické vlastnosti piva imperial stout se zde užívá dvojího označení:
Baltic Porter a Imperial Russian Stout:-))

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání