úvod
homepage

Ruské speciály vytisknout článek

Přidáno: 20. srpna 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 10929x

Ruský pivní trh má kromě nezajímavých ležáků také své vlastní, velmi chutné speciály. Po roce 1990 se některé pivovary vrátily k různým druhům piva, které tradičně vařily na začátku 20. století. Kromě bavorských pivních druhů (např Münchener Dunkel či

BALTIC PORTER
Tento styl piva, importovaný z Anglie, se stal velmi populární po celé Skandinávii a Pobaltí,kde velmi rychle zapustil kořeny a dnes je nedílnou součástí zdejší gastronomie. Baltský Porter, se někdy označuje také jako Imperial Stout. Historie tohoto pivního druhu sahá do doby vlády Kateřiny Veliké (1729-1796). V této době se z Anglie vozilo na lodích do vzdálených zemí tehdy oblíbené pivo typu stout/porter. Původně se zde jednalo o obyčejný stout s konvenční stupňovitostí 12 Plato a obsahem alk. 4%. Plavby přes moře, zejména do pobaltských států a Ruska, však trvaly příliš dlouho a pivo se na lodích kazilo.

Britové využili svých zkušeností ze slunného jihu s přepravou madeiry, sherry a portského, a podobně jako u těchto vín, kde se přidával při výrobě vinný destilát, se rozhodli u piva typu stout zvýšit stupňovitost asi na 18% a obsah alkoholu na cca 7 % . Do sudů se ještě pak přidávaly kvasnice, a tím mohlo během cesty probíhat druhotné dokvášení v sudech. Obsah alkoholu se tím ještě zvýšil. Ukázalo se, že to byl výborný tah! Pivo nejen že se nekazilo, ale naopak ještě chuťově vyzrálo. Tento styl piva byl oblíben zejména v tehdejším Dánském a Švédském království a carském Rusku. Pivo se stávalo stále více populárním. Londýnský dopravce A. Le Coq daroval dokonce toto pivo i samotné carevně Kateřině II, která dar vřele přivítala a povolila zásobovat tímto pivem carský dvůr (odtud název piva Imperial Stout). Později začali tento druh piva i na území ruského impéria, skandinávských zemích a Polsku, kde se vaří dodnes. Tento typ má být svrchně kvašený (některé druhy jsou však i spodně kvašené) a na jeho výrobu se používá několik druhů tmavých sladů, zejména pak praženého. Je úžasně bohatý, krémově-plný s charakteristickou chutí spálených rozinek,přecházející někdy až v nádherné dehtové podtóny!

Pivo je velmi silné – 17-18° Plato a má obsah alkoholu 7-9 %.V Rusku je tento styl spojen především s St. Peterburgem. Kromě dvou nejlepších ruských porterů zde představujeme i další zajímavá ruská piva.

BALTIKA- PORTER No. 6
Typ: Baltic Porter/ Imperial Russian Stout.
17 Plato 7,0 % alk.
Aroma: kořeněně –čokládové
Vynikající svrchně kvašený Porter. Kořeněný, velmi tělnatý, karamelový, olejovitý, likérovitě alkoholový, snad se stopou po rumu nebo čokoládovém likéru? Sladová sladkost, jakoby po čokoládově – cereálním zrnu, přitom se suchým doznívání.
Pivovar Baltika. St. Peterburg. Anno 1990. Lahvové 0,5l.
Hodnocení:2,5


STEPAN RAZIN - PORTER
Typ: Baltic Porter/ Imperial Russian Stout
20 Plato, 7% alk.
Jedná se o svrchně kvašený porter. Vynikající ukázka daného stylu.
Aroma: čokoládově-ovocné, kořeněné
Chuťově bohatý, hořká čokoláda, ovocné podtóny s nepatrnými náznaky skořice a dehtovosti s teplou alkoholovou hřejivostí v závěru. Vaří se ze tří druhů sladu-plzeň, crystal, pražený. Zraje 3 měsíce.
Pivzavod Stepan Razin. Sankt Peterburg /Cанкт Петербург/. Anno 1795.
Nepasterizované. Lahvové 0,35l.
Hodnocení: 3


STEPAN RAZIN – MARTOVSKOJE
Typ: Märzen
14,5 Plato, 4,4 % alk.
Tento velmi chutný Märzen má jantarovou barvu, lehce kořeněné, sladové aroma. Je velmi hebký až sametově krémový s lehce žvýkavou sladovostí v závěru. Pivzavod Stepan Razin. Sankt Peterburg /Cанкт Петербург/. Anno 1795.
Nepasterizované. Lahvové 0,35l.
Hodnocení: 3,5


KALINKIN
Typ: světlé svrchně kvašené pivo/ strong golden ale?
18 Plato, 5,0% alk.
Jedná se o specifický, skoro nezařaditelný druh piva, který se zde vařil již koncem 19. století. Jde vpodstatě o světlé pivo vařené ze sladů a chmele na ležák, ale za použití belgických svrchních kvasnic. Snad by se mohlo jednat o ruskou verzi Strong Golden Ale? Má svěle jantarovou barvu. Ovocné a karamelové aroma. Velmi lehké tělo, s chutí sladkého tropického ovoce v kombinaci s chlebnatě zrnitým akcentem a jakoby vinným dozníváním.
Pivzavod Stepan Razin. Sankt Peterburg /Cанкт Петербург/. Anno 1795.
Nepasterizované. Lahvové 0,5
Hodnocení:3,5


ZOLOTOJE
Typ: světlé svrchně kvašené pivo/ Blonde Ale?
15 Plato, 5,6 % alk.
Opět podobně nezařaditelný styl, jako Kalinkin. Zlaté barvy. Příjemné, sladové a chmelově-herbální aroma s ovocnými tóny. Má šumivý charakter, s ovocně-mléčnými podtóny a máslovou – chlebnatostí, se suchým dozníváním. Snad podobné belgickému typu Blonde Ale?
Pivzavod Stepan Razin. Sankt Peterburg /Cанкт Петербург/. Anno 1795.
Nepasterizované. Lahvové 0,35l.
Hodnocení: 3,5


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 20.08.2007 17:51 Komentovat
To Dwarf 2 jiri.j20.08.2007 17:51
bylo mi to jasný, tak jsem to uvedl na pravou míru, Já si jinak nemyslím, že Cz ležáky...
ad J.J. Dwarf20.08.2007 17:14
OK, já ruská piva neznám vůbec, ale vztáhl jsem si tu větu na vámi oběma tolik...
pokus o vysvětlení Jiri.J20.08.2007 16:25
Chápu, působí to zmatečně a zmatečné to i je. Pojmy STOUT a PORTER jsou vcelku jasně...
Stout / Porter Petr Vácha20.08.2007 16:04
Měl jsem až dodnes za to, že v případu piv stout a porter se jedná o dva různé typy piv....
To Dwarf Jiri.J20.08.2007 15:27
Jenže ono je to pravda. Ruské ležáky nejsou nijak chuťově zajímavé. Ne že by byly zase...
par veci... honza20.08.2007 15:26
Ad Gigi - jak ktere pivo hodnoti je videt z hodnoceni piva. Ad Dwarf - ze Rusko ma nezajimave...
Ruský pivní trh má kromě nezajímavých ležáků... Dwarf20.08.2007 14:35
že si už nedáte pokoj chlapi... tahle věta tam vůbec nemusela být a o to by ten článek...
davam hodnoceni clanku za 2, Gigi20.08.2007 13:39
protoze jste nenapsali, kdo dela nejlepsi imperial stout .. ;-)
Vyhledávání