úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivo z plastu – ano či ne?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

barbarstv, (anon, 07.02.2011 20:56) celé vlákno | reagovat
Citujem casnika v jednom prazskom podniku: "Plastove lahve ? Ved to je barbarstvi! My take neprodavame!" :)
pet a plechovky, (hroch, 29.09.2007 21:40) celé vlákno | reagovat
Dle mého selského rozumu je kvalita piva při přepravě ovlivněna světlem, teplotou, materiálem, ale určitě i tlakovými změnami při manipulaci. A změny tlaku u měké plastové flašky a malé plechovky jsou jistě při manipulaci velké. Zajímavý by byl určitě nějaký vědecký průzkum- určitě už to někdo řešil.
PET lahev již použitá na balenou vodu je určitě řádně vypláchlá a může v nouzi prospět pro odvoz piva domů. Já mám nejlepší zkušenosti s dvoulitrovým skleněným džbánkem s patentním uzávěrem, pro více lidí sklenice 3,75litrů od okurek (utopenců). Ohledně inertnosti PET lahve k alkoholu si vzpomenu na spolubydlícího na kolejích, který do půlitrové PET si přelil becherovku na čundry a poté ji jen půlroku doléval. Po půlroce byla znova lahev prázdná a vešlo se do ní pouze 3,5dl.
pivo v plastu, (stanley, 28.09.2007 21:08) celé vlákno | reagovat
no nevím jestli to již zde někdo citoval, ale v chemii nám jednou učitel vysvětlil proč (tehdy víno) nemá rád v PET lahvi. Odpověď byla na snadě a to, že v podstatě kristalická mřižka je u PET lahve větší než-li molekuly atomu alkoholu a proto se velice pozvolna dostáví alkohol z lahve pryč. A také někdy může opravdu pivo trochu "načichnout" tou PET lahví. Vím, že mě jistě roznesete na kopitech počínaje gramatikou a tou chemii konče, ale já měl spíš záměr takoví rozvinout diskuzi o trochu obšírněji
Souhlas se Zbyňkem, (Roman Holoubek, 07.08.2007 10:32) celé vlákno | reagovat
Ono spíše jde o problém psychiky. Přeci jen pivo z láhve často pijete sami, kdežto v restauraci s přáteli a také na vás může působit příznivě atmosféra.
Ale také velmi často dostanete pivo, které díky nečistým trubkám, špatnému ošetření piva, špatnému skladování, špatnému čepování, nesprávně vymytým sklům, ... je podstatně horší, než když si jej nalijete z láhve.

Čištění trubek a skladování piva - to nevidíte. Ale špatné nalévání a nedobře vymyté sklo - stále ještě ve většině podnicích (a to i pivovarských hospodách) vidím, že obsluha nekoná vše tak jak by měla!!!

Tož tak ...
Proč ne ???, (Zbyněk Holan, 06.08.2007 19:28) celé vlákno | reagovat
Pivo z plastové (tmavohnědé) láhve musí chutnat stejně jako ze skleněné lahve. Dle mého kolegy (technik) pivo v plastu zůstane po vyndání z lednice déle studené než pivo ve skle! Tj. výhoda.

I litrový objem lahve je velmi praktický - při jen o málo větší výšce lahve, šířka je skoro stejná, máte dvě piva.

A v současné době již velmi dobře funguje tříděný sběr odpadů a propracovaná recyklace PET lahví.

A ohledně čepovaného kontra lahvového - už jsem o tom psal několikrát - tak ještě jednou: pokud si lahvové (ze skla nebo z plastu) správně nalejete, tak nepoznáte rozdíl. Tip: nikdy nepijte přímo z lahve (pokud nemáte na vybranou, tak se nedá nic dělat), ale připravte si pivní sklenici nejlepe objem 0,5l - vypláchněte ji studenou vodou, do nakloněné sklenice zprudka po skle nalijte pivo až jak Vám stoupajíci pěna dovolí,tj. aby pivo nepřeteklo přes okraj - počkejte až klesne pěna a sklenici dolijite nyní doprostřed již nalitého piva - tím vykouzlíte krásnou pěnu a pivo zbavíte přebytečného CO2. Takové pivo se neliší od načepovaného. A jestli ano, tak miniaturně...

Správnému nalívání piva z lahve zdar !
PET-kvalita, (jaroslav stofko, 06.08.2007 11:31) celé vlákno | reagovat
Máte pravdu,to pivo v PET-flaěiach z Kalteneckeru,nemá absolutne žiadnu chybu,musím znovu pochválit Laca Kovácza za to výborné pivo, je to super. Jasné že čapované je čapované,viac to nebudem komentovat
Vratne PET lahve, (honza, 06.08.2007 10:32) celé vlákno | reagovat
Vratne PEt lahve pokud vim uz davno skoncily. Nekde jsem cetl, ze vratna lahev se dala pouzit tak trikrat, coz se v dusledku kvuli stahovani z obehu, myti atd . pry znacne nevyplatilo.

zadny nadpis me nenapada, (lada, 02.08.2007 15:51) celé vlákno | reagovat
V mikro a minipivovarech jsem se na PET naucil, s rozumnymi naklady to ani jinak nejde. Myslim tim nacepovani PET ze sudu "na cestu". S kvalitou nebyl nikdy problem, vzdy se vypilo do jednoho dne.
U prumyslovych pivovaru bych vsak ocekaval PET lahve zalohovane, jinak bych s tim mel moralni problem :-) Dela to nekdo? Pred asi 10 lety jsem mel v ruce vratnou plastovou cocacolu. Vydrzelo to do dnesni doby nebo to zkrachovalo kvuli vysokym zaloham?
PS: A moje manzelka se po ochutnani nekolika nefiltrovanych z minipivovaru naucila taky pit pivo. PET ji nevadi.
Slovenská špica, (bobo, 02.08.2007 14:29) celé vlákno | reagovat
Kaltenecker v akomkoľvek obale musí chutiť, je to P O C T I V É P I V O. Najprv, keď som sa dozvedel, že K začali plniť do PET fliaš, mi to v mysli nejako nešlo dokopy K KVALITNÉ PIVO a plast?, po skonzumovaní, kvalita bezpochyby zachovaná, čo dodať, nič, len ho piť!!!!
Fakt kvalitka, (Luboš, 02.08.2007 14:12) celé vlákno | reagovat
Ako pravidelný konzument Kalteneckra v čapovanej aj PET podobe potvrdzujem kvalitku a piteľnosť aj z PET fľaše. Samozrejme čapák je čapák a ten je o 1-2 triedy lepší, ale keď si chcem poxutiť doma na párty tak PET-ka to rieši. No a moja manželka už iné pivo piť ani nechce.
Vyhledávání