úvod
homepage

Komentáře

článku: Léto, pšenice a gramatika.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Nepitelný - nepovedený, (Petr Žalio, 20.07.2007 15:42) celé vlákno | reagovat
No máte pravdu nepitelné je moc silné slovo, prostě dle mého názotu nepovedený či ne zrovna chutný weissbier
pitelný, nepitelný..., (Martin Štros, 20.07.2007 15:06) celé vlákno | reagovat
Začínám pana Žalia chápat, prostě trochu přehání a zveličuje, aby vyprovokoval čtenáře k většímu experimentování a neuspokojení se s tím, co je - k většímu zájmu o jiná piva. Tak se lidi nenechte otrávit, on to asi myslí dobře, i když užívaná slova jsou zbytečně silná. ;-)
Nepitelný ?, (Standa Jakoubek, 20.07.2007 14:51) celé vlákno | reagovat
nemyslím si, že se dá Náchodský Primátor-Weizen označit jako "nepitelný"; nemůžu posoudit a porovnat jeho chuť s bavorskými pivy tohoto stylu, nicmémě mně velmi chutná a jen mě mrzí, že točený se nedá rozumně sehnat; je velmi dobře PITELNÝ !
Vajcoš, (Tomáš Kroupa, 20.07.2007 14:46) celé vlákno | reagovat
No vida!
Tak teď tu budu prezentovat zase já svůj názor - já jsem za jakýkoliv točený Weizenbier u nás vděčný. A Šéfik i Náchod mi chutná. Měl jsem možnost ochutnat v zahraničí i některé jiné než tyto u nás dostupné, nějaký úchvatný rozdíl jsem nezaznamenal - dokonce některé vzorky byly i horší. Každý máme holt chuťové buňky nastavené jinak...
A jestli Heineken u nás Schöfferhofera zruší a nenahradí jiným, tak mě to bude dost mrzet! Za Šéfika pudinkáře chválím.
Nepitelné Weissbiery, (Petr Žalio, 20.07.2007 13:40) celé vlákno | reagovat
Jaro, v tomto případě si dovolím nesouhlasit Primátor-Weizen i ze sudu je hodně vzdálen pivnímu druhu Weizenbier:)
Dle mého názoru nepitelné. I ty nejhorší weissbiery v Bavorsku jsou X-krát chutnější. S německými už je to horší, viz. zde zmiňovaný, spodně kvašený:) a pasterizovaný Schöfferhofer, též nepitelný apod.
Weizenbier z Náchoda, (camelot, 20.07.2007 13:19) celé vlákno | reagovat
Na trhu je, tuším od října 2003, svrchně kvašený světlý pšeničný nefitrovaný kvasnicový Primátor Weizenbier, který vedle dalších speciálů - včetně svrchně kvašeného polotmavého ležáku aglického typu Primátoru English Pale Ale - vyrábí Pivovar Náchod. Weizenbier se dá sehnat poměrně dobře v ve většině řetězců, ale čepovaný jej najdete kuriozně především na Slovensku. Takže tlačte svého resturatéra nebo hostinského a věřím, že mu v Náchodě (podle svých zkušeností) výjdou určitě vstříc a budete moci na "Weizen" chodit častěji
Weizen, (jaroslav stofko, 20.07.2007 09:54) celé vlákno | reagovat
A je to tu,konečne si chválime pšeničné pivo,som vlastne zvyknutý pit klasickú 12°Urpiner ale velmi rád si dám u nás v Banskej Bystrici vynikajúci pšeničný Náchod-Primátor,to pivo nemá chybu.Čapuje sa na troch miestach u nás a všade je dobre ošetrené a načapované pivo. Jsné že si dám aj lahvový Primátor Weizen - ale to už nie to čo je načapované, samozrejme, že je aj ten dobrý.
Ale najlepšie pivká sú ako inak z minipivovarov!
To Petr, (Chody, 19.07.2007 14:32) celé vlákno | reagovat
Můžeš/te tykat. Ano postupně se to lepší. V Domažlicích se díky Koutu rozevřely obzory. Jsou ale gheta, kde o nic jiného nenarazíš (třeba moje bydliště), kde jsou hostinští buď zaslepeni nebo svázání smlouvami. Ale i tady se blýská na lepší časy. Mám informace o minimálně dvou domácích/klubových výčepech, kde si můžeme dát regio pivo. Snad se mi přes léto podaří je navštívit a poinformovat o nich. I když možná bude trošku problém s jejich legalizací.
To Chody, (Petr Buriánek, 19.07.2007 13:50) celé vlákno | reagovat
Tady bych viděl již menší zlepšení. Před pár lety byl např. v Domažlicích, kam často jezdím, k dispozici pouze cca 2x Staropramen, 1x Krušovice a asi 1000x G+PU. Nyní přeci jenom je tam asi 3x regionální Kout, 2x téměř regionální Chodovar a i neregionální Svijany potěší. Jinak ale máte/máš pravdu.
To Petr Buriánek, (Chody, 19.07.2007 13:40) celé vlákno | reagovat
Mně by pro začátek stačilo, kdyby se dalo běžně v restauracích sehnat nějaké regionální pivo ...
Pšeničné pivo, (Petr Buriáneik, 19.07.2007 12:54) celé vlákno | reagovat
To Jiří.J: Nějaký export od našich západních sousedů by byl prima, ale pro začátek by mi stačilo, kdyby se dal běžně v restaracích sehnat alespoň weizen z Náchoda nebo Březnice. :-(
Není kvasnicové jako kvasnicové, (Roman Holoubek, 19.07.2007 12:30) celé vlákno | reagovat
Tímto příspěvkem tak trochu reaguji i na diskuzi pod článkem o Železnorudském pivovárku.

Pane Jiří.J. ono to zas tak není pravda, že to jde. Podívejte se na foto u tohoto článku. Oni neinzerují pšeničné pivo, ale kvasnicové. A jelikož Schöfferhofer Hefeweizen je skutečně chuťově relativně bližší ležáku než echt pšenici (potvrzuji tak slova autora), pak si mnozí lidé myslí, že pijí kvasničák od lageru. To i ta paní, jak jí to lékař doporučil (určitě ji neříkal pijte pšeničné, ale pijte kvasnicové) si pšenici asi běžně nekupuje.
Pšeničné pivo, (Jiří.J, 19.07.2007 11:49) celé vlákno | reagovat
Pšeničné pivo v létě.
No vida, a tady si myslím je další prostor na trhu. V letních měsících osvěžující pšeničné pivo! Tím myslím skutečné pšeničné se svrchní fermentací a ne ty nepovedené spodně kvašené hybridy.
Dle mého názoru by si jej velmi brzy oblíbili i lidé piva méně znalí.
Škoda, že u nás se vaří jen tak mizivě, možná by stačil i nějaký export na našem trhu od sousedů.
Šéfik, (Tomáš Kroupa, 19.07.2007 11:41) celé vlákno | reagovat
To bude velká škoda, jestli tu Šéfika Hajnoš zruší. U nás v obci jej točili na třech místech, zůstalo jen jedno. Alespoň že tak. Kdyby jej nahradili točeným Edelweissem, tak by to bylo super. To by ale asi nestál 25 kaček...
Obávám se, že jestli jej zruší, nenahradí jej ničím. To je vždy jednodušší. Takové rito Šéfik asi není... Věčná škoda.
Schöfferhofer, (Petr Buriánek, 19.07.2007 11:35) celé vlákno | reagovat
Jelikož bydlím 5 minut od Pivního stanu, tak mě koncem června Schöfferhofer také mile překvapil. Byl i za přijatelnou cenu (v té době za 20 Kč, nyní již 25,-). V Dejvicích ho jedna krušovická hospoda točí tuším za 33 Kč. Ten první sud tam prý přivezli omylem, ale naštěstí se ujal. I když dávám přednost jiným weizenům, jako prvotní seznámení s tímto druhem piva je, si také myslím, vcelku vhodný. Heinekenu patří Edelweiss, což by byla změna k lepšímu (v Rakousku to bylo mé nejoblíbenější pivo), ale zatím u nás distribuují myslím pouze třetinkové lahve. Bude asi o něco dražší, 1/3 l Edelweissu stojí v samoobsluze totéž co 1/2 l Schöfferhoferu.
prekvapeni, (Njorloj, 19.07.2007 10:48) celé vlákno | reagovat
Je videt, ze i u nas to jde, weizeny jsou dle meho osvezujici pivka co se svou ovocnou chuti hodi prave do parnych letnich dni, coz se i tady koukam potvrzuje (lidi preci jen nejsou takovy tupci). Zrovna ve vcerejsim dusnu jsem navsteve na pozdne odpoledni venkovni posezeni predlozil mnichovsky Paulansky kvasnicovy weizen, provedl prednaskovou pripravu co a jak maji ocekavat a hle, byl sem pochvalen a navsteva prekvapena nad tim jak dobre se takove "exoticke" pivo pije a jak osvezi. Chtelo by to opravdu ke kazdemu pivu letacek s informaci o nem a taky upozorneni, ze tohle opravdu nebude Gcko. :-)))
Weizen ze staje Heinekenu, (honza, 19.07.2007 07:38) celé vlákno | reagovat
myslim si, ze tu Schoff. hefe nejspis nevydrzi. Heineken u nas nabizi, i kdyz zatim v malem, rakousky Edelweiss. Krom toho, ze je to pivo z jim vlastneneho pivovaru, tak se take jedna o jeden z nejlepsich zastupcu weizenu, co jsem pil ( i podle reakci lidi, ktery ho ochutnali - pred par lety jsem meli od nich par sudu na ruzne akce)
12
Vyhledávání