WITBIER/BiÉRE BLANCHE - bílé pivo,
(Petr Žalio, 23.07.2007 10:45)
celé vlákno | reagovat
Pšeničné, tzv, bílé pivo, svrchně kvašené, původně vařené v Belgii.
Odlišné od pšeničného bavorského Weissbier. Podíl pšenice, která je však nesladovaná!! činí až 40%. Velmi netradiční je i použití nesladovaného ovsa (5%) - který je však v chuti velmi výrazný, dodává pivu jistou vazkost a hebkost. Chuť v minulosti bývala jakoby mléčně nakyslá (pravděpodobně užitím kvasné kultury, jenž obsahovala mléčné bakterie-podobně jako u Berliner Weisse) a sládci jej doslazovali fíky.
Dnes se toto pivo okořeňuje koriandrem, suchou pomerančovou kůrou Curacao a někdy i jiným ingrediencemi (šabrej, skořice ap.).
Chmel se používá spíše jako konzervant a v menším množství. Odrůdy: Kent Goldings-pro suchost, Saaz - aroma. Do piva se před stočením ještě přidá znovu kvasná násada a pivo tak dozrává v láhvi (tzv.druhá frementace).
Barva je mléčně bledá s opalizujícím kvas.zákalem. Aroma po koriandru a pomeranč. kůře. V chuti po citrusech.
Mladé pivo-mléčně nakyslé, osvěžující,ostře- kořeněné, živé. Starší pivo- (po cc 2-3 letech uskladněni na tmavém a chladném místě)-medové aroma polosuchého sektu, kandyzovaně-násládlé.
Zde paradoxně upředňostňujeme mladší na rozdíl od ostatních belgických druhů, kde je lépe nechávat pivo uzrát v láhvi (5-10let, někdy i více, dle typu).
Nejlepší značky(dle nás) jsou v článku dole(Witbier).
Ale bohužel jen ve stručnosti (bez chuť. charakteristiky atd.)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Odlišné od pšeničného bavorského Weissbier. Podíl pšenice, která je však nesladovaná!! činí až 40%. Velmi netradiční je i použití nesladovaného ovsa (5%) - který je však v chuti velmi výrazný, dodává pivu jistou vazkost a hebkost. Chuť v minulosti bývala jakoby mléčně nakyslá (pravděpodobně užitím kvasné kultury, jenž obsahovala mléčné bakterie-podobně jako u Berliner Weisse) a sládci jej doslazovali fíky.
Dnes se toto pivo okořeňuje koriandrem, suchou pomerančovou kůrou Curacao a někdy i jiným ingrediencemi (šabrej, skořice ap.).
Chmel se používá spíše jako konzervant a v menším množství. Odrůdy: Kent Goldings-pro suchost, Saaz - aroma. Do piva se před stočením ještě přidá znovu kvasná násada a pivo tak dozrává v láhvi (tzv.druhá frementace).
Barva je mléčně bledá s opalizujícím kvas.zákalem. Aroma po koriandru a pomeranč. kůře. V chuti po citrusech.
Mladé pivo-mléčně nakyslé, osvěžující,ostře- kořeněné, živé. Starší pivo- (po cc 2-3 letech uskladněni na tmavém a chladném místě)-medové aroma polosuchého sektu, kandyzovaně-násládlé.
Zde paradoxně upředňostňujeme mladší na rozdíl od ostatních belgických druhů, kde je lépe nechávat pivo uzrát v láhvi (5-10let, někdy i více, dle typu).
Nejlepší značky(dle nás) jsou v článku dole(Witbier).
Ale bohužel jen ve stručnosti (bez chuť. charakteristiky atd.)