úvod
homepage

Komentáře

článku: Léto, pšenice a gramatika.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

WITBIER/BiÉRE BLANCHE - bílé pivo, (Petr Žalio, 23.07.2007 10:45) celé vlákno | reagovat
Pšeničné, tzv, bílé pivo, svrchně kvašené, původně vařené v Belgii.
Odlišné od pšeničného bavorského Weissbier. Podíl pšenice, která je však nesladovaná!! činí až 40%. Velmi netradiční je i použití nesladovaného ovsa (5%) - který je však v chuti velmi výrazný, dodává pivu jistou vazkost a hebkost. Chuť v minulosti bývala jakoby mléčně nakyslá (pravděpodobně užitím kvasné kultury, jenž obsahovala mléčné bakterie-podobně jako u Berliner Weisse) a sládci jej doslazovali fíky.
Dnes se toto pivo okořeňuje koriandrem, suchou pomerančovou kůrou Curacao a někdy i jiným ingrediencemi (šabrej, skořice ap.).
Chmel se používá spíše jako konzervant a v menším množství. Odrůdy: Kent Goldings-pro suchost, Saaz - aroma. Do piva se před stočením ještě přidá znovu kvasná násada a pivo tak dozrává v láhvi (tzv.druhá frementace).
Barva je mléčně bledá s opalizujícím kvas.zákalem. Aroma po koriandru a pomeranč. kůře. V chuti po citrusech.
Mladé pivo-mléčně nakyslé, osvěžující,ostře- kořeněné, živé. Starší pivo- (po cc 2-3 letech uskladněni na tmavém a chladném místě)-medové aroma polosuchého sektu, kandyzovaně-násládlé.
Zde paradoxně upředňostňujeme mladší na rozdíl od ostatních belgických druhů, kde je lépe nechávat pivo uzrát v láhvi (5-10let, někdy i více, dle typu).
Nejlepší značky(dle nás) jsou v článku dole(Witbier).
Ale bohužel jen ve stručnosti (bez chuť. charakteristiky atd.)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání