úvod
homepage

Komentáře

článku: Léto, pšenice a gramatika.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Setkání dvou osobností, (Michal Rambousek, 21.07.2007 17:49) celé vlákno | reagovat
Zkusím to tady trochu odlehčit, snad nebudu špatně pochopen. Tak mě napadlo, jakpak by si asi pan žalio a legendární sládek F.O.Poupě popovídali. Já bych to viděl ve 2 variantách.

1. Pan žalio by mluvil o to, kde všude v tuzemsku a hlavně v zahraničí jaká piva pil a jak mu chutnala, třeba v tom stylu, jak zde píše o belgických witbierech. Bez dalších dalekosáhlých závěrů. To by mohlo pana Poupě zajímat (mě to též zajímá, jen tak dál!) a asi by si moc hezky popovídali.
2. Pan žalio by spustil ty svoje dalekosáhlé kategorické závěry týkající se kvality českého piva ve srovnání se světem, pivovarnického průmyslu, ekonomiky podnikání, tržních analýz a chování spotřebitelů a hlavně technologických postupů při výrobě piva vyvozené postupem: ochutnávka širokého okruhu piv, příp. návštěva množství podniků podávajících či prodávajících pivo - nastřelená domněnka - oslí můstek - kategorický závěr. To by asi pan Poupě neunesl (asi by nebyl sám) a podle nálady by zřejmě odkázal pana žalia do patřičných mezí nebo někam jinam.

Co tím chci říct? Patrně abychom nezaměnovali široký rozhled s pohledem opravdu odborným, který vyžaduje kromě širokého rozhledu především pohled do hloubky, který se ale stěží získá jenom z ochutnávky širokého okruhu piv. Skuteční odborníci kromě čestných výjimek (snad ani nemusím jmenovat) bud tento server jakožto odborně-populární nesledují či sledují, ale většinou nekomentují. Já osobně ten pohled více do hloubky trochu postrádám, ale je to dáno zaměřením tohoto serveru. A tak si my, poučení laici, musíme trochu pomoci sami. Když si tedy odmyslíme ty kategorické rychlé závěry, které některé včetně mě občas zvedají ze židle, pak nezbývá než panu žaliovi a částečně i panu Jobánkovi poděkovat za kladení správných otázek k zamyšlení a diskusi. Za inpiraci k tomuto příspěvečku bych chtěl ještě poděkovat především pánům Chodymu, Holanovi, štrosovi a Holoubkovi, s jejichž názory se do značné míry ztotožnuji.

P.S.: Pane štrosi, já bydlím též ve Stodůlkách, takže co si někdy zajet společně do Chýně či zajít na Bona a podiskutovat u piva? V záhlaví je můj e-mail, tak mě v případě zájmu můžete kontaktovat.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání