úvod
homepage

Komentáře

článku: Pohled do minulosti - litoměřický pivovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

pragold, (tomáš, 18.02.2007 21:14) celé vlákno | reagovat
Praha bude mít taky nový přírůstek.V Platnéřské 9 na Praze 1 vedle Klementina bude otevřen nový minipivovar Pragold.Byl annoncován na veletrhu Holiday World ,ale stránky www.pragold.cz zatím ještě nefungují.
dovětek, (Tomáš Semrád, 09.02.2007 06:43) celé vlákno | reagovat
A o Moravskoslezském kraji ani nemluvě....
Chce to zřejmě čas, (Tomáš Semrád, 09.02.2007 06:32) celé vlákno | reagovat
Luďku vyčkej, není to tak dávno co v Karlovarském kraji s výjimkou Chebského taktéž nebyl žádný jiný minipivovar a podívej se dnes jaká je perfektní úroda. Sokolovský Permon, velichovský Forman, Svatý Prokop na Lokti, Chyše...nebo Plzeňský kraj, tam taky vyjma Dobřan bylo z hlediska minipivovarské mapy velmi chudo, dnes je Lochota, budou znovu Domažlice (jistá podoba s Litoměřicemi), vypadá to na Stříbro a samotnou Plzeň, a věřím, že budou i další zajímavé minipunkty...Tak proč by nemohly znovu ožít Litoměřice?
Kalich v Lito, (Luděk, 08.02.2007 19:29) celé vlákno | reagovat
Bylo by to jen dobře, Ústecký kraj je jediný v ČR bez minipivovaru. Inu, v kraji chmele je pod svícnem tma největší... Výšlapy na Mostnou horu nebo na Varhošť by pak byly veselejší!
Kéž by..., (Tomáš Semrád, 08.02.2007 14:26) celé vlákno | reagovat
Ta zpráva vyznívá více než nadějně, doufám, že to i vyjde, bylo by to super. Litoměřice na pivní mapu České republiky rozhodně patří a je jedno jestli to bude s 30 000 hl vystaveného piva ročně (jak tomu bylo při uzavření pivovaru) nebo s výrobou, jež se objemově rovná hostinskému pivovárku! Kéž by!!
Zpět k tématu, (Standa Dusík, 07.02.2007 12:06) celé vlákno | reagovat
Radniční zpravodaj, 6.2.2007 (dvouměsíčník Městského úřadu Litoměřice):


Ve městě se možná opět bude vařit pivo

Litoměřickému pivovaru se zřejmě blýská na lepší časy. Našel se totiž investor, který zde chce opět vařit pivo. Ovšem v menší míře, než tomu bylo v minulosti. Případné obnovení výroby by pak ideálním způsobem zapadalo do regenerace Tyršova náměstí a přilehlého okolí. Vedení radnice se totiž obávalo toho, aby nedošlo k rozprodání komplexu po částech a noví vlastníci nemovitostí nepřišli s podnikatelskými záměry, jež by byly v rozporu s charakterem této lokality.
"V tuto chvíli stojí vlastník objektu před podpisem smlouvy o prodeji objektu firmě, která má s pivovarnictvím dlouholeté zkušenosti. Věříme, že k podpisu opravdu dojde," uvedl starosta města Ladislav Chlupáč. Jméno firmy však prozatím odmítá prozradit.
Cílem vedení litoměřické radnice bylo napomoci tomu, aby se našel investor schopný odkoupit nejen část, ale celý výrobní komplex pivovaru, který v 90. letech podlehl obrovskému tlaku konkurence a vzhledem k neefektivitě provozu výrobu zastavil.
(eva)
Starobrno, Ambrosius, černý Dudák..., (Tomáš Semrád, 06.02.2007 14:30) celé vlákno | reagovat
Já jako Brňák nemám se Starobrnem problém, naopak. Z těch větších pivovarů považuji jeho piva za to lepší od hranice 500 000 hl nahoru za rok. A jejich Tradiční není vůbec špatné, i když Medium je pro mě zajímavější.
Amrosius a jeho úspěch v Táboře myslím překvapil (šokoval) všechny, ale proč ne.
Ad Zbyněk: černý Dudák bude jak už jsem někde tady nedávno anoncoval nejspíš až v březnu, až vyrazím na Strakonicko, do Lnářů a Sedlice, takže ještě musíš cca 1 měsíc na mé hodnocení počkat, jedině kdybys mi ho poslal kurýrem domů:-)....
A co treba Starobrno?, (honza, 06.02.2007 13:21) celé vlákno | reagovat
A jejich vycepni, kdyz se ted umistilo v TAbore? A Ambrosius, Krusovice a dalsi...? Ty vsechny najdete na stupnich.

A az budou vysledky z Pivexu z Brna, kam se maly pivovary zrovna nehrnou, to bude teprve reci...:)
Poutník, (Zbyněk Holan, 06.02.2007 12:33) celé vlákno | reagovat
Poutník 12 je lahůdka, krásně hořké plné pivo, čím dříve zkusíš tím lépe (apropo co Tmavý Dudák...?).

Výměna dle mého názoru nesouvisela s pivem, ale například s jednáním obchoďáka nebo tak podobně...nebo dloužek hostinského...?

Regionálům zdar!
Ad Martin Borský a Standa Jakoubek, (Tomáš Semrád, 06.02.2007 09:30) celé vlákno | reagovat
Co se týká malých regionálních pivovarů tak samozřejmě naprostý souhlas s jejich podporou. I já to tak cítím a dělám. Ta poznámka byla spíše směřována právě na pivovary, jejichž výstav je vyšší než ona magická hranice 200 000 hl, avšak jejich silná pozice je hlavně v regionu. Viz právě třeba Hostan, Ostravar, nebo Platan, i když ta jeho výroba pro Prazdroj může být v určitém ohledu pro něj ošidná. Taky mám trochu obavy jak dlouho vydrží dosavadní strategie Drinks Union vařit klasiku, poněvadž jak dosáhne pivovar určité velikosti, resp. skupina, pak se začínají zvažovat ekonomické aspekty výroby a....pak už to znáte.
Ad Standa Jakoubek: Tebou avizovaná výměna regionála za regionála aneb Polička místo Poutníka, je v regionu Pelhřimovska zajímavá, na druhou stranu svědčí o velmi dobré pověsti a kvalitě piva z Poličky, tím nechci vůbec říci, že Poutník je špatné pivo, já ho sice ještě nikdy nepil, avšak co jsem o něm vždy slyšel, byla to jen chvála (jeho nevšední reklamy nemají chybu). Pořád je lepší výměna regionála za jiného regionála, než když gigant vyhodí z hospody malý pivovar!
Ale je to tak, Tomáši..., (Martin Borský, 05.02.2007 23:05) celé vlákno | reagovat
Pokud nebudeme pít (a třeba i trochu vyhledávat a propagovat) piva jako Opat, Poutník, Novopacké, Žatec, atd., samo se toto pivo nevypije.
Samozřejmě dobře vím, že i výborné pivo, je-li vařeno pivovarem, který je v majetku nadnárodního gigantu nezachrání nic, pokud je to strategie "shora". Takový pivovar mohou prostě zrušit a pokud je značka "in", vaří se dál jinde (chuť jde do kytek...). Nebo tento pivovar zainvestují a výsledná chuť piva je podobná.
to Tomáš Semrád, (Standa Jakoubek, 05.02.2007 17:18) celé vlákno | reagovat
... i když už i to jsem zažil, výměnu regionála za regionála, konkrétně místo Poutníka Polička (na zámku v Kamenici nad Lipou)
konkurence pro malé pivovary ze strany gigantů, (Tomáš Semrád, 05.02.2007 11:37) celé vlákno | reagovat
To rozhodně. Malí to vždycky mezi sebou nějak uhrají. Navíc, když má někdo v hospodě na čepu pivo od regionálního pivovaru, tak ho tam má z nějakých zásadních důvodů, málokdy ho vymění za jiný regionál, to si ho spíše přibere k tomu již stávajícímu, avšak mnohdy hospodský podlehne tlaku giganta, a Gambrinusu, resp. Plzeňskému Prazdroji zvlášť.
re: Poutník, (Zbyněk Melichar, 05.02.2007 10:58) celé vlákno | reagovat
Je to sice už skoro 4 roky, co jsem osobně mluvil s ředitelem pivovaru Poutník... Říkal mi tenkrát, že pro něj ostatní pivovary na Vysočině nejsou vůbec žádná konkurence (ani geograficky blízký Bernard), že největší problém je politika Gambri(h)nusu...
Ohrožení neohrožení, (Tomáš Semrád, 05.02.2007 06:11) celé vlákno | reagovat
"...bohužel špatně podle mne vypadá Poutník z Pelhřimova, ohrožen je určitě Hostan (přesun do Brna) a další...uvidíme" (viz Martin Štros 6. 6. 2006). Člověk (pivař) míní a život postupem času mění...Pivní kat sťal hlavu Braníku, a kdo by to čekal, že?...
Rozhodně si ani nemyslím, že záleží na každém pivaři, kolik vypije té které značky, toho kterého piva (viz Martin Borský 6. 6. 2006). Rozhodujícím jazýčkem co se týká uzavírání pivovarů je něco úplně jiného. Viz třeba Braník, jeho produkce rok od roku rostla, dle odpovědných činitelů byla výroba vysoce efektivní a přeci....
Taky si nedomnívám, že export je všelék, který něco zachrání. Svijany prakticky nevyvážejí a jak se jim daří nebo Strakonice, jejichž vývozní objem na celkovém výstavu je zatím mizivý a v poslední době to vypadá, že šlapou..Naopak zmíněný Hostan pod křídly Starobrna opravdu dle mého soudu chřadne. Ještě, že alespoň v Táboře zabodoval, úspěch mu přeji, je to výborné pivo!
A pelhřimovský Poutník? Toho vůbec neohrožuje v regionu konkurenční Ježek, jak tady zaznělo (viz Martin Štros 7. 6. 2006). Jihlava se poslední dobou výrazně zaměřuje na zahraniční trhy (Německo, Rakousko, Itálie), díky kterým razantně zvyšuje výrobu (jejím nárůstem produkce jsem opravdu velmi překvapen), ale spíše si myslím, že větší konkurencí pro Poutníka je Bernard. Humpolec je jednak blíže Pelhřimovu než Jihlava, jednak je to hodně kvalitní pivo, celorepublikově známé, s dobrou pověstí a za další i marketingově a obchodně se jedná o velmi silného souseda.
Mimochodem svého času na tom nebyl dobře ani broumovský Opat, jehož výroba byla mnohem menší než když se zavřeli Litoměřice nebo Rohozec a dneska to s nimi vypadá mnohem mnohem lépe (nechci to zakřikonout..).
A Ostrava? Nemyslím, že by byla v kontextu s Braníkem ve skupině Staropramen až zas taková pohoda, jak to může pro někoho vypadat...(viz Martin Štros 16. 6. 2006). Myslím si, že mnohem více než ti malí jsou ohrožení právě takoví jako Hostan nebo Ostravar....
Doufám, že už je na dlouhou dobu douzavíráno, a že v blízké budoucnosti budou u nás pivovary jen vznikat, popřípadě se znovu obnovovat, Litoměřice by za to určitě stály!!!!
Podkováň?, (Martin Štros, 16.06.2006 22:26) celé vlákno | reagovat
Pokud vim, tak v Opavě už se pivo nevaří od loňska...
O Podkováně se teda já nebojim, jeho pozici je stabilní, aspoň z mého pohledu...
Ostravar taky pohoda, ten si Staropramen nechá, z Prahy je to do Ostravay daleko, vozit by se nevyplatilo- to je stejný jako Plzeň-Nošovice
Poutník a další piva, (Miroslav Bolek, 16.06.2006 21:30) celé vlákno | reagovat
Poutník je podle mě na tom docela dobře - nové logo, nové reklamní předměty - to o něčem svědčí.
Spíše se bojím o značky Zlatovar Opava, Podkováň a mooožná Ostravar (ti se teď ale orientují na Stella Artois, Kelt a Velvet).
to nicholson, (Libor, 15.06.2006 16:42) celé vlákno | reagovat
:-)) prečo by to nebolo možné? jeden známy mi v 1990 zo srandy povedal, že sa stretneme až bude Slovensko samostatné a ZSSR sa rozpadne. V tom roku to bola strašná sranda a ajhľa, oboje sa vyplnilo.... takže možno sa raz dočkáme obnoveného litoměrického:-))
pan Baumruk, (nicholson, 14.06.2006 14:07) celé vlákno | reagovat
som velmi rad, ze som mohol pit litomericke pivo a sopznat pana sladka Baumruka.....! Velmi by som si zelal, aby sa vyroba v tomto pivovare obnovila, ale je to asi tak realne ako samostatnost tibetu:-(
Decinsky pivovar, (Rudolf Beranek, 09.06.2006 20:26) celé vlákno | reagovat
To byvalo vyborne pivecko! Hlavne Admiral. Skoda, ze skoncil.
12
Vyhledávání