úvod
homepage

Komentáře

článku: Do Lotyšska nejen za hokejem (II.)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Lotyšsko 2013, (Rash, 07.02.2014 19:39) celé vlákno | reagovat
Zdravím, loni v červnu jsme s manželkou Lotyšsko navštívili na 14denním výletu, motivovaném i poznáváním tamních pivních krás. Zážitky z cest jsem rozepsal ve veledlouhém cestopise na blogu Pivní Partyzán. Pro zájemce je jeho první díl k přečtení tady: http://pivnipartyzan.blogspot.cz/2014/01/lotyssko-2013-riga-aldaris-paradoxy.html a další v odkazech pod článkem. Lotyšsko je nádherná země a i tamní pivovarnictví určitě stojí za pozornost!
vzpomínka, (lab dien, 21.12.2013 18:22) celé vlákno | reagovat
lotyško je nádherná země,byl jsem tam počátkem 80. kdy tam začínala pěrestrojka a lotyšské kolchozy po vzoru slušovic rozvížděly přidruženku a některé prámě pivovary,pivo mně chutnalo,tmavé silné,podávané v kameninových tří/pětilitrových džbánech s karamelovou pěnou,které jsme ihned rozlili do kameninových pulitrů,když jim náš průvodce řekl že jsme češi,tak nám vydělili jednoho oficianta,co běhal jenom pro náš stů,k pivu se podávalo k zakousnutí uzené kuře nebo tvrdý eidam s kmínem nakrájený na nudličky které jsme si namáčeli v misce s medem,ideální rovnováha pro žaludek,jako teplé jídlo jsme měli něco jako francouzské brambory zapékané v kameninové misce,bylo tam hodně hub,prostě zážitek,druhým zážitkem byla návštěva klasické pivnice,kde se točilo světlé,řídké hodně alkoholní pivo bez pěny (pít se to teda moc nedalo) a k tomu se nafasovala v papíře sušená solená ryba,taky zážitek pozorovat domorodce jak "pracují s tou rybou",no a jedinečným lotyšský národním nápojem je kefír,to je něco ůžasného,po ránu blahodárný vyprošťovák,přičemž řidiči bacha,kdo se chtěl nalít kefírem,musel mít na paměti,že tem kefír je mírně alkoholní,no a černý chleba to byla báseň,vivat alus,vivat maize...
Zpožděná odpověď, (Zdeněk Matoušek, 20.06.2006 17:34) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se za velmi zpožděnou odpověď, ale nějak jsem se dlouho nedostal k tomu, abych si prohlédl ohlasy. Takže k ceně piva. V hospodách se cena půllitru točeného lotyšského piva pohybuje kolem 0,8 a 1,2 latu, což v tuto chvíli znamená tak přibližně 33 - 48 Kč. Až na výjimky tu není kategorie "levných variant", tedy našich desítek, pivovary se prezentují svým pivem v neořezané, nezkrácené, nepokroucené podobě. V samoobsluhách stojí lahvové či plechovkové pivo samozřejmě méně, asi tak kolem 20 Kč. Obsluha v restauracích je, podle mých zkušeností, o něco dokonalejší, výčepní, číšníci i číšnice o stupeň vlídnější než u nás. A co pivní sklo, ptáš se. Je většinou označené názvem pivovaru. Víc než v Česku tam dbají na soulad točeného piva se sklem, takže když nabízejí více značek, nedostaneš tak často jako u nás pivo do neodpovídající sklenice nebo půllitru. A v mnoha restauracích jsem si všiml takovéhle pozornosti: chlap dostal pivo do půllitru, ženská do sklenice. Resumé je, že Lotyšsko je jedna ze zemí s vysokou pivní kulturou, kde nejde tak o vypití x litrů za rok, ale o požitek z kvality a prostředí. Zdeněk
Více takových článků, (Zbyněk Holan, 26.05.2006 09:37) celé vlákno | reagovat
Ahoj, díky za článek. Přesně takové články mám rád. Chtěl bych požádat o informaci kolik tam nyní pivo stojí a jak jsou na tom v restauracích s obsluhou. A co pivní sklo? Díky.
Lotyšské pivo, (sládek, 14.05.2006 11:16) celé vlákno | reagovat
Uvedené lotyšské pivovary jsem navštívil osobně, v jednom jsem vařil i pivo, potvrzuji , že článek o lotyšském pivu je zajímavý, za návštěvu stojí určitě minipivovar Lido, byl jsem v něm poprvé těsně po otevření, v mrazivém počasí museli zvědaví návštěvníci vystát hodinovou frontu takový byl zájem o nové restaurační zařízení.Kuchyně je zde výborná a rád jsem si sem odeběhl se svým kolegou na místní speciality z nedalekého pivovaru Varpa, kde jsme roky ovlivňovali výrobu piva.Rozhodně doporučučuji Lotyšsko i Rigu navštívit, za posledních 12 let se Riga výrazně změnila, okolí Rigy s jezery a blízkým mořem stojí určitě za návštěvu.
špionáž, (Jirka, 11.05.2006 20:31) celé vlákno | reagovat
"V Alus Séta u Dómského náměstí jsem fotil tajně... "
Smerš na Vás! :-)

Tady autor..., (Zdeněk Matoušek, 11.05.2006 20:07) celé vlákno | reagovat
Pavle, tímhle prozatím článek o lotyšském pivu končí. Bauskas až někdy jindy, ale nejen Bauskas, taky Láčpléša, Piebalga, Gulbenes, Latgales atd. atd. - musím tam jet co nejdřív znovu. Takže závidím Weetekovi, že to má před sebou. A fotografování v Lidu je skutečně problém. V Alus Séta u Dómského náměstí jsem fotil tajně "pod ramenem", minipivovar mi povolili, ale u stolu už jsem zase musel fotit pokradmu. Ale foťák jsem měl schovaný za plným půllitrem, takže mi v podstatě bylo fajn.
Krásný článek, (Weetek, 11.05.2006 11:12) celé vlákno | reagovat
Musím autorovi moc poděkovat. Do Rigy se za měsíc na skok chystám a všechny postřehy si řádně zapíšu (za uši :-)
Fotky z lida, (Pavel, 11.05.2006 09:23) celé vlákno | reagovat
Také jsem měl možnost tuto krásnou zemi navštívit. Ale dost se divím že autor neměl problémy fotografovat. Já jsem v Lidu vytáh foťák a už u mě byl urostlý rusky mluvící hromotluk a že prej se nesmí fotit a blekotal něco o špionáži atd no zkrátka nás skoro vyhodil. Jen doufám že za ty dva roky co jsem tam byl já se tato situace změnila. Ale jinak krásná země a chutné pivo
Lotyšské pivo, (Pavel, 10.05.2006 16:08) celé vlákno | reagovat
Super článek, opravdu krásně napsaný, hned bych si "jedno" dal. Taky jsem v Lotyšsku piva ochutnal i v Lidu jsem byl a opravdu pivo Tervete bylo z lotyšských piv nejchutnějším i když Lido taky nemá špatná piva. Jak chutnalo pivo z Bausky ?
Těším se na pokračování

Pivu zdar !
Vyhledávání