úvod
homepage

Komentáře

článku: Jaká zahraniční piva ochutnáte i bez cestovního pasu? (I.)

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Mexiko a Polsko, (Martin Borský, 24.01.2006 20:20) celé vlákno | reagovat
Dík za článek! Také mám podobný odpor k nechutným produktům velkoznaček (třeba polský Heineken nebo mexickou Coronu bych dopřál všem jen za trest!!!). Návštěvník Polska, nebo třeba Mexika si ještě nemusí úplně zoufat. I tady se dají sehnat pitelná a občas i zajímavá a dobrá piva.
V Polsku mě potěšil třeba pivovar Lwowek Ślaski, jehož piva jsou sice trochu jiná než naše dobré ležáky, ale dvanáctka i Mocne Dobre (asi 14%) byly velmi pitelné. Skvěle mi chutnal také klasický ležák plzeňského typu z pivovaru v polském Těšíně (Bracki browar). Ten patří do skupiny Žywiec, ale na rozdíl od žywieckých piv, která (včetně H) jsou pro mě dost odporná, si jeho pivo umím představit i v nějaké české hospodě (dal bych si jej určitě radši než řídkého Radka...). V Polsku, kde může být problém najít klasickou hospodu, ale v každách malých vesnických potravinách mají výběr třeba 20 a více místních značek, ještě můžu podle vlastních zkušeností doporučit piva z pivovaru Grudziac.
Co radši nezkoušejte je značka EB z Elbagu. Před třemi lety to byl koncentrovaný hnus...
Pokud se náhodou ocitnete třeba v Mexiku a budete mít chuť na pivo srovnatelné s českým (alespoň v poměrech střední Ameriky), zkuste se poohlédnout po pivu Dos Equis. Zhruba před deseti až dvanácti lety to bylo na poměry Ameriky velmi dobré , svěží a příjemě hořké pivo, navíc i v Mexiku levnější než bezbarvá a bezpohlavní Corona! Doufám, že se za tu dobu pivo, kde na etiketě dominovaly dvě červené X, nevytratilo z mapy mexických piv, nebo že nestratilo své kouzlo chuti (jako se to třeba u nás obzvláště brutálním způsobem přihodilo značkám Gambrinus nebo Krušovice!)
Přeji vám všem dobré pivo doma i jinde!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání