úvod
homepage

Komentáře

článku: Jaká zahraniční piva ochutnáte i bez cestovního pasu? (I.)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Mexiko ale není v EU, (Tomáš Semrád, 26.01.2006 06:34) celé vlákno | reagovat
Martine, nevím jaké máš zkušenosti s pasem a Evropskou unií Ty, ale po mě ho chtěl celník na rakouské hranici ještě nedávno, mezi Vánocemi...
A pokud bys chtěl vidět místa, kde se vyrábí mexická piva Corona a Sol, o nichž se ve článku píše, bez pasu máš smůlu. To jen tak na vysvětlenou.
nechci být hnidopich, (Martin Štros, 25.01.2006 19:22) celé vlákno | reagovat
Ale ten nadpis je přece jenom zavádějící, protože v EU nepotřebujeme k cestování pas a tudíž bez cestovního pasu můžeme ochutnat všechna piva prodávaná ve státech EU.
Neberte to ale jako nějakou kritiku, prostě jen taková poznámka :-)))
Barcki browar zamkowy + Żywiec Porter, (Standa, 25.01.2006 13:24) celé vlákno | reagovat
Dříve funkční stránky pivovaru se mi tentokrát nezobrazily, ale podle www.browar.biz se v Těšíně stále vaří. Na tomto serveru jsem našel i zajímavou zprávu z 14.7.2004. Píše se v ní, že v Těšíně se rozbíhá výroba piva značky Żywiec Porter. Obal bude stejný jako u originálního Portera, pouze na zadní etiketě má být zmínka o místě původu. Stáčet se ovšem bude v Žywci, jelikož těšínský pivovar není na plnění lahví zařízen.
Edelweiss, Murphy´s, Amstel Bock=1, (Tomáš Semrád, 25.01.2006 12:56) celé vlákno | reagovat
Značky, které jste zde uvedl, zejména pšeničný Edelweiss jsou o něčem úplně jiném, nežli ty co se u nás běžně prodávají a jsou v tomto článku mnou zmíněny. Velká škoda je především už tady zmíněného piva Murphy´s, jež bylo u nás ještě nedávno k mání v Tescu. Mám takový pocit, že určitě v nějakém irish pubu ho u nás lze ochutnat přímo ze sudů.
Amstel Bock jsem viděl loni na Thasosu, tam jsem se na něho i chystal, avšak jaksi nezbyl čas, ale určitě tento Amstel je jiná kategorie nežli ten běžný, řídký, prodávaný v masovém měřítku po celém světě. S tím se dá stoprocentně souhlasit
Heineken a portfolio, (Honza, 25.01.2006 12:32) celé vlákno | reagovat
Mozna nekomu Heineken nechutna,ale jejich portfolio je impresivni:
- v rodnem Holandsku nabizi Amstel bajecne pivo Bock, s kterym vyhravaji degustacni souteze
- v rakouske skupine BBAG, kam puvodne Starobrno patrilo, pivovar Edelweiss nabizi svetle psenicne pivo svetovych kvalit. U tohoto piva je mi opravdu lito, ze se k nam nedovazi
- v Polsku z pivovaru Zywiec pivo Porter taky stoji za ochutnani
- Murphy red irish:)
Heineken=Amstel=0, (Tomáš Semrád, 25.01.2006 12:09) celé vlákno | reagovat
Romane s názorem na sondáž trhů Amstelem pro Heineken stoprocentně souhlasím, alespoň pro země, kde je poněkud vyspělejší pivní kultura. Třeba v Řecku však obě tyto značky jsou na trhu zastoupeny rovnoměrně.
Amstel, který se u nás prodával v lahvích opravdu pocházel ze slovenského Hurbanova. To mohu potvrdit.
Jinak si myslím, že prodej Heinekenu ve skle či plechu bude hodně podobný v objemech co u Amstelu. Tedy nic moc. Samozřejmě, že se najdou výjimky, ale opravdový gourmet, který si chce na pivu pochutnat, to pít stejně nebude, nemá to zapotřebí.
Pivo Dos Equis existuje stále na pivní mapě Mexika a pokud se tam někdy podívám, určitě ho Marťo vyzkouším, díky za tipy i na polská piva.
Heineken!? - oprava, (Roman Holoubek, 25.01.2006 09:30) celé vlákno | reagovat
Bracke pivo - nezmiňoval se o něm Tomáš, ale Martin. Omlouvám se - Roman
Heineken !?, (Roman Holoubek, 25.01.2006 09:23) celé vlákno | reagovat
Amstel - kdesi jsem četl, že Amstel je průkopník pro Heinekena. S ním si sondují nové trhy. Pokud se ukáže, že trh tuto značku alespoň zčásti akceptuje , pak jej vystřídá Heineken svou vlajkovou značkou. Mimochodem nevím jak nyní, ale lahvová verze Amstelu byla pro náš trh vyráběna v Hurbanově.

Heineken - to je spása pro pivní svět! Mimochodem vlastní i polský Bracki browar. Tomáši - nevím kdy jsi jej pil naposled, ale dle mých informací je Bracki už zavřený a jeho značka se vaří jinde! Bůh chraň Hostana. :-(
Mexiko a Polsko, (Martin Borský, 24.01.2006 20:20) celé vlákno | reagovat
Dík za článek! Také mám podobný odpor k nechutným produktům velkoznaček (třeba polský Heineken nebo mexickou Coronu bych dopřál všem jen za trest!!!). Návštěvník Polska, nebo třeba Mexika si ještě nemusí úplně zoufat. I tady se dají sehnat pitelná a občas i zajímavá a dobrá piva.
V Polsku mě potěšil třeba pivovar Lwowek Ślaski, jehož piva jsou sice trochu jiná než naše dobré ležáky, ale dvanáctka i Mocne Dobre (asi 14%) byly velmi pitelné. Skvěle mi chutnal také klasický ležák plzeňského typu z pivovaru v polském Těšíně (Bracki browar). Ten patří do skupiny Žywiec, ale na rozdíl od žywieckých piv, která (včetně H) jsou pro mě dost odporná, si jeho pivo umím představit i v nějaké české hospodě (dal bych si jej určitě radši než řídkého Radka...). V Polsku, kde může být problém najít klasickou hospodu, ale v každách malých vesnických potravinách mají výběr třeba 20 a více místních značek, ještě můžu podle vlastních zkušeností doporučit piva z pivovaru Grudziac.
Co radši nezkoušejte je značka EB z Elbagu. Před třemi lety to byl koncentrovaný hnus...
Pokud se náhodou ocitnete třeba v Mexiku a budete mít chuť na pivo srovnatelné s českým (alespoň v poměrech střední Ameriky), zkuste se poohlédnout po pivu Dos Equis. Zhruba před deseti až dvanácti lety to bylo na poměry Ameriky velmi dobré , svěží a příjemě hořké pivo, navíc i v Mexiku levnější než bezbarvá a bezpohlavní Corona! Doufám, že se za tu dobu pivo, kde na etiketě dominovaly dvě červené X, nevytratilo z mapy mexických piv, nebo že nestratilo své kouzlo chuti (jako se to třeba u nás obzvláště brutálním způsobem přihodilo značkám Gambrinus nebo Krušovice!)
Přeji vám všem dobré pivo doma i jinde!
ad Hostan, (Tomáš Semrád, 24.01.2006 11:04) celé vlákno | reagovat
Já pouze vím to, že lahvový Hostan se vyrábí v brněnském pivovaru Starobrno, ten sudový komplet ve Znojmě a doufám, že to tak i zůstane nadále. Stejné obavy jako Vy sdílím stále i já, u takového kolosu totiž člověk neví dne, co se pánům na vedoucích postech urodí v hlavě za spásný nápad či myšlenku ohledně snižování nákladů a přesunu výroby odněkud jinam. Snad se toto nikdy neuskuteční. Zbývá jen doufat a modlit se...
Jinak jsem zaslechl informaci, že i lahvový Bažant se bude v nejbližší době vařit v Brně.
Také jsem se dozvěděl, že Starobrno už není distributorem lahvového Amstelu, což vysvětluje jeho absenci v obchodních řetězcích, což mně osobně vůbec nevadí...
A všimnul jsem si, že pivo Murphy´s, které donedávna také bylo na pultech některých hyper a super a je rovněž součástí skupiny Heinekenu, zmizelo podobně jako Amstel. Toho je na rozdíl od něj však škoda!
S pozdravem
Hostan - Heineken, (Tomáš Maier, 24.01.2006 09:08) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych se touto cestou optat, zdali autor článku (či někdo jiný) nemá nějaké aktuální info ohledně Hostanu. Loňská zářijová diskuze /Semerád versus Řiháček ze Starobrna; promiňte Mgr. Řiháčku :-))/ mé obavy o budoucnosti tohoto pivovaru podstatně zvětšila.
Vyhledávání