úvod
homepage

Korsika a její pivovary vytisknout článek

Přidáno: 8. srpna 2005  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,07 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 12077x

Snad každý kdo míří na jih, má v představě o tom, co bude konzumovat, spíše víno. Ale i tak typicky vinařské země jako je Itálie a Francie zažívají renesanci pivovarnictví a vznikají zde nové a nové minipivovary. Francie má dnes již přibližně 250 pivovarů

Výjimkou není ani ostrov Korsika. Korsika nabízí samozřejmě vynikající vína, která zde dostanete i ve špičkové kvalitě za velmi přijatelné ceny. Rodokmen místních odrůd má však blíže k Itálii. Rovněž se zde můžeme setkat s několika chutnými místními destiláty. Korsická kuchyně v sobě snoubí prvky italské i francouzské, ale vyprávění na toto téma by vydalo hned na několik článků. Nás bude spíše zajímat, jak je to na Korsice s pivem.

Do poloviny devadesátých let dvacátého století se na Korsice nenacházel žádný pivovar. Většina piv byla importována z Francie, pod kterou tento ostrov patří. Šlo zejména o typická francouzská piva typu Biére de Garde, zastoupená značkami Jenlain, Trois Monts, La Choulette, La Goudalle nebo o francouzskou verzi Brown ale pod názvem Pelforth -Brune, až po obyčejné, nepříliš zajímavé ležáky z Alsaska (Kronenbourg, 1664, Meteor atd.).

Hrdí Korsičané, kteří bojují již dlouho za svoji nezávislost na Francii, se však nechtěli smířit s tímto stavem a v roce 1995 založili vlastní, první korsický pivovar Pietra.



Pivovar se nachází asi pět kilometrů od města Bastie, na hlavní cestě směrem na Bonifacio, hned vedle fotbalového stadionu F. C. Bastia, nedaleko známé pláže Marana, kde tráví volné chvíle obyvatelé města.

Moderní objekt pivovaru je velice nenápadný a těžko se hledá. Vede k němu pouze skrytá polní cesta, naštěstí označená šipkami s logem pivovaru. Není to žádný romantický, starobylý pivovárek, nýbrž čistě funkčně koncipovaný moderní provoz, u kterého šla estetická kritéria stranou. Budova samotného pivovaru připomíná nejvíce velkou výrobní halu, k níž je přistavena přízemní administrativní budova. Celá výroba je soustředěna pouze do tohoto jediného objektu. Pod jednou střechou jsou umístěny moderní dvounádobové nerezové varny o objemu 200hl. Hned vedle se nachází přetlačné tanky a za nimi stáčírna sudů a lahví. V malé přilehlé přízemní budově je pak zapuštěno osm CK tanků v nichž probíhá jak primární, tak sekundární fermentace. Protože léta jsou zde opravdu horká jsou některé stěny pivovaru stabilně odkryty.

Kapacita pivovaru je poměrně malá, přibližně kolem 30 000hl ročně, přesto je hlavní produkt pivovaru v nabídce některých specializovaných pivních prodejen i mimo území Francie. Pivovar vyrábí tři druhy piva. Všechna piva jsou spodně fermentovaná. K chmelení se užívá kombinace granulí a extraktu bavorských odrůd Hallertau a Hersbruck.

Nejvšednějším pivem je pivo Serena (5% obj. alk.). Je to chuťově nepříliš výrazný světlý ležák s lehkým tělem, méně výrazným chmelovým akcentem a krátkým, sladovým dozníváním. Pivo, které vás ničím nepřekvapí, ale v horkém letním počasí může být vítaným společníkem.

Méně konvenčním pivem je pivo nazvané Colomba (5% obj.alk.). Jedná se o bílé pšeničné pivo obecně ve stylu Belgian wheat beer (biére blanche) , ovšem spodně fermentované. Na rozdíl od tradičního typu není kořeněné pomerančovou kůrou ani koriandrem, což jsou obvykle základní ingredience u tohoto stylu. Je zřejmé, že Colomba byla inspirována módou bílých belgických „bílých“ piv, která před několika lety zasáhla i Francii. Na výrobu Colomby se užívá 50% pšeničného a 50% ječného sladu. Pivo je pak ochucené nejen chmelem, ale i směsí koření maquis, což jsou keře, kterými je porostlá a provoněná celá Korsika.



Z maquis se připravuje koření, které je v podtatě směsí bobulí a lístků různých rostlin. Mimo jiné se užívá ke kořenění jídel, zvláště ryb. Pivo Colomba je lahvově dokvášené a neuvěřitelně bohatě kvasničné. Má sice bílou, opalizující barvu, avšak na svůj styl je poněkud tmavší. Má typicky lehkou, ovocnou chuť i aroma po citrusech a grepu. Ostrost a štiplavost spojená s bylinným akcentem je pravděpodobně způsobená užitím již zmíněným maquis a dle našeho názoru je pivu spíše na škodu. V pivu je také bohužel znát užití spodní fermentace, což se projeví zejména v doznívání, které je na daný styl nečekaně krátké. Možná by pivovar měl vsadit na jistý konzervativizmus, než se pokoušet o něco nového.

Hlavním a nejslavnějším produktem, se kterým pivovar přišel na trh je kaštanové pivo nazvané Pietra (6% obj. alk). Toto pivo přímo demonstruje národní hrdost Korsičanů. Korsika je mimo jiné proslulá jedlými kaštany. Kaštanovníky rostou téměř všude po ostrově, najdeme je na horských svazích i v údolích kolem cest, někde vytváří dokonce i souvislé pásmo lesů. Z jedlých kaštanů se připravuje mouka, ze které se peče chleba, koláče a sladké pečivo. Nad kaštanovým dřevem se udí maso z polodivokých prasat, která jsou jimi krmena. Vyhlášený je i kaštanový med. Kaštany slouží rovněž i k přípravě těžkého vína a likérů. Není tudíž divu, že se jako jedna z ingrediencí používá i do piva.



Pietra se vaří nejen ze dvou ječných sladů /barvícího a světlého/, ale i z určitého podílu kaštanové moučky. Její podíl, jak nám sládek sdělil, je však tajemstvím. Obecně by se toto pivo snad dalo zařadit do kategorie francouzského stylu Biére de Garde, Na rozdíl od většiny piv tohoto typu je však spodně fermentované. Pivo Pietra má nádhernou jantarovou barvu. Je středně tělnaté, méně sladové s aroma po kaštanové moučce a s náznaky perníku. Doznívání je suché, avšak velice krátké což je opět pravděpodobně dáno užitím spodních kvasnic. Výborně se doplňuje s tradičním sladkým kaštanovým koláčem Gateau a la farine de Chataigne.

Serena je distribuována v plechovkách a třetinkových lahvích. Colomba a Pietra navíc v lahvích o objemu 0,75l uzavřených korkovým uzávěrem.

Všechna piva jsou k dispozici i jako sudová. Jsou k dostání po celém ostrově a zejména na Pietru narazíte téměř na každém rohu. V pivovaru je i malá kancelář s prodejnou, kde můžete piva zakoupit levněji než v supermarketech.

Druhým pivovarem nacházejícím se na ostrově je pivovar restaurační. Jmenuje se A Tribbiera a přilehlá pivnice pak je pojmenována po národním hrdinovi a bojovníkovi za samostatnost Korsiky Pascale Paoli. Pivovar s pivnicí se nachází nedaleko Casamozza di Fium 'Orbu.



Pivovar a restaurace „Pascale Paoli“.

Hned na první pohled je zřejmé, že se jedná o dílko pivního nadšence. Samotné zařízení pivovaru se nalézá v dřevěném přístavku u restaurace a evidentně je sestaveno z nejrůznějších „nahodilých“ komponentů. Rozhodně se nejedná o technologii, kterou by dodal jednotný výrobce. Výzdoba restaurace, nebo chceme- li pivnice, se nese zcela v revolučním duchu. Na stěnách visí vlajky Bretaně, Irska a dalších uzemí bojujících o nezávislost. Nechybí ani velký prapor s Che Guevarou, tričky IRA a samozřejmě atributy místní národněosvobozenecké FNCL. Je zde i malé pódium pro hudební produkci, kde o víkendech hrává živá kapela. Venku před pivovarem je rovněž sympatická zahrádka. Bohužel jsem v pivovaru nezastihli sládka, ani nikoho kompetentního, kdo by nám k pivu a historii pivovaru řekl více. Museli jsme se tedy spokojit s ochutnávkou a „exkurzí“ do pivovaru. Všechny zdejší produkty je možné ozkoušet jak v sudové, tak i v lahvové podobě. Všechna zdejší piva jsou svrchně fermentovaná, ačkoliv v chuti se tato skutečnost moc neodráží. Pivovar nabízí pět základních značek.

PRIMA- Blonde non filtré je nefiltrované a nepasterované světlé pivo. Má domácí charakter, je sladové a zrnité. Zpočátku lehce citrónově nakyslé v doznívání pak plně sladové a vazké.

Filtrovaná verze nese označení DEA.

Další značkou je pivo EMBRIA- Biere Ambrée Aux 3 Cereales (8,0% obj. alk.) Jedná se o jantarově zbarvené nefiltrované pivo. Opět s výrazným domáckým charakterem. Zpočátku s bylinným aroma (lehce připomínající picardské piva Biere de Garde). Má výrazný cereální charakter. Suchý, pražený akcent, po pražené chlebové kůrce. Bohužel je nepříliš chuťově vybalancované. Jak název napovídá vaří se ze 3 druhů sladů. Pivo APA- Blonde- Biere au Miel aoc de Corse Chataignier ( 9,0% obj. alk.) lze volně zařadit do kategorie strong ale, navíc je toto pivo ochucené medem (z kaštanových květů). Pivo je nefiltrované, tmavě zlaté barvy. Buket je výrazně po mandarinkách a chuť rovněž. Na svůj objem překvapivě lehké a alkoholově hřejivé. Posledním produktem je pivo nazvané MORA- Noire Spicée (5,5% obj. alk.), snad bychom je mohli zařadit do kategorie spiced stout. Jedná se o výrazně tmavé kořeněné pivo. Ochucené je pravděpodobně skořicí a granátovými jablky. Opět je nefiltrované. Chuťově poměrně nevybalancované. V chuti je po kávě s lehkým květinovým aroma. V závěru je trpké. Konzistence je olejovitá. Je vidět, že pivovárek se snaží jít vlastní cestou a nezbývá než mu v tomto počínání popřát hodně štěstí.

Ceny piva na Korsice jsou obecně poměrně vyšší, než na pevnině a výjimkou není ani pivovar A Tribbiera.

Na Korsice můžeme narazit i na zcela specifická piva vyráběná pouze pro místní trh. Těmito pivy jsou TORRA- Biére du Maquis- Blonde a l´ Arbouse (5,5% obj. alk.) Je to světlé pivo typu Biére de Garde. Ochucené opět maquis. Dalším je mahagonově zbarvené TORRA- Biére du Maquis- Ambrée a la Myrta. Ochucené myrtou. Tato pivo je třeba je brát spíše s nadhledem. Reklamní billboardy a různé jiné poutače na tyto značky jsou doslova na každém kroku. Obě piva Torra vyrábí Brasserie Duyck v Jenlainu. Předpokládáme, že jsou vyráběna na podkladě běžných piv z tohoto pivovaru. Tento pivovar založený v roce 1922 leží na severu Francie nedaleko od belgických hranic a je proslulý vynikajícím pivem Jenlain.

Ale o tom snad až příště. Rádi bychom vám pivní scénu Francie přiblížili více a dá-li bůh, tak to i provedeme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 24.05.2007 07:28 Komentovat
Korsika je jedinečná země, nejen krásou, ale i pivem Tomáš Semrád24.05.2007 07:28
Loni jsem byl na základě tohoto vynikajícího článku obdařen dvěma kousky korsických piv....
buvez ZAN ! Mateubsurtonfron23.05.2007 18:59
de la biere corse !!! pourquoi du wisky corse aussi ???.... Bon, plus serieusement, c'est une...
Má představa dufajs20.09.2006 09:14
o Vás je, že jste praví pivní viržinkáři a žádní tlustí strejci!
Víc než zajímavé.. Tomáš Semrád13.01.2006 06:51
I já chci poděkovat za velmi zajímavý a vydařený článek. Moc pěkné čtení! Hltal jsem...
Podekovani pivomilcum Le{d}nicka13.10.2005 21:04
Hosi, dekujem!!!
Nazdar hosi Ochmelka13.10.2005 20:57
Doufam, ze jste se u degustace dobre pobavili, a ze se zase brzy sejdeme u kulateho stolu. Hans
hoši výborně dufál18.08.2005 21:13
boys, právě to hodlám číst. Stejně vím, že jste PPM (praví pivní milenci)
Poděkování Zbyněk Holan12.08.2005 13:00
Zdravím a děkuji za informaci. Osobně jsem čekal i vyšší ceny. Myslím, že 3 Eura je...
Vyhledávání