úvod
homepage

Jak se pije v Holandsku vytisknout článek

Přidáno: 19. listopadu 2004  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,82 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 10236x

Holandsko má pověst země, kam se jezdí spíše za jinými radovánkami než za pivem, nicméně i na tomto poli se lze poučit či si pochutnat. Následující článek je směsicí velmi populárních až povrchních postřehů, které si nečiní nárok být čímkoliv jiným než je

Dále popsané zkušenosti platí jak pro Amsterodam, tak menší městečka či venkovské oblasti na severonizozemském pobřeží. Kupodivu zde nebyly zaznamenány větší rozdíly v pivní kultuře.

- Pivo je v Holandsku, jak jinak, relativně drahé. Jedno točené pivo v normální hospodě stojí odhadem asi jako dávka hašiše asi na deset cigaret v coffee shopu. Co je ale ještě překvapivější (u hospod by to vzhledem k ceně lidské práce v EU člověk čekal), pivo je relativně drahé i v supermarketech. Pod 0.60 euro třetinku de facto neseženete.

- Kromě speciálních pivních podniků (které často připomínají spíše bary anglické typu s objednáváním u pultu a absencí jiné než tekuté stravy) se pivo točí vskutku příšerně, pěna na půl sklenice. Z tohoto důvodu lze snad i v hospodách doporučit spíše konzumaci lahvového piva. Navíc - z točených se vyskytují především Amstel a Heineken, obé vcelku fádní chuti, která sice vysloveně neurazí (tedy až na to točení), ale ani nepřekvapí. Točený půllitr stojí obvykle kolem 3,5 euro.

- V Holandsku bývají běžně k dostání belgické speciály, o kterých se na serveru SvětPiva již několikrát psalo.

- Ceny speciálních lahvových piv se v hospodách (obyčejných) pohybují okolo 2-3,5 euro. Často jde o třetinku a ještě častěji o pouhých 0,25 litru. Na druhé straně jde často vskutku o piva speciální, s deklarovaným obsahem alkoholu až 8,5 procent (Duvel).

- Z výše zmíněných lahvových piv mohu pro zajímavou chuť subjektivně doporučit vysokoalkoholický tmavý Duvel, ovocná, kořeněná/bylinková piva (často belgická, respektive speciálně trapistická) a piva pšeničná (zde často označovaná jako bílá). Nápojové lístky bývají v podivných směsicích holandštiny, němčiny a angličtiny. V rozporu s pověstí není zdaleka pravda, že všichni Holanďané hovoří anglicky. Objednávka piva a porozumění nápojovému lístku však od návštěvníka každopádně vyžaduje jen celkem minimální jazykovou výbavu :-).

- V rozporu s tím, co bylo inzerováno na nápojových lístcích, se mi v Holandsku za celou dobu pobytu nepodařilo ochutnat místní cider. Vždycky záhadně došel. V tomto smyslu se tedy o žádné zkušenosti nemohu podělit.

Kromě jiného z výše popsaného stavu vyplývá, že všichni, kdo máme rádi pivo, bychom si měli velmi vážit současného (především cenového) stavu v naší zemi. Zítra může být točený půllitr v hospodě klidně dražší než stejné množství rozlévaného vína. Jedno dvě piva na chuť či žízeň si samozřejmě dát lze i za těchto okolností, ale s konzumací "českého typu" by příslušná cenová hladina zřejmě udělala krátký proces. Ono ani v holandském baru jsem i přes rozdíly v platech neviděl nikoho, kdo by urazil třeba deset kousků.
Pročež mi nezbývá, než své nesouvislé poznámky zakončit přáním Na zdraví, které doprovodím alespoň otevřením lahváče.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 16.01.2014 20:26 Komentovat
Holandské pivo, dobré pivo zvl16.01.2014 20:26
V holandsku jsem měl tu čest ochutnat kdeco, nejlepší bude asi opravdu ten Grolsch. Ovšem...
Amterdam a Grolsch Laki31.01.2005 23:41
Osobne si rad pochutnam na dobrem pivu, ruznych typu, jen mi nejak nekostuje ten plzensky...takze...
Holandske pivo GROLSCH Jerry Kay24.11.2004 03:43
Holandske pivo HEINEKEN=AIRLINE BEER je k dostani po celem svete v letistnich prostorach,na...
čím levnější, tím lepší Rosomák22.11.2004 19:45
Pivo je snad jediná komodita kdy toto platí. Alespoň u nás. Tak se podle toho chovejme a...
Speciální obchody s pivem a jiné otázky Borowiec19.11.2004 18:53
Holandsko neznám, nicméně lze tam najít řadu místních ceněných piv, která mohou mít...
Vyhledávání