úvod
homepage

Jak nám vyšší DPH podražila pivo? vytisknout článek

Přidáno: 5. května 2004  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,39 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 7101x

Projeví se přesun pohostinství ze snížené do základní sazby DPH na cenách? Ihned? Nebo plíživě? A zařízení jakého typu zdraží nejvíce? V následujícím článku se podíváme na drobný průzkum týkající se cen - jak jinak - piva.

Následující text vznikl velmi nesystematickým způsobem - autor prostě "normálně" fungoval a přemisťoval se po Praze, pouze při cestě kolem nějaké hospody nebo při její návštěvě se zeptal na cenu piva.
Začínáme: Budvarka na Radlické (nedaleko lávky přes koleje, která vede na Smíchovské nádraží). Desítka Budvar zde stojí 17.50 Kč, dříve stála 16. Protože jsem zde byl v pátek večer 30. 4. těsně před osudným dnem D, zdražilo se zde nejspíš jaksi preventivně.

Pokračujeme v pondělí. Restaurace Rustica (mezi stanicemi metra Hůrka a Nové Butovice, blíže k Hůrce. Zahloubená místnost v budově nějakého Místního úřadu či podobné instituce). 12ka Gambrinus za cca 22 Kč, stejně jako před změnou DPH. Ani ceny hotových jídel se nemění.

Čínská restaurace Da Fu Hao v budově polikliniky Lípa (vchod zezadu), kousek od Nových Butovic. Krušovice asi za 23 Kč, Plzeň za 30, ceny piva i jídel prozatím beze změn.

Po práci následuje cesta Prokopským údolím, na jehož konci (Hlubočepy) opět malá sonda v hospodách u stanice busu. Restaurace U Zábranských - pivo zdražilo o cca 1 Kč, nyní stojí mezi 16 a 17 Kč (světlá desítka). Besední restaurace (u závor) údajně nezdražila, desítka Gambrinus je za 16.50. Mám ale pocit, že asi před měsícem zde bylo o korunu levněji, zvýšení cen tedy zřejmě přišlo už preventivně. U Škopů (za závorami) - Gambrinus za 17 Kč, opět jako v minulém případě - asi před měsícem byl o korunu levnější.

Následuje přesun domů do Bohnic. Výstup z busu u kulturního domu Krakov. Blesková sonda (právě vrcholí hokej, při přechodu restaurací nelze nevlézt někomu do záběru a hrozí, že dostanu přes držku). U Huberta neuvěřitelné - světlá krušovická desítka stojí stále 14.50 Kč. Chci se zeptat, zda zdražení neplánují, ale vypadá to, že poletím ven po hubě, protože jsem zase vlezl mezi někoho a obrazovku. Navíc je nakouřeno tak strašně, že i otrlému pivaři mého typu bezprostředně hrozí udušení, a tak zbaběle prchám.

Poslední štace - restaurace Nashville. Taktéž se nic nezměnilo, Gambáč za 15.50 Kč. Neptám se, zda neplánují zdražit, už té konverzace (navíc bez toho, abych si dal byť jen jediné pivo - pondělí beru jako detoxikační den) bylo pro dnešek dost a musím domů.

Závěr: Dražších hospod se zdražení asi netýká, levnějších však většinou ano. Některé zdražily preventivně, jiné to zřejmě čeká. Točená desítka pod 17 Kč bude podle mého názoru v Praze brzy velkou vzácností. Protože zdražují spíše levnější hospody, dá se to chápat i jako jakési podivné "přibližování cen" či "stírání rozdílů".

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 12.05.2004 19:56 Komentovat
Hlubsi problematika honza12.05.2004 19:56
Podle meho nazoru je to cele komplikovanejsi. Prazdroj a jeho dcery vyhlasily nekdy v unoru...
Jeden velký omyl Marian12.05.2004 16:20
Je to sice zajímavá studie, kterou autor předvedl, bohužel ale zcela pomýlená. Od 1.5.2004...
oprava tomáš erlich09.05.2004 17:49
Jenom jedna technická! Autor zde v článku nesprávně uvádí název hospody Budvarka, neboť...
Vyhledávání