úvod
homepage

České pivo na konci světa vytisknout článek

Přidáno: 26. února 2004  •  Autor: VÚPS
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,12 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 4424x

Kdo byl na Velikonočních ostrovech tak ví, že se v místních restauracích a osvěžovnách dalo sehnat jen pivo lahvové a v plechovkách. Díky českému pivu je to teď ale jinak. AKTUALIZOVÁNO

České pivo, vyrobené z českých surovin v českém minipivovaře, čepované pod názvem Pivo Iorana - Original Czech Beer Lager je od konce loňského roku k dispozici obyvatelům a návštěvníkům Velikonočního ostrova v Polynésii. Přičinil se o to Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., v Praze (VÚPS), který na doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven nabídl technologii a suroviny pro výrobu piva chilskému partnerovi a v soutěži zvítězil. České pivo se na ostrově, který patří Chile a je pro své jedinečné sochy a petroglyfy prohlášen součástí Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, vyrábí z mladinových koncentrátů pro výrobu piva, které jsou patentově chráněny. VÚPS dále dodal komplexní technické a technologické zázemí minipivovaru s kapacitou 300 hl piva ročně. Minipivovar byl v jednom z nejluxusnějších hotelů na ostrově Rapa Nui, jak se Velikonoční ostrov nazývá v místním jazyce, uveden do provozu expertem VÚPS v Praze Ing. Tomášem Zoufalým. Iorana pak v tamějším jazyce znamená univerzální pozdrav.
Minipivovar byl dodán v přepravním kontejneru
Minipivovar byl dodán v přepravním kontejneru

"Instalace technologie, uvádění minipivovaru do provozu, spolupráce s domorodci i potvrzení si kvality mladinového koncentrátu nebylo vzhledem ke klimatickým, geografickým, historickým i ryze specifickým podmínkám jednoduché, ale zdařilo se," řekl Ing. Tomáš Zoufalý, který také místní personál zaškolil a učil správně české pivo čepovat. "A čepované české pivo místním i turistům chutnalo od prvního okamžiku," dodal Tomáš Zoufalý.

"Oblast Polynésie byla prakticky posledním místem na světě, kde doposud české pivo chybělo," uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. "Dva roky jednání a instalace minipivovaru potvrzuje světovou odbornost českých pivovarských a sladařských specialistů a nepochybně napomáhá věhlasu českého piva," doplnil Jan Veselý.

Mladinový koncentrát (nepřesně nazývaný "pivo v prášku") je fyzikálními metodami speciálně zahuštěná ochmelená mladina ve formě nažloutlého prášku. Vyrábí se z vybraných sladů, nejčastěji původem ze sladovnických ječmenů z pěstebních oblastí Moravy, dále ze světoznámého chmele žateckého - poloraného červeňáku a české vody. Technologie je typická pro český typ piv - jedná se o dvourmutový dekokční varní postup, tedy stejný způsob, jakým se vyrábějí nejkvalitnější piva u nás. Minipivovar byl dodán v přepravním kontejneru

Obdobný minipivovar včetně českých mladinových koncentrátů byl VÚPS v minulosti uveden do provozu již v řadě zemí, např. v Austrálii v Sydney měsíc před Olympijskými hrami, v Japonsku, kanadském Torontu, v Kazachstánu, dále v některých zemích Asie a východní Evropy. Zatím nejnovějším přírůstkem je v minulých dnech instalovaný minipivovar ve Vietnamu.

Aktualizováno: nabízíme vám fotky z přepravy kontejneru na místo dodání.

Kontejner se překládá na menší plavidlo
Kontejner se překládá na menší plavidlo
Kontejner připraven překonat poslední část cesty
Kontejner připraven překonat poslední část cesty
Závěrečná část plavby
Závěrečná část plavby
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 04.03.2004 06:57 Komentovat
Vázení prátele, ktere me rozumej cestinu... Filip Carrasco Hamn04.03.2004 06:57
Narodil jsem se v Praze, ale jsem spis cilan. Mel jsem sanci doprovodit Pána Ing. arch. Jose...
Názor "domorodce" který delá pivo na Rapa Nui. Rolando Carrasco03.03.2004 17:31
Vázení prátele , písi vám z Rapa Nui a i kdyz to absolutne není podstatné rád bych...
pivo Jiří Kaňa26.02.2004 09:10
Nebly by nějaké základní parametry zmiňovaného piva? Stupňovitost, obsah alkoholu - ale...
Vyhledávání