úvod
homepage

Výroční zpráva z Moravy vytisknout článek

Přidáno: 17. ledna 2007  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,8 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 7853x

Rok 2006 byl pro pivovary Moravskoslezského Kraje celkem úspěšný.Filiálky nadnárodních chemiček harmonicky zvyšovaly výrobu a snižovaly kvalitu, pravověrný pivař měl však i v tomto roce šanci vybrat si z poměrně široké nabídky lokálních pivních alternativ

Pivovar v Litovli, člen skupiny Pivovary Moravskoslezské Pivovary a.s – získal na prestižní světové soutěži krásné druhé místo, i ostatní dvě provozovny sdružení – Hanušovice a Přerov pokračovaly po celý uplynulý rok ve svých zavedených standardech.Milým překvapením byly litovelské či hanušovické vícestupňové a kvasnicové speciály, které byly prezentovány i mimo region.

Dobrou zprávou zajisté je, že v roce 2006 nezanikl v našem kraji, na rozdíl od let minulých, ani jeden pivovar.Naopak – jejich počet se ještě zvýšil.Ze silné lašské čtyřky (Hukvaldy, Kopřivnice, Příbor, Štramberk ) nejvíce experimentovala neúnavná varna v Příboře, jejíž majitel pilně vařil piva speciální, z nichž stojí za zmínku zejména kvasnicová šestnáctka, lahodná leč vražedná devatenáctka a pivo s višňovou příchutí. Speciální 16°mok vyrobil koncem roku i pan Vaněk z Kopřivnice. Pozitivní je i fakt, že kopřivnický Vulkán lze nalézt i v některých hospodách v Ostravě.

Loni se konečně též rozjel pivovárek firmy Kwaczek ve Frýdku Místku, který zaváží prozatím dvě restaurace v regionu.Tento výrobek je však kvůli své nezvykle hutné a až pelyňkově hořké chuti určen spíše pivním labužníkům nežli běžným konzumentům.

O pár kilometrů dál zahájil minulé léto provoz též minipivovar U Koníčka v obci Vojkovice. Majitel této pivnice během několika měsíců vyřadil z pípy Radegast a nechal potrubím protékat pouze vlastní řemeslně vyrobené značky Ryzák 11°, tmavý Vraník 12° a speciální 14°Grošák.Po nedávném zániku Zlatovaru bylo na čase, dnes už tradiční pivovar Avar z Hlučína jediným svatostánkem v opavském okrese. Pod vědomím tíhy zodpovědnosti nechal majitel pan Plaček dokonce nákladně zrekonstruovat pivovarskou hospodu.

Na podzim však vznikl na Opavsku nový minipivovar a to v místě, kde by to určitě nikdo nečekal. Lesní provozovna se nalézá v bývalých vojenských lesích kdesi na rozhraní katastrů obcí Skřípov, Leskovec a Požaha a začala vařit kvasnicové pivo Slezan velmi lahodné chuti, což připustili i jeho první degustátoři, kterým se ona nová značka dostala náhodou na zmlsané patro. Z kulturních akcí jmenujme alespoň baběletní pivní slavnosti ve Štramberku, kde se presentovala převážná většina lokálních pivovarských podniků.

V rámci někdejšího kraje Severomoravského funguje již zhruba čtvrtým rokem pivovárek v Lipníku.Vyrábí kvasnicovou 11°a příležitostně i 13°a aktivně pracuje na výstavbě nového objektu. V nedaleké Olomouci vznikly loni pivovarské hospody hned dvě.Svatováclavský pivovar s geniální desítkou a pozoruhodným pivem pšeničným a minipivovar Moritz, který je krom plnění svého ušlechtilého poslání též architektonickým skvostem.Město Olomouc se v minulých 4 letech také proslavilo uspořádáním největšího několikadenního pivního festivalu v ČR.

Ve Vsetíně nadále prosperuje pivovar Valášek a v blízké Zašové vaří sládek Milan Kuráň pro firmu Bonver pivo Bon, které se pije u nás i v sousedním Polsku. Někteří další nadšenci si zatím svépomocně vaří pivo doma, avšak strategicky vyčkávají času, kdy to rozbalí naplno.

Jako rodilý Ostravák (nikoliv ostravak) spjatý s regionem jsem byl s loňským rokem nanejvýš spokojen.

Martin Jarošek
Předseda Bratrstva Chmelové Šišky

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 01.06.2009 10:15 Komentovat
Re: Jarošek a jeho literární dílo- Martin Jarošek01.06.2009 10:15
Na Váš nevybíravý útok na mou osobu reaguji až více než po dvou a půl letech. Co jste...
7 pivců Jiri.J10.09.2007 16:06
Máme jich 7! ještě 3 pokusné: Starobrno- pokusný mikropivovar, Výzkumný ústav pivovarský...
Tak uz ho nechte:) honza10.09.2007 15:41
Tak uz ho nechte, holt se jednou prepocital. Vzdyt v Brne mate pivovary 4! Pegas, Richard,...
3x a více Brno Roman Holoubek10.09.2007 15:12
Ne do Průhonic se Brno nebude rozrůstat. To se jen Tom zamyslel nad svou černohorskou štací :-)
předměstí smb09.09.2007 18:51
:-) abysme s takovou neskončili v Průhonicích ,to by se v Praze divili. :-)))
předměstí Brna Dwarf09.09.2007 15:53
to už by se daly započítat i Sentice... a možná i Harrach VM :)) to se nám to Brno...
A co Xaver? honza09.09.2007 12:56
A co Xaver? To se da pocitat jako predmesti(ja vim,vzdalene) Brna. A za socialismu se tam pry...
brno smb09.09.2007 12:55
Vážně, který je ten třetí.
Vyhledávání