Hospoda z druhé strany výčepu I. – Evidence piva
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3181x
Dnes vám představím jednoduché zařízení, díky kterému má každý hospodský pod kontrolou nejen objem vytočeného piva, ale také nepřímo svůj personál. Řeč bude o evidenčních systémech, které velmi přesně změří veškeré načepované pivo v restauraci.
Jak to vlastně celé funguje?
Evidenční systém na pivo můžete koupit buď vcelku s novým výčepním zařízením (je v něm už továrně zabudované), nebo je možné jej nainstalovat na stávající výčep. V druhém případě stačí namontovat do pivního vedení snímací turbínu, která zaznamenává průtok piva v trubce, elektro-uzavírací ventil a blokovač pěny. Za pár dní od objednávky (samozřejmě podle vytíženosti firmy, ale většinou to jde rychle) máte hotovo a pak už jen můžete s napětím sledovat naskakující čísla. Není to žádná velká věda ani investice – nejjednodušší systémy pro evidenci piva pořídíte zhruba od deseti tisíc korun.
Jak pozná hospodu s evidenčním systémem zákazník?
Jednoznačným přínosem evidenčních systémů na pivo je podle mých zkušeností točení přesnější míry. Samozřejmě to platí pouze v případě, kdy za podmíráky může obsluha a ne hloupé nařízení majitele. Dlouhodobé šizení hostů je na evidenci jasně poznat. Evidenční systém je samozřejmě výhodný hlavně pro majitele, který tak má pod kontrolou jednotlivé číšníky, stavy i objem vyčepovaného a zbývajícího piva. Jak se tedy ptal Ladin u předchozího článku, evidenční systém částečně v okrádání zákazníků zabrání – pokud se jej pokusí někdo ručně odpojit, výčep se zpravidla uzavře. Vše ale samozřejmě stojí a padá na majiteli hospody.
Výčepní stojany a další vychytávky
Pro větší restaurace jsou na trhu velké výčepní stojany, které je možné zabudovat prakticky kamkoliv a přizpůsobit vzhledu celého interiéru. Tyto nádherné výčepy kromě pořádné kapacity disponují také digitálním displejem, grafickou evidencí jednotlivých číšníků a vyčepovaných piv a samozřejmě napojením na počítač a příslušný restaurační nebo hotelový software. Všechny malé podvůdky a triky personálu (většinou ke škodě zákazníka) je tak mnohem snazší objevit a kontrolovat.
Co si myslíte vy? Je evidenční systém zbytečný krám, který jen stojí peníze a investice do něj se nemůže vrátit? Nebo je to užitečná věc, která pomůže zlepšit nejen úroveň celé hospody či restaurace, ale také zvýšit spokojenost zákazníka?
A na závěr otázka pro místní hospodské - máte s evidencí piva nějaké zkušenosti?
Aktualizace: odkaz na elektronické evidenční systémy, viz diskuze.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 07.04.2009 00:20 | Komentovat |
Re: Další možné plusy evidence Milan WELSER | 07.04.2009 00:20 |
---|---|
Tento systém, kdy každý číšník (každá směna) má svůj sud (svoje sudy) je poměrně... | |
Podmíráčky framax | 31.01.2009 09:50 |
Ahoj a já to trochu zevšeobecním. Diskuze je stejně k ničemu, ono je to o poctivosti... | |
Re: podmiraky Pivni_technik | 26.01.2009 15:12 |
Tento problém je ale možné řešit elektronickým evidenčním systémem, který je zcela... | |
Re: Re: podmiraky Pivni_technik | 23.01.2009 12:27 |
Přesně tak, jak jsem zmínil v článku - opravdu to je jen a jen na majiteli - pokud není... | |
Re: Re: podmiraky Roman Holoubek | 23.01.2009 10:39 |
T s těmi malými pivy mě to také už dříve napadlo. Ne, eviduje se počet vyčepovaných... | |
Re: podmiraky Jiří Kaňa | 23.01.2009 08:30 |
Oni bohužel jsou i majitelé, kteří po personálu přímo požadují, aby točil podmíráky.... | |
Re: Další možné plusy evidence Pivni_technik | 23.01.2009 08:27 |
Díky za doplnění a zajímavou zkušenost. Dva rozčepované sudy opravdu nejsou ideální.... | |
podmiraky Ladin | 23.01.2009 08:24 |
Autorem i Romanem popsana evidence je sice dobra na celkovou vytoc, tedy cisnik by mel odevzdat... |