úvod
homepage

Aoteroa – země pod bílým mrakem (4.) vytisknout článek

Přidáno: 10. března 2006  •  Autor: Jan Šuráň
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 5494x

Dnešním dílem končí naše vyprávění o poznávání novozélandského piva a pivovarnictví. Čtěte dál, pokud vás zajímá, kde leží homebrewářské nebe.

Po návratu do Aucklandu jsme nejprve prověřili první novozélandský restaurační minipivovar Shakespeare Tavern Brewery na Alber Street. Byl otevřen již v roce 1986. Je vybaven německým zařízením sudwerk integral, CK tanky a na přítomnost návštěvníků toužících popatřit do zázemí pivovaru je dosti alergický.



Shakespeare Tavern a Sudwerk Integral.

Pravda, sládek zde již nebyl, nicméně strohost a nekompromisnost obsluhujícího personálu byla na novozélandské poměry příliš evropská. Devět druhů piva proměnlivé kvality od vynikajícího Ale, přes průměrný Stout k nepitelnému Pilsu. Nepřízeň personálu nám vynahradila přízeň místních štamgastů, kteří měli pro poutníky z Evropy velké pochopení.



Na konci cesty po devátém vzorku.

Závěrečný den pobytu v Zemi pod bílým mrakem byl hektický. Nejprve nás čekal Gabraith´s Alehouse. Skutečně stylově přestavěná budova knihovny, kde se lze opravdu začíst a zapomenout na čas. Skladování sladu v pytlích, dvouválcový šrotovník a doprava sladového šrotu do rmutovystírací kádě šnekovým dopravníkem. Jednoduchá dvounádobová varna 15 hl vyrážené mladiny. Převážně je používán infusní způsob výroby piva, pro výrobu českého ležáku byl provizorně odzkoušen jednormutový dekokční způsob. Chlazení mladiny je uzpůsobeno pro výrobu piv svrchního kvašení (15 – 20°C), český ležák byl dochlazován v kvasném tanku. Provzdušnění mladiny vzduchovacím zařízením pro akvária. Hlavní kvašení v uzavřených tancích, dokvašování v transportních sudech v chlazeném prostoru.



Překrásná knihovna Galbratih´s Brewery.

Majitel a sládek v jedné osobě, Peter Galbraith, je mladý muž plný entusiasmu a touhy po experimentech. Např. pro výrobu českého ležáku si nechal přivézt český slad i chmel. Jeho vlajkovou lodí je však Ale ve své nejčistší podobě.



Pivní fanatik, dopisovatel a obchodník v jedné osobě, Luke Nicholas.

Zde jsme se rovněž naposledy sešli s Lukem Nicholasem, autorem a provozovatelem internetových stránek o novozélandském pivovarství, a navštívili jednu z restaurací sítě Cock and Bull, pro které vaří svoje pivo. Lukův pivovar pro tuto síť vyrábí cca 5 000 hl piva ročně. Luke Nicholas rovněž zásobuje surovinami síť obchodů pro domácí vaření piva. Jeho pivo bylo tak lahodné a debata natolik plodná, že jsme tak tak stíhali odlet. Snad bude někdy více času navázat bližší spolupráci s tímto zajímavým človíčkem.

Na závěr jsem si ponechal jedno specifikum, které můžeme protinožcům jenom závidět. A tím je široká síť obchodů pro domácí vaření piva – homebrewing. Ať už se jmenují TopHop nebo BeerWorld, jsou rozesety po celé zemi a poskytují jak farmářům (pro které je to vzhledem k odlehlosti jejich farem nutnost), tak i ostatním zájemcům o skutečně vlastní pivo, nepřeberné možnosti zařízení a surovin. Ať již různých druhů sladu, variet chmele a kvasnic - to pro pokročilé toužící vařit opravdové pivo, nebo připravených mladinových extraktů piv z různých konců světa.



Homebrewer´s paradise.

Je libo vyrobit si Guiness, Plzeňský Prazdroj, Heineken, Stela Artois, Budweiser, Macs, Lion a spoustu dalších dobrot? Ty všechny zde najdete spolu s recepty „How to do“. A pokud byste si náhodou nebyli jisti, poučený personál vám ochotně zodpoví všechny dotazy, případně zprostředkuje účast na homebrewing party, kde pod vedením zkušeného homebrewáře vaří svá první piva začátečníci.



Prostě nádhera.

V obchodě si můžete koupit varné i kvasné nádoby, chladící systémy, teploměry, hustoměry, chemické sklo, chemikálie, enzymy, zkrátka vše na co jen v souvislosti s vařením piva pomyslíte. Tedy i trička, čepice a zástěry s názvem vlastního výrobku. Jestli si dovedete představit homebrewářské nebe, tak to se nachází na Novém Zélandu v každém větším městečku.



Autor pouze nevěřícně zírá.

Nám nezbývá než si přát, aby se počáteční nesmělé aktivity Světa piva i vaší zásluhou prosadily do životné formy a naši homebrewáři také našli své nebe na zemi.

Poznámka redakce: Předloňský rozhovor s Luke Nicholasem najdete zde.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 07.05.2008 05:48 Komentovat
Po stopach p. Surana Marian Hudak07.05.2008 05:48
Dobry den, v ramci mojej dovolenky som 18 dni stravil na NZ a kedze sa jednalo o poznavaciu...
Díky za inspiraci... Tomáš Semrád07.11.2006 11:29
Honzo, díky za perfektní seriál o novozélandských pivech a pivovarnictví. Mám aspoň...
Manila Šuri13.07.2006 14:55
Nazdar Báťo, to jsem ani netušil, že na ÚHKT čtete takovouto literaturu. Nicméně k...
Šuri, Alena Lišková13.07.2006 13:41
kde bych se prosím něco dozvěděla o hlavním městě Filipín? Z ÚHKT zdraví Báťa
Vyhledávání