úvod
homepage

Aoteroa – země pod bílým mrakem (1.) vytisknout článek

Přidáno: 16. února 2006  •  Autor: Jan Šuráň
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5288x

Země pod bílým mrakem, tak nazvali svou zemi polynéští maorové, první obyvatelé, kteří na Nový Zéland připluli přibližně před 1 500 lety. Maorové ještě pivo nevařili.

Poté byl Nový Zéland roku 1642 znovu objeven holandským mořeplavcem Abelem Tasmanem. Holanďané neměli o původním názvu ani ponětí a tak Aoterou přejmenovali na Nieuw Zeeland. Avšak Tasanovi se tato hornatá země zdála příliš nehostinná, střety s maory příliš dramatické a tak ji pominul bez povšimnutí. Teprve James Cook o sto třicet let později zabral roku 1769 Nový Zéland pro její veličenstvo anglickou královnu. A James Cook byl také první kdo na území Nového Zélandu uvařil první pivo. Bylo to samozřejmě britské ale z místních i dovezených surovin. Další už zůstalo na prvních osadnících..

Je jen málo zemí, které by byly českému pivovarníku geograficky tak vzdáleny. Proto jsme se rozhodli prozkoumat, zda lze původní název také přeložit na pivařům bližší „Země pod pivní pěnou“.

Naše malá výprava přistála počátkem března v Aucklandu, kde v jedné čtvrti Newmarket sídlí dvě největší novozélandské pivovarské společnosti - DB Breweries a Lion Breweries (původní New Zealand Breweries), každá vyrábí po 1,6 mil hl - a hned začala sondovat místní pivní trh.

Zděšeni prvními degustacemi místního worldbeeru (v Evropě se této žluté vodě bez chuti a zápachu říká eurobeer) prcháme na jih.

Od znalce místního trhu Luka Nicholase se nám dostalo povzbudivé informace, že jižní ostrov je pivně pestřejší. Projíždíme Hobitonem (Matamata), kde si Frodo Pytlík se svými přáteli tak rád připíjel pěnivým mokem, leč není nám známo, kam se poděly pivovary. Kde nic tu nic. Rovněž můžeme potvrdit, že Mordor (národní park Tongariro) je zemí strašnou a neskutečně suchou.

Až konečně zastavujeme v hlavním městě Nového Zélandu, Welingtonu. Příjemné město nabízí národní muzeum Te Papa, kde se lze o Novém Zélandu dozvědět skutečně všechno, ale také a především pivovar.



První skutečné osvěžení.

Přímo před vchodem do Te Papa muzeum stojí Welington Brewing Company. Zbrusu nový pivovárek, vestavěný do starého přístavního skladiště, je prosklenou stěnou opticky propojen s restaurací. Jednoduchá varna 40 hl vyrážené mladiny, kvasné CKT á 80 hl a klasický ležácký sklep. Celkem vaří 30 000 hl Hotové pivo je stáčeno do kegů a prodáváno, jednak ve vlastní restauraci (cca 1 000 hl), jednak v cca 30 barech a restauracích Wellingtonu.



Výřad pivovaru WBC.

Šest druhů piva ve stylu british ale, jedno zajímavější než druhé, poskytuje žíznivému poutníku dokonalé osvěžení. Vaří je mladá sympatická sládková, která návštěvu z druhého konce světa přivítala velmi mile a nebýt toho, že přívoz na jižní ostrov nečeká, strávili bychom zde asi delší čas.

Nicméně už sedíme na trajektu Arahura a těšíme se na pivně zajímavý jižní ostrov. Ale o tom až příště.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 19.02.2006 21:53 Komentovat
Steinlager v Vídni Borowiec19.02.2006 21:53
Pro úplnost pro zvědavé české pivaře dodávám, že Steinlager lze koupit ve vídeňském...
Steinlager Jan Šuráň17.02.2006 20:58
Steinlager jsme degustovali vícekrát, ale až později při návratu z Jižního ostrova. To...
Steinlager Borowiec17.02.2006 18:05
Byl součástí degustace worldbeeru i Steinlager ? Mne tento pils v lahvové podobě, která je...
Vyhledávání