úvod
homepage

Komentáře

článku: Sklárna a minipivovar s restaurací Novosad a syn, Harrachov

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Krádeže skla, (Roman Holoubek, 07.09.2007 13:46) celé vlákno | reagovat
Sám jako sběratel, chápu postoj jiných sběratelů v jiných oborech. Ale už nechápu, proč mají potřebu něco krást. Vždy se najde možnost, jak se něčeho legálně dopídit.

Pak tady jsou i další způsoby krádeže a to je od personálu, či majitelů restaurací. Když přijde od nich požadavek na nové sklo, slyším jen: rozbilo se, ukradli nám. Ale už jsem od celé řady sběratelů slyšel - jo vaše sklo mám, koupil jsem je v té či oné restauraci. Tož tak ...
krádeže, (MirEgg, 07.09.2007 13:42) celé vlákno | reagovat
Někdy před rokem o tom byla reportáž na Nově. U východu bezpečnostní rámy jako v supermarketech, akorát schované v dřevěných "pouzdrech" a v kameninových korbelech pípací kód :-) Chytré, ale nevím jestli by se to uplatnilo i v průhledných sklenicích. Pochybuji, že to někdo vyrábí za ceny, které by restauraci nezpůsobily bolehlav ;-)
Odpověď Honzovi, (Tomáš Semrád, 07.09.2007 13:20) celé vlákno | reagovat
Ano, tak nějak jak to tady popsal Jiří Jobánek, to bylo.
brno- krádeže- půllitry, (Jiří.J, 07.09.2007 12:55) celé vlákno | reagovat
Honzo,
tohle zařízení má jedna dosti stupidní pivnice v Brně, jmenuje se Středověká krčma (ul. Česká) a imituje dosti primitivním způsobem doby dávno časem odváté. Před vchodem stojí vždy nějaký šašek v historickém kostýmu a láká dovnitř. Pokud vím, tak šlo o kameninové půllitry na jejichž dno, do takové té prohlubně, nalepili nějký kolečko (asi z pryskyřice) a zaplácli tím kód... Jak s rámem nevím. Byl jsem tam jedenkrát a připadlo mi to celé tak trapné...
Kradeze skla, (honza, 07.09.2007 12:06) celé vlákno | reagovat
Sakrys, Bona jeste nemam:)...

Jen mi prijde divny, ze mel dat do dveri neviditelnou ctecku tech kodu. To vsadil novej ram, v kterym ta ctecka byla, nebo to byl jen tenky prouzek, ktery se nalepi? A to sklo nejdriv oznasic koedm a pak potisknes logem pivovaru?

nevim jak to funguje, tak se ptam...
PI, (Chody, 07.09.2007 11:46) celé vlákno | reagovat
Tak to je dobře, že sklo od BONu už mám ....
To je super nápad, (Roman Holoubek, 07.09.2007 09:42) celé vlákno | reagovat
Tome, to je skvělé, zkusím se po tom principu pohlédnout. Jen jestli náklady až moc nepřevyšují nad možnými ztrátami.
proti krádežím skla, (Tomáš Semrád, 06.09.2007 10:48) celé vlákno | reagovat
Krádežím pivního skla se dá zamezit i tak jak to udělala jedna brněnská hospůdka. Do východu z restaurace nechal majitel zabudovat "neviditelné" signalizační zařízení na stejném či podobném principu, které funguje v kdejakém super hypermarketu a do logovaného skla jednoho nejmenovaného pivovaru načetl bezpečnostní kód, který dal o sobě vždycky vědět, pokud nějaký zlodějíček se rozhodl si sklenici odnést domů a čip si z pochopitelných důvodů u obsluhy neodečetl. V ten den co jsem tam i já seděl, to pípalo o stošest:-)........ Dost zajímavá podívaná, kolik navštěvuje naše hospody taky pivních "sklosběratelů".
Souhlas, (korhel, 15.01.2007 18:32) celé vlákno | reagovat
Jsem rád, že se shodujeme na nevhodnosti barevného potisku a zachování čirosti skla. Když už rozebíráme ideální pivní korbelík, tak bych navrhoval tu značku, nápis či logo, umístit na dno. Ať můžeme vychutnávat nejen přirozenou barvu nápoje, ale i tvar dokonale harmonické sklenice. (Pro nápis by se dalo využít i ucho, ale to se mi zdá výrobně ještě složitější.) Tu jejich láhev jsem neviděl, ale možná by byla opravdu nejlepším východiskem. Budu se na ni muset jet někdy podívat, pivíčko okoštovat, a majiteli lehce domluvit.
Ano z velkého..., (Zbyněk Holan, 15.01.2007 18:08) celé vlákno | reagovat
Romane ano, z velkého. Ve své podstatě máte pravdu oba, jen se liší podle velikosti. Pro Tebe to marketingově opravdu nemá význam, prodej piva to skutečně nezvedne, a pro něj má protože prodej piva mají výborný a toto už je ještě navíc pro nikoli pro prodeje, ale pro značku.

Já osobně sklenice ani nic jiného nesbírám, mám jich jen pár, kterých si vážím, abych měl z čeho pivo pít. Osobně nejraději piju pivo z hladké sklenice bez potisku - kochám se barvou piva!

Vlastně jediné, co sbírám je pivo samotné, ale to už dávno víš.

Pivu zdar!

P.S. přehlednou tabulku jsem ještě nevyrobil, ale letos musím!
jsme narod zlodeju ..., (petr, 15.01.2007 17:39) celé vlákno | reagovat
... a stare dobre rceni z totace "Kdo nekrade okrada vlastni rodinu" mame bohuzel tak hluboce zakorene ze jen tak nezmizi. Osobne si myslim ze patrim k tem poctivejsim sberatelum a snazim se sklenice kupovat a nekrast. Casto se mi ale stava ze si sklenici od obsluhy koupim a zaplatim ale presto slysim: "Strcte si to pod bundu, at vas vedouci nevidi". Take jsem presvedcen ze 70% sklenic, ktere mam doma stejne nekdy nekdo nekde ukrad i kdyz ja ji treba poctive koupil.
Hrozne mrzi kdyz slysim ze si nekdo dal praci aby mel podnik pekny, ma vlastni tacky, sklenice, ciste vymalovano a dobre pivo. Jakmile se toto mezi sberateli rozkrikne tak zacnou delat na takovy podnik vylozene "najezdy jako kobylky" a do 3 mesicu je podnik "vybileny". To pak vede k tomu ze majitel je nastvanej a zatrpklej. Nedivim se ani trochu.
Jedinym lekem je toceni do cistych sklenic a prodej primo u obsluhy. Ale to v tehle diskusi zaznelo uz mnohokrat.
P.S. Ad korhel: Ten napis o te kradezi musel zcela logicky pusobit na ceske zlodejicky jako cervenej hadr na byka.
P.P.S. Ad korhel: Sklarna a barevne tistene logo? To by bylo znacne nevkusne! Samozrejmne lita klasika, jak jinak.
Krádeže pivních sklenic, (korhel, 15.01.2007 16:09) celé vlákno | reagovat
Děkuji petrovi za pochvalu, ale tvrdit dopředu, že je to dobrý nápad? To by se teprve uvidělo, mohu posloužit historkou z dob dávno minulých.
Protivné a opakující se krádeže korbelů rmoutily majitele jedné bývalé hospůdky natolik, že si nechal udělat nové, s půvabným nápisem: Byl jsem ukraden v Ivance ve sv. Jánu pod Skalou (možná to není doslovná citace), což udělalo z mnohých dosud ctihodných milovníků zlatavého moku vášnivé sběratele kríglů. Hospůdka samozřejmě pro nedostatek sklenic a pro svoji neprovázanost se sklárnou brzy zkrachovala (podotýkám, že zmíněná obec byla v těch dobách hojně navštěvovanými lázněmi, takže můžeme na místní obyvatelstvo i nadále pohlížet jako na bezúhonné), takže nápad, který se jevil původně jako vysvobozující, se v praxi ukázal jako ničící až sebevražedný. (Jestli někdo z čtenářů ví o takové zachovalé sklenici, mohu mu poskytnouti spojení na jednoho lokálpatriota, který by byl schopen za ni královsky zaplatit.) Proč jen ten nápis nezněl - Byl jsem poctivě zakoupen...
Na pivních sklenicích se mi víc než nějaký obtisk líbí vtlačený reliéf přímo do skla, a je otázka, zda tuto technologii ve sklárně mají. S barvou skla bych zacházel opatrně. Přeji sklářům šťastnou ruku při tvorbě a nám pivařům sběratelům, ať to netrvá moc dlouho.
jen "kafrej" korheli!, (petr, 15.01.2007 15:09) celé vlákno | reagovat
to co jsi napsal je absolutne super napad! Videt vyrobu sklenice, kterou mam doma na polici = zazitek k nezaplaceni.
Kdyby do toho sli, tak se tam podruhe na prohlidce objevi lidi, kteri uz tam jednou byli (napr. ja). A jeste ta konzumace nez sklo vychladne! Ty bys tam mel jit delat marketigoveho reditele. :-) Treba si to Novosadi prectou a neco z toho bude.
A k te sklenici o ktere se zminujes. To byla nebo jeste je sklenice elegantniho tvaru se specialnim zelenym uchem, ale ouha!! Logo nikde. Zajimavy tvar a ucho, ale bez loga!!! To se nedivim ze ji nikdo nechce.
Naprosto laický pohled, (korhel, 15.01.2007 12:52) celé vlákno | reagovat
Nemám žádné zkušenosti v podnikání a o výrobě skla mám znalosti jen povrchní, ale nedá mi, abych se nepřidal.
V Přehledu pivovarů je u odkazu Minipivovar Harrachov uvedeno, že sklenice vlastní výroby stála 250 Kč (v r. 2005?). Škoda, že smutné zkušenosti s krádežemi vedly majitele k rozhodnutí ve výrobě a prodeji sklenic již nepokračovat, vždyť se snad i pivní sklo dá nabízet v prodejně, zrovna jako ostatní výrobky sklárny. Možná by byl i zájem mezi návštěvníky exkurzí sklárny vidět výrobu vlastní sklenice - třeba na objednávku, a po skončení exkurze i ochota si na ni i nějaký nutný čas (kvůli vychladnutí skla) počkat v restauraci, zejména když je k dispozici dobré pivko. To by se mi jevilo jako vhodné řešení, existuje-li obava z vytvoření těžko prodejných zásob sklenic.
(Omlouvám se panu Novosadovi, že mu hloupě kafrám do úspěšného a chvályhodného podnikání)
jeste k tomu sklu, (petr, 15.01.2007 11:18) celé vlákno | reagovat
Kdyz uz jsem tady tu diskusi rozpoutal tak se k ni vyjadrim jeste jednou. "velke" pivovary at si to delaji jak chteji, jejich "povinnosti" je hospody logovanym sklem zasobovat.
U tech mensich se uz nejedna o povinnost. Mohlo by jim ale zalezet na tom aby tu po nich a jejich snazeni "neco" zbylo. Ja sam jsem se nekolikrat podilel na vzniku sklenic ruznych minipivovaru a homebreweru. Sklenice se da vzdy zrealizovat a jeji cenu lze vzdy udelat tak, aby majitel neprodelal. Cena vzdy jde udelat dokonce tak, aby par sberatelu zaplatilo cely naklad a majiteli pak mel zbyvajici sklenice "zdarma" pro distribuci kamaradum a znamym. Proto jsem ve svem prvnim prispevku zminoval cenu 300,-. Ta je jiste dost vysoka, ale je presne takova, abych si jednu pro potrebu sbirky zakoupil. A je dost vysoka aby zamezila "kseftarum" aby je nakupovali ve velkem a delali s nimi ruzne cachry na burzach a internetu! U 100 kusu je odbyt 100% zajisten, u vyssiho nakladu uz pak trochu riskujete ze se sklenice nezbavite. Pravda nejedna se o zavratne zisky, ale vyrovnana bilance je zarucena.
Tot vse k mym zkusenostem. Proto jsem psal o neosvicenosti a neochote majitelu. Jsou to jiste zdatni obchodnici, kdyz jim funguje sklarna, pivovar a hotel, tak jiste vedi jak na to. Jenom na ty sklenice se, zrejmne ze zasady, vybodli.
A jeste k nazoru pana Holoubka: Mate pravdu, jsme narod zlodeju a kazdy z nas se nejdriv snazi sklenici (a ne jednu, vdyt ji prece potrebuji i na vymenu) ukrast! Proto ja vitam styl toceni do cistych pulitru a prodej specialnich logovanych u obsluhy.
Novosad je vytecne pivecko, (Rudolf Beranek, 13.01.2007 18:13) celé vlákno | reagovat
Sam jsem tam nekolikrat byl a mohu jen doporucit. Skoda ze se neda moc rozvazet, musi se pit cerstve, ze je nepasterovane.
Jak na to?, (Weetek, 12.01.2007 18:00) celé vlákno | reagovat
Osobně jsem velmi vlažným sběratelem pivního skla, ale když už se mi v nějakém restauračním pivovárku sklenice zalíbí, i u vědomí toho, co tu psal Roman Holoubek, není pro mě problém si ji koupit. Chápu, že v malých provozech to může být docela ekonomická zátěž a těžko si mohou dovolit z ochoty a pro pomyslnou propagaci někde na poličce sběratele dávat zdarma do oběhu sklo. Ale v Harrachově mě ten jejich přístup opravdu mrzí, protože pro ně samotné je výroba vlastního skla minimální problém. Pokud by, jak už tu bylo zmíněno, točili v hospodě do skla bez loga a u pípy prodávali originální sklo s logem, nevidím v tom sebemenší zádrhel.
Sklo, (Chody, 12.01.2007 16:32) celé vlákno | reagovat
Trošku jiný případ. Sklenice Koutu na Šumavě Vám v pivovarské pivnici v Domažlicích ani v herně U Škodovky v Plzni neprodají. Sběratelům tedy zbývá jen jediná šance, jistě všichni víte jaká. Ještě, že sklenice nesbírám.
Ad Zbyněk Holan, (Roman Holoubek, 12.01.2007 13:02) celé vlákno | reagovat
Zbyňku, zajímalo by mne co byl zač ten manažer jakosti, z kterého pivovaru. To se může líbit různým marketérům a pracovníkům velkých pivovarů - však to sklo nekupují ze svého.
Už jsem se několikrát setkal s názory některých sběratelů - typu, že jsme zloději a vydřiduši když jim chceme sklo prodat, že by nás mělo těšit, že naše logo bude v jejich sbírce doma v "kuchyni" a tam nás budou všem propagovat a díky tomu prodáme více piva.

Sklo stojí pivovar, respektive jeho majitele peníze. Sklárny jej nedají zdarma za to, že je na sklenici také jejich logo.

A čím menší množství skla pivovar nakupuje tím jej má dráž. Nás stojí sklo několik desítek korun (včetně ologování) a stále se nám v hospodách ztrácí. A můj názor je oproti onomu manažerovi dosti odlišný.
Propagace na dlouho, (Zbyněk Holan, 11.01.2007 14:37) celé vlákno | reagovat
Souhlas s Petrem! Sklenice je nutnost, zvlášť když to je sklárna! Umíte si představit lepší propagaci obojího pivovaru i sklárny? Než je sklenice?

Ad sklenice pivovarů a krádeže: hovořil jsem o tom s jedním manažerem jakosti na VPT, a ten zastává názor - ať si sklenice klidně berou - pro pivovar je to markteting - sklenice přeci docela dlouho vydrží, pokud se dobře "skladuje" a vám připomíná logo pivovaru a chuť na jeho pivko!
12
Vyhledávání