úvod
homepage

Komentáře

článku: Nepivní dovolená na Santorini

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

moje troška do mlýna, (petr, 13.08.2008 11:06) celé vlákno | reagovat
Taky rád na dovolený ochutnám zdejší pivo. V Tunisu jsem pil točenou Celtii a lahvovou Stellu, V Turecku Effes Beer, a to v míře bohatě dostačující pro dekustaci. Piva to nejsou bůhví jaká, ale když je dobře vychladí, je to podle mě plně srovnatelné s univerzálními pivy tipu Haineken,u nás Gambrinus, Radegast. Hodnotil bych je někde na půlce stupnice, nejsou špatné, nijak zvlášť nenadchnou, ale taky neurazí a hlava po nich rozhodně nebolí. Jo a v Řecku jsem si dal raději víno.
Do nebes ? To snad ne !, (Zbyněk Holan, 08.08.2007 10:43) celé vlákno | reagovat
Co se týče Mythosu, tak jsem si nevšiml, že by ho někdo vychvaloval do nebes... já osobně jsem znímil jeho specifikum - dle mého názoru - jak na mě působí, tzn. na někoho jiného nemusí. Ovšem zapomněl jsem ho bodově ohodnotit, proto příspěvek mohl snad někoho zmást. Tedy na stupnici 1 až 9 (1 božské, 9 naprosto nepitelné) hodnotím Mythos 5, tj. průměrné pivo, ovšem nikdy jsem netestoval jeho pitelnost, nedal jsem si více jak jeden 0,5l. Tzn. nemohu říci, že při druhém či třetím půllitru mě "půjde zpátky"... při srovnání s GG: na rozdíl od GG cítím v Mythosu alespoň jistý nádech sladovosti a chuť.
Mythos - nic neříkající pivo, (Roman Holoubek, 07.08.2007 21:04) celé vlákno | reagovat
Souhlasím s Petrem Žaliem. Mythos opravdu je ve stejné kategorii jako GGGG. Na druhé straně - jednooký mezi slepými králem. V porovnání s ostatní běžnou produkcí Řecka trochu ční a to tím, že se dá vypít - zvláště je-li řádně vychlazený (i zde je paralela s doporučením pánů od PPAS) v daných horkých podmínkách, kdy je potřeba do těla dostat tekutiny.
Mythos - jihoeuromočka, (Petr Žalio, 07.08.2007 15:06) celé vlákno | reagovat
Je zajímavé, jak na tomto serveru se haní europiva ala Heineken a Gambrinus ap. a úplně stejný produkt eurolager Mythos , ale z jihu Evropy (asi nostalgie na dovolenou?) se zde vychvaluje, rozebírá a hodnotí do nebes. Nerozumím..
Mythos, (Zbyněk Holan, 07.08.2007 01:35) celé vlákno | reagovat
Co se týče Mythosu: psal jsem to již loni. Je velmi specifický, k degustaci potřebujete minimálně 0,5l. On Mythos začne chutnat teprve od poloviny sklenice. První polovina chutná nezajímavě a pak najednou se začnou objevovat sympatické chutě ! Pil jsem před dvěma týdny třetinku a vůbec mi nechutnala, před týdnem jsem pil 0,5l a přesně jako před rokem mi začalo jakžtakž chutnat až od poloviny sklenice. Jako ve formuli: první polovinu okruhu je slabší a zabere až ve druhé polovině...!
Ad plechovky (lada), (Pexa, 22.07.2007 14:57) celé vlákno | reagovat
Dejte si těch šancí vícero a zkuste v plechu třeba Beamish stout ( 0,5 l tuším á 35,- CZK v Makru)
Tunis-humus, (Petr Žalio, 20.07.2007 13:28) celé vlákno | reagovat
Můžu jen potvrdit: Celtia - total humus, licenční francouzská silnější verze"33"-ky - ještě horší.
To stejné Mythos a jim podobné, nic neříkající piva.
Vše skončilo ve dřezu:))
Minipivovary mohou být zajímavější, ale tam se ti asi nebude chtít jezdit. V tomto případě asi zkus víno.
averze k plechu ?, (Juky, 20.07.2007 13:11) celé vlákno | reagovat
Nějak nechápu něčí averzi k plechovkovému pivu. Pivo ač v plechovce nebo lahvi je pořád to stejné, pokud chceme vidět jeho barvu a cítit vůni, stejně si ho musíme přelít do čirého skla. Mimochodem uchováváním v plechovce není pivo ovlivněno světlem jako v lahvi, ale pouze teplotou.

Averzi k plechovce bych přetipoval spíš na pocit horší přímé konzumace z plechovky než z lahve u dotyčného kritika.

Já osobně, pokud by plechovky byly vratné a člověk nemusel platit zbytečně navíc za obal, preferoval bych pivo v plechu před lahví pro snažší transport.

Točené je točené, to je něco jiného.
Mythos, (honza, 20.07.2007 11:16) celé vlákno | reagovat
Mythos jsem pil asi jen trikrat, ale nikdy me neoslnil. Za "7" bych mu asi nedal, mozna lepsi sestku.

I kdyz uznavam, ze v horku na plazi v recku nebo nekde na ostrove muze pusobit lepsim dojmem.
pivo v Tunisu, (honza, 20.07.2007 11:08) celé vlákno | reagovat
Ted jsem mluvil s MArtinem MAtuskou ( nyni sladek Svateho Norberta v Praze), ktery v Tunisu varil a mam nasledujici infio:

- v Tunisu jsou tri minipivovary. Krome tech, co zminil Weetek, je to jeste Jasmin beach
- MArtin M. varil Golfbräu v Port El Kantanoui u mesta Sousse. Nyni tam vari pilsner (12 az 13 stupnovitost) svetly s 30 IBU(coz je pry na Tunisko hodne). Dale pak cernou 14 a weizen:)
- nekde u pouste se pry stavi novy velky pivovar Heineken...
Mythos, (Weetek, 20.07.2007 11:01) celé vlákno | reagovat
Podle mého ochutnávání vloni na jaře lepší než Alfa, ale slabší než Vergina. Celkově ale ucházející.
Ad Weetek - Celtia, (honza, 20.07.2007 11:00) celé vlákno | reagovat
Ted me napadlo, pri tvem popisu plechovky - jednou jsem mel podivnou plechovku, ktera mela obsah pouhych 0,2l(ci tak nejak). Privezla mi ji kolegyne. Jen si nepamatuju, jestli to byl Tunis nebo MAurtitius ci tamta koncina.
plechovky, (lada, 20.07.2007 10:55) celé vlákno | reagovat
Moje averze k plechovkam je asi dana i tim, ze jsem v plechu jeste nemel pivo, ktere by bylo dobre i samo o sobe. Ted jsem ale videl pullitrovky svetleho lezaku Primator, tak dam plechovkam jeste jednu sanci a vyzkousim :-)
Mythos a jeho hodnocení, (Tomáš Semrád, 20.07.2007 10:53) celé vlákno | reagovat
Rozhodně se musím ohradit proti Vašemu hodnocení piva Mythos. Já s ním mám teda zcela opačné zkušenosti. Řadím ho rozhodně do lepší poloviny žebříčku! A to jsem ho pil mnohokrát, nikdy nezklamal, rozhodně je to jedno z lepších řeckých piv!
Tunis - (nejen, ale hlavně) Celtia, (Weetek, 20.07.2007 10:47) celé vlákno | reagovat
Byl jsem v Tunisu před dvěma lety služebně, a je fakt, že zcela dominantní je Celtia, především v trochu podivných, vínovo bílých plechovkách atypického tvaru. Mám zriovna jednu v lednici, přivezla mi ji kamarádka, co ví, že mě zajímá pivo, tak jsem neměl to srdce jí říct, že to žádný šlágr zrovna není. Celtii jsem pil v hotelovém baru i z třetinkové lahve. Stejný výrobce, SFBT, údajně produkuje i pivo Stella, ale na něj jsem nikde nenarazil.
V Tunisu fungují ale minimálně dva restuarační pivovary v německém stylu (pochopitelně, když uvážíme, jaká klientela sem hlavně jezdí k moři), pohříchu ani jeden z nich není na Djerbě. Golfbräu v Port El Kantanoui si pivaři chválí, Le Berbere v Hammametu spíš nechválí...
Plechovka, (honza, 20.07.2007 10:36) celé vlákno | reagovat
Ja bych tu plechovku vseobecne nezatracoval. Mel jsem moznost srovnavat piva jak z lahve tak i plechu malych US pivovaru(no, dvakrat:) ) a chutove mi to podlesne neprislo.

Navic kupodivu ty pivovarky byly se stacenim do plechu spokojeny - jednalo o rucni staceni!!! a diky tomu jim pry vystav vzrostl z nejakych 1 500 hl rocne na 5 tisic. Snad ze je to levnejsi na dopravu a mohli vozit dal.
baleni, (lada, 20.07.2007 10:25) celé vlákno | reagovat
Uz jsem to nakousl v minulem prispevku - v Recku se k pivu neumi chovat, takze na porovnavani se mi zda paradoxne nejlepsi pivo ve skle. Tocene neumi ani skladovat, ani cepovat a hygiena je umerna tomu, ze jsou na Balkane. A pivo v plechovce mi pripada chutove hnusne vsude na svete.
Recko, (lada, 20.07.2007 10:15) celé vlákno | reagovat
V Recku (pevnina) jsem byl delsi dobu v roce 2002 a uz tehdy jsem si udelal zaver, ze reckemu Heinekenu a Amstelu se zdaleka vyhnout. Letos jsem tam (Kreta) byl opet, zkusil jsem lahvove Mythos, Alfa, Vergina a jediny pozivatelny mi prisel ten zde nechvaleny Mythos - urcite lepsi nez ceske nejrozsirenejsi pivo. Toceny jsem zkusil jen jednou Mythos a pri odchodu z taverny jsem pochopil - plne sudy skladuji venku na slunicku... Lahvove v obchode bylo za 0,5-1 Euro, tocene v restauraci za 2-4 Eura. Muj zaver je, ze v Recku si dam vino, to umi velmi dobre.

PS: Nejvetsi humus, co jsem tam pil byl polotmavy lezak Red Mythos. Doporucuji vyzkouset, mozna to nekoho zaujme.
pivo/tunis, (Libor, 20.07.2007 07:57) celé vlákno | reagovat
Zdravím, my sme mali v Tunisku len tú CELTIU, piť sa to dalo ale trvale by som to nezvládol....
Tuniská piva, (Jiří.J, 20.07.2007 07:47) celé vlákno | reagovat
Tak upřímnou pivní soustrast. měl jsem dvě Tunis beer
Oba jsou silné světlé ležáky, ale pít bych ti je nedoporučoval. fakt dost nechutné.
- "33" Extra Dry. Alc. 6,0%Vol.
- CELTIA- Biére de Luxe. Alc. 5,0%Vol. Vaří se i z kukuřice.
Výrobce piv SFBT. Seabg. Bouargoub. Tunis.
Nám to s Petrem přivezl kánoš, ale třeba tam narazíš na nějaké geniální pivo:-))

12
Vyhledávání