úvod
homepage

Výstava „Kde se pivo vaří…“ v Národním zemědělském muzeu vytisknout článek

Přidáno: 12. října 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,07 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 7014x

Výstava s názvem „Kde se pivo vaří…“ v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné byla otevřena 27. září 2005.

Její podtitul zní „Výstava o historii českého pivovarnictví“, neboť chceme připomenout slavnou, velmi úspěšnou a mnoholetou tradici vaření piva v českých zemích. Naším záměrem je nejen srozumitelnou formou ukázat technologii a způsob vaření piva od nejstarších dob až po dnešní moderní automatizovanou výrobu, ale i připomenout všechny příbuzné obory, které s vařením piva souvisejí, a rovněž umožnit náhled na způsoby konzumace tohoto nápoje v průběhu dějin. Samotnou technologii jsme se snažili zasadit do dobového kontextu, a proto jsme také na řadě míst přikročili k rekonstrukci pivovarského zařízení.


Celou výstavu lze rozdělit do 10 základních částí. Začátek je věnován stručnému seznámení s pivem a odpovídá na otázky jako: co je to pivo, jak se připravuje, jaké jsou druhy piv apod. Dále následuje představení pivovarských surovin: slad a jeho výroba, chmel a české chmelařství, vliv vody na vaření piva a nakonec popis pivovarských kvasinek.



Další samostatný celek je zaměřen na počátky vaření piva, a proto je zde připomenuto vaření piva ve starověku, nejstarší zmínky o vaření piva na našem území – od domácího vaření přes měšťanské a šlechtické pivovary. Nezbytnou součást tvoří také popis sladovnického cechu a pro lepší názornost je zde postaven hvozd na sušení sladu, tzv. valach.

K pivovarnictví vždy neodmyslitelně patřila také výroba sudů, kterou se zabývali bednáři, tak ani zde nemůžou chybět. Stejně jako ledaři, neboť led měl v pivovarnictví vždy nepostradatelnou úlohu. Tato nejstarší část výstavy je symbolicky zakončena rekonstrukcí krčmy a ukázkami nádob, z kterých se pilo pivo. Na krčmu navazuje tyčková chmelnice, v jejímž prostoru jsme umístili malou videoprojekci, kde může návštěvník zhlédnout filmy o českém pivovarnictví a českém chmelařství.



Podstatné změny ve výrobě piva na konci 18. a zvláště v 19. století představuje další celek výstavy, který přibližuje – nám dnes známou – klasickou výrobu piva podloženou vědeckými a technickými poznatky. Její součástí je rovněž rekonstrukce pivovarského humna. Také nechybí zmínka o pivovarnictví za první a druhé světové války, období komunismu i stav po roce 1989.



Pivo se již od počátků dějin stalo také inspiračním zdrojem řadě hudebníků, malířů, básníků, prozaistů, ale i hospodyň, které včlenily pivo do jídelníčků našich předků, což připomíná poslední část výstavy.

Na výstavě jsme nezapomněli ani na hospodu, která byla vždy centrem života vlastenecké komunity, formovala se zde politická reprezentace, bez hospody se neobešla žádná významná kulturní událost a pro nejednoho uměleckého bohéma se hospoda stala pracovnou i literárním klubem. Především byla ale místem útočiště, kde se nad sklenicí pěnivého moku a v družném hovoru s přáteli zapomínalo na nejednu starost a trápení všedního dne. Také návštěvník má možnost přijmout naše pozvání a chviličku poseďte v naší malé hospůdce, stylizované do poloviny 20. století.



Součástí výstavy je také doprovodný program formou tzv. pracovních listů a interaktivní program zaměřený na lidské smysly – hmat, čich, chuť, sluch a zrak. Pro děti školou povinné jsme připravili lektorský program za doprovodu skutečného pivovarského sládka. Na výstavě se podílela prostřednictvím svých sbírkových předmětů i cenných rad řada muzeí, institucí, pivovarů a soukromých osob.



Výstava „Kde se pivo vaří…“ je uspořádána v Národním zemědělském muzeu v Praze 7 na Letné, Kostelní 44 na ploše 567 m2. Je otevřena do 31. března 2006.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz a na internetových stránkách Národního zemědělského muzea www.nzm.cz.

O autorce textu:
Mgr. Lucie Dolanská – hlavní komisařka výstavy „Kde se pivo vaří…“.
Lucie Dolanská vystudovala historii – muzeologii na Slezské univerzitě v Opavě, studia ukončila a titul Mgr. získala v roce 2002. V letech 2003 – 2004 byla kurátorkou sbírek v Uměleckoprůmyslovém muzeu, od r. 2004 je odbornou pracovnicí a kurátorkou sbírky potravinářství v Národním zemědělském muzeu
E-mail: lucie.dolanska@nzm.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 09.11.2005 10:57 Komentovat
Historie piva v kostce Dušan09.11.2005 10:57
Strávil jsem tam víc než hodinu a vůbec jsem se nenudil! Dozvěděl jsem se všechno o...
NUDA! Jan Kocián18.10.2005 01:59
Už je to jeden měsíc, co jsem se tam byl podívat, a není tam nic k vidění. Denní...
info Petr12.10.2005 15:59
Rád bych se tam zajel podívat. Mohl by mi někdo kdo už tam byl říct kolik času asi budu...
Pivo jako národní nápoj Martin12.10.2005 11:01
Výstavu jsem navštívil a jako absolvent kvasné technologie v Podskalské ulice musím uznat,...
Vyhledávání