úvod
homepage

Pivovarští odborníci vybrali nejlepší piva roku 2005 vytisknout článek

Přidáno: 23. září 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,24 hodnotících Hodnotících: 17 počet zobrazení Zobrazeno: 5274x

Praha 20. září 2005 – Sládci a další pivovarští experti ze 24 českých pivovarů vybrali ve dvoukolové degustační soutěži, která probíhala v dubnu a červnu letošního roku, nejlepší česká piva.

Tuto nejprestižnější soutěž piv u nás jako jedinou mezi všemi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a. s. (VÚPS).

V kategorii světlá výčepní piva, do které bylo přihlášeno 27 značek, zvítězil Ostravar Originál. Jeho výrobcem je Pivovar Ostravar patřící do skupiny Pivovary Staropramen, a. s. Na druhém místě se umístilo Starobrno Tradiční, jež vyrábí Pivovar Starobrno, a. s. Na třetím místě skončil Staropramen světlý, který je vyráběn Pivovary Staropramen, a. s.

V kategorii světlé ležáky se v konkurenci 29 značek stal pivem roku 2005 Ostravar Premium, jenž je vyráběn stejným pivovarem jako vítěz kategorie světlých výčepních piv. Jak druhý byl určen Velkopopovický kozel z Pivovaru Velké Popovice patřící do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s., a Starobrno Medium bylo experty vybráno na třetí příčku. Je produktem Pivovaru Starobrno, a. s.

Přihlášené vzorky, které si sám vybírá organizátor soutěže přímo ze skladů nebo z výrobní linky jednotlivých pivovarů, jsou testovány pomocí analytických rozborů. Ty zkoumají původní koncentraci, obsah alkoholu, barvu a obsah oxidu uhličitého. Dalšími posuzovanými kritérii jsou pěnivost piva a výše pH-koncentrace vodíkových iontů, tedy měřítko kyselosti. Všechny tyto analýzy provádí VÚPS, a. s., v Praze. Ten také odpovídá za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků.

Média zvolila nejpopulárnější značky českých piv

Rekordní počet 117 zástupců z novin, časopisů, televizních a rozhlasových stanic, elektronických médií i nezávislých novinářů určilo vítězem novinářské ankety popularity piv „Naše pivo 2005“ značku piva Pilsner Urquell, jehož výrobcem je Pivovar Plzeň ze skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s. Na druhém místě skončil loňský vítěz ankety, pivo Gambrinus, od téhož výrobce. Třetí místo obhájilo pivo značky Bernard z Rodinného pivovaru Bernard, a. s. Čtvrtý skončil Budweiser Budvar z produkce Budějovického Budvaru, n. p., a na pátém se umístil Velkopopovický kozel z Pivovaru Velké Popovice patřící do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s. Na šestém místě skončil Staropramen, jehož výrobcem jsou Pivovary Staropramen, a. s. V letošní anketě bylo novináři nominováno 68 značek piv, což je v dosavadní historii zdaleka nejvyšší počet. Určitou změnou také je, že letos poprvé novináři ve větší míře nominovali i nealkoholické pivo.

„Opět se potvrdilo, že nikdo nemá své místo zaručené do budoucna – ať již piva vybírají experti nebo popularitu značek posuzují novináři, prakticky každoročně máme nové vítěze,“ komentoval výsledky obou měření Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „Potvrzuje se také, že soutěž kvality piv i anketa popularity značek je pro pivovarské prostředí velmi důležitá a nenahraditelná a nabízí příležitost srovnat se s konkurencí – a o to nám také jde,“ doplnil Jan Veselý.

Obě akce jsou součástí projektu České pivo, který byl odstartován Českým svazem pivovarů a sladoven v létě roku 2000. Projekt je dlouhodobý a jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus. Dalším cílem projektu je rovněž zlepšení image piva. Vítězové jednotlivých kategorií jsou každoročně vyhlašováni kolem 28. září při Svatováclavské slavnosti českého piva, kterou ČSPS organizuje na památku českého panovníka sv. Václava, který byl českým králem Karlem IV. prohlášen patronem českých sladovníků a pivovarníků.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 13 komentářů, poslední komentář: 01.10.2005 23:19 Komentovat
zajdem na pivo? Martin Borský01.10.2005 23:19
Souhlasím s Tebou, PX. Co takhle zajít na pivo...?
STERILNÍ EUROPIVO ROKU PX26.09.2005 10:55
Jestli jsem dobře pochopil první polovinu článku, tak se vůbec nedegustovalo a jen se...
jaká piva Standa Jakoubek26.09.2005 08:43
zajímalo by mě, jaká všechna piva byla v anketě a nějaké celkové pořadí; možná je to...
To Plzeňák Jarin26.09.2005 06:48
Ostravar je pivovar v Ostravě (jak již název sám o sobě naznačuje) a poslední dobou vaří...
Velke pivovary :( zythum24.09.2005 19:39
:(((((( Nejlepsi piva ???????
To Plzeňák Chody24.09.2005 18:46
Možná, že kdybys tam seděl Ty - znalec, byl bys překvapen, jak bys hodnotil, když by jsi...
neco malo o soutezi Ondra Koucky23.09.2005 23:20
Piva do souteze nevybira zadna komise, ale prihlasuji si je pivovary samy - jsou mezi nimi tedy...
Plzeňák Pavel Matušek23.09.2005 18:18
Nevím,kdo seděl v porotě,která vybírala piva.Možná,že ani Plzeňská piva neznají.Já...
Vyhledávání