úvod
homepage

Výběr z pivních zpráv vytisknout článek

Přidáno: 8. září 2005  •  Autor: redakce
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 5715x

Jaké pivní aktuality nás poslední dobou zaujaly? Další ujištění o setrvávajícím statusu Budvaru, otázky kolem vstupu gigantu SABMiller do slovenského Topvaru a nový pivní rekord. Na závěr pak můžete společně s námi žasnout nad tím, co vše lze dnes označit

Na 32. ročníku agrosalonu Země živitelka prohlásil premiér Jiří Paroubek, že jeho vláda chce zachovat podobu Budějovického Budvaru jako národního podniku. Privatizace pivovaru by totiž byla politickým rozhodnutím a vzhledem ke krátké době do voleb se toho politici neodváží. Stále tedy platí usnesení vlády z roku 1992, že Budějovický Budvar je vyloučený z podniků, které mají být privatizovány. Management Budějovického Budvaru se přitom sám před osmi lety pokusil stav zvrátit. Netají se myšlenkou, že by prosperující podnik od státu odkoupil. Vedení Budvaru se přesto chová tak, že na rozdíl od jiných navyšuje jmění. Prohlášení pana premiéra management uspokojilo, pro firmu je podstatná jistota a stabilita.
(zdroj: Mladá fronta DNES)

===================================

Vstup zahraničního investora SABMiller do topolčanského pivovaru Topvar nemusí být definitivní. Podnět, kterého obsahem jsou výhrady k příliš silné koncentraci slovenských pivovarů v dvou nadnárodních zahraničních skupinách, doposud leží na stole Protimonopolního úřadu (PMÚ) SR. Dle vedení Topvaru se rozhodnutí očekává někdy v listopadu. Vedení topolčanského pivovaru je přesvědčeno, že po zvýšení spotřební daně za pivo jedinou šancí na přežití slovenských pivovarů je pouze vstup zahraničních investorů.

Na tiskové konferenci zástupci Topvaru představili nejnovější úspěchy v kvalitě topolčanského piva. Degustační komise na půdě Státního veterinárního a potravinového ústavu vyhodnotila za nejlepší pivo na Slovensku právě Tovar v kategorii 10 i 12 stupňových piv. Za nejlepší pivo Topvar označilo také 1 400 respondentů v anketě studentů vysokých škol z 20 fakult na Slovensku, kterou uspořádala Slovenská komora mladých.
(zdroj: TASR)

===================================

Ve Spojených státech se tamním sládkům podařilo uvařit doposud nejsilnější pivo na celém světě.
Tento silák obsahuje 25 % alkoholu, což šestkrát převyšuje obsah alkoholu v běžném pivu. V porovnání s vínem je silnější hned dvakrát. Tímto výčtem prvenství piva Samuel Adams Utopias ještě nekončí. Cenou 100 USD za láhev se řadí mezi nejdražší chmelové moky vůbec. Bostonský pivovar Boston Beer Company uvařil limitovanou edici nejsilnějšího piva, která čítá 8 000 měděných plechovek s obsahem 0,7 litrů. Zakladatel pivovaru, Jim Koch, své nejnovější pivo doporučuje pít po večeři. (zdroj: sekunda.cz)

===================================

Zahraniční majitelé pivovarů Staropramen, Krušovice, Starobrno a Plzeňský Prazdroj se snaží zavést na český trh svá nejprodávanější zahraniční piva. Všechny pivovary chápou dovážené dražší značky jako obohacení sortimentu. Importovaná piva, která výrazně nezvyšují prodeje, se na spotřebě piva v ČR podílejí zhruba dvěma procenty.

Prazdroj testuje ve vybraných barech a restauracích prémiové pivo Miller Genuine Draft (MGD), první americké pivo na českém trhu. Cena lahvové třetinky je od 65 korun, což je více než dvojnásobek oproti prémiovému českému pivu Pilsner Urquell. Koncem roku, po vyhodnocení zkušebního prodeje v Praze, ho Prazdroj rozšíří do měst v ČR, vždy půjde o špičkové provozovny. MGD slaví úspěch v Polsku a Rusku, kde je jedním z nejoblíbenějších klubových nápojů. Mimo území USA se ho ročně prodá 1,5 milionu hektolitrů. Produkt vyrábí Miller Brewing Company v Milwaukee, druhý největší pivovar v USA, součást skupiny SABMiller, do níž patří i Prazdroj. MGD je superprémiové pivo amerického typu, stejně jako mexická Corona a Desperados, nabízené v ČR už několik let.



První pivo z USA na českém trhu.

Pivovar Staropramen prodává od roku 2001 na českém trhu čtyři druhy belgických piv z portfolia vlastnické společnosti InBev. Nejprodávanější je Stella Artois, po ní Hoegaarden, které se prodávají i jako točená. Následují speciály Leffe a třešňové Belle-Vue Kriek.

Pivovar Starobrno slaví největší úspěchy s prémiovým ležákem Heineken, jehož výhradním distributorem se stal od loňského roku. Dále nabízí prémiový ležák nizozemského pivovaru Amstel, který také patří do skupiny Heineken. Obě piva prodává také jako sudová. Starobrno je distributorem irského Murphy's a v licenci vyrábí Zlatého bažanta, nejpopulárnější slovenské pivo.
(zdroj: Hospodářské noviny)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 13.02.2006 07:17 Komentovat
Pár poznámek Tomáš Semrád13.02.2006 07:17
Doufám, že Budvar nebude nikdy privatizován. A pokud ano, pak pouze a jen právě do rukou...
No tak...!!? Martin Borský09.09.2005 00:51
Superprémiové pivo. To má být asi tahák tohoto článku (že jo, redakce...). Tak co si asi...
Vyhledávání