U Doubravů - moje Hospoda roku 2006
Po nejobyčejnější hospůdce se moje myšlenky vracejí ke mému největšímu klenotu loňského roku. Vybrat mezi 253 hospůdkami nebylo sice zas tak lehké, ale od 21. září jsem měl v podstatě jasno.
Tak kde mě loni naprosto dostali? Hospodu U Doubravů najdete v obci Chrášťany nacházející se 1,79 km severně od silnice první třídy č. 12 mezi Českým brodem a Plaňanami. Chrášťany mají cca 500 obyvatel. Přesto zde provozují hospodu s nabídkou teplých obědů a tří značek piva. Kutnohorskou desítku doplňují Mušketýr z Krušovic a opět desítka Gambrinus.

Hospoda se nachází uprostřed obce na návsi. Na fasádě Vás budou k návštěvě lákat dva pivní poutače. Kulatý Gambrinus a oválný Dačický. Vchodem se dostanete do menšího výčepu. Naproti vchodu je výčepní pult a vchod na toalety. Po pravé straně jsou cca 2 stoly a po levé straně jeden stůl a mezi ním a výčepním pultem vchod do dalšího lokálu. Velikostí je stejný jako výčep, ale stolů je zde o něco více. Oba lokály jsou vybaveny běžnými dřevěnými stoly a židlemi. Ve výčepu byly stoly byly v době mých návštěvy schovány do barev krušovického a v lokále do rudých barev. No rozhodně znám příjemnější ubrusy.
Stoly v lokále byly čisté a při všech návštěvách zde v době oběda chyběly popelníky. Podlaha je v obou lokálech dlážděná, což je podstatně příjemnější nežli ještě používané linoleum. Stěny lokálu jsou tradičně z poloviny obloženy světle lakovanými palubkami. Horní polovinu zdobí soubor paroží a kančích kůží. Ty doplňují zarámované historické fotografie kutnohorského pivovaru. V lokále nechyběla televize, ale naštěstí v době oběda byla vždy vypnutá. Paní hostinská je příjemná a hlavně rychlá. S místními a pravidelnými hosty prohodí pár slov a opět rychle pokračuje v obsluze dalších hostů.
Nabídka poledních teplých jídel se mi po třech návštěvách jeví jako pravidelná. Ale má to malý háček. Musíte se strefit do doby mezi cca 11 a 14 hodinou. Nabídka jídel není moc bohatá. U Doubravů si můžete vybrat z polévky a dvou teplých jídel. Že je to málo? Možná, ale co je lepší. Nabídka dvaceti polotovarových hotovek a nebo dvou jídel připravených poctivým způsobem. Já osobně jsem pro druhou variantu. A když se zmiňuji o poctivé domácí kuchyni, ta U Doubravů je ještě o něco lepší. Už jsem se na Světu piva jednou zmiňoval o mém rozhovoru s šéfkuchařem jednou vyššího hotelu v rámci pořadu o vysoké kuchařině. Vysoká kuchařina spočívá především v používání čerstvých surovin, vynechání veškerých polotovarů a ingrediencí a také v poctivém přístupu při přípravě jídel. A všechny návštěvy U Doubravů mě přesvědčily, že nejen v drahých restauracích se dá najít vysoká kuchařina. To potvrdil i fakt, že při mé druhé návštěvě byla v nabídce uzená polévka, uzené s bramborovou kaší a játra po myslivecku. A protože jsem si po vynikající domácí uzené polévce s vejci a domácími nudlemi nechtěl dávat opět uzené, zvolil jsem játra, jídlo které si moc často nedávám. Určitě znáte ta totálně udušená, tvrdá a naprosto nepoživatelná játra. A tak jsem s napětím očekával jak to vyjde U Doubravů. Myslím si že šéfkuchař z onoho hotelu by byl spokojen. Játra, i když dušená, byla měkká a šťavnatá a výborná. Omáčka byla připravená z čerstvých žampiónů a smetany. Byla hutná a chutná. To výborně doplňovala akorát připravená rýže.
Ovšem při poslední návštěvě jsem byl naprosto uchvácen. Hospůdka opět nabízela dvě hotovky. Vybrat jsem si mohl z hovězího na česneku s knedlíkem a nastavované kaše s pečeným masem. A jelikož si nastavovanou kaši doma občas dopřáváme, byl jsem zvědavý, jak se s ní vypořádají U Doubravů. Zvládli to výborně. Něco tak chutného jsem dlouho nejedl. Ještě po 4 měsících se mi sbíhaly sliny na jazyku! Maso pečené na plátky bylo šťavnaté a měkké a kaše akorát maštěná a naprosto bez chyby. V podstatě lze říci, že jsem zažil jeden z nejlepších kulinářských zážitku roku 2006. A když jsem jídlo zapil párem doušků lahodné a nepřesycené kutnohorské desítky, bylo takřka jasné, že jsem našel favorita. Ještě je nutné dodat, že kaši předcházela vynikající hrášková polévka s celým hráškem, zeleninou a uzeným masem, plná lahodné chuti, akorát hustá a slaná. Myslím, že ani nemusím dodávat, za co si hospůdka U Doubravů zasloužila Hospodu roku 2006.
Stav z 21. 9. 2006:
U Doubravů, Chrášťany, č.p. 50, okres Kolín.
Hospůdka ve všední dny nabízí cca od 11:00 do 14:00 dvě hotová jídla.
Točené pivo:
Kutná Hora Dačický světlé 10% 0,5 l za 13,-, Gambrinus světlé 10% 0,5 l za 16,- a Krušovice Mušketýr 11% (tak bylo uvedeno na pípě) 0,5 l za 14,-.
Otevřeno po - pá 10:00 - 21:00; so, ne 15:00 - 21:00. Otvírací doba je bez záruky.
Na závěr mého hodnocení dvou jedinečných zážitků bych krátce přidal ještě dvě hodnocení. Jedná se o mé nejlevnější pivo a nejchutnější pivo loňského roku. Loňský rok nebyl tak úspěšný jako předloni. Bohužel se mi nepodařilo překonat desetikorunovou hranici. Nejlevnější točená pivka jsem našel v Podkováňské restauraci v Březovicích, v restauraci Obecník v Mšeně, v Pivnici U Samce v Benátkách nad Jizerou, v Utrženém vagóně v Chrástu u Březnice a v cukrárně Josefína ve Svratce. V prvních třech to byla desítka Podkováň, ve čtvrté desítka Herold a v poslední poličská jedenáctka. Všechna stála 11,-. Nejlevnější dvanáctku jsem našel opět v Pivnici U Samce. Podkováň zde byla za 13,-.
Co se týče nejlepšího piva dlouho vedlo doma vařené pivko jedno z domácích vařičů piva pana Mirka Poláka. Pivo si už vaří přes 20 let na své chalupě v Orlických horách. Vývoj k pitelnému pivu trval cca 6 let. Pivo vaří díky teplotám jen v zimě, takže v červenci už bylo řádně uležené. A i když pivko více pěnilo, bylo výborné. Jak už jsem uvedl pivo pana Poláka dlouho vedlo. Ovšem ke konci roku ho na druhou příčku odsunul pan Josef Krýsl se svým Joe´s Garage beer. To pivo nemělo naprosto chybu! Ochutnal jsem ho v První Pivní Tramwayi, kde jsem loni poznal více lahůdek.
A když zde zmiňuji PPT, neodpustím si jako loni kritiku Hospody roku Sdružení přátel piva. Ovšem na rozdíl od předloňské Ferdinandy u PPT dopadla dobře. PPT se od doby, co zde existuje pověstná čtvrtá pípa s nabídkou pivních lahůdek, stala mojí domácí hospodou a zároveň jakousi degustační místností. PPT je originálně řešená, výborně se zde vaří a nechybí ty pivní lahůdky. Takže i přes jisté nedostatky si titul zaslouží. A když zmiňuji nedostatky, musím se zmínit o tom největším. I když si jdu do PPT natočit pivko do petky, po návratu jsem načichlý kouřem až běda. A jak smrdím po návratu z delší návštěvy se ani nedá hovořit. Ach ti kuřáci … I přes to chodím do Tramwaye rád.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 06.05.2007 16:45 | Komentovat |
Různá kvalita Petr Pavlas | 06.05.2007 16:45 |
---|---|
U radnice jsembyl 2x v životě. Poprvé všechna piva výborná, podruhé všechna špatná ... | |
U radnice Luděk | 24.04.2007 21:47 |
Byl jsem U radnice v sobotu a dvanáctka měla divnou chemickou (pří)chuť - jak na... | |
Podkováň Roman Holoubek | 23.04.2007 17:54 |
Myslím, že Karel Kvapil to poznal. Párkrát do roka zajdu na točenou Podkováň u nás ve... | |
Snad to byl jen výkyv!!! Zbyněk Holan | 23.04.2007 14:32 |
....už jen, že to nefiltrované bylo čiré, to znamená, že mohlo být "propadlé".... | |
U Radnice Zbyněk Melichar | 20.04.2007 21:27 |
dnes jsem byl na obědě U Radnice, kvasnicové pivo neměli, světlá 12° chutnala standardně... | |
Re: Zbyněk Jiří Kaňa | 20.04.2007 18:11 |
Šlo o 12% kvasnicové, které mimochodem nejevilo žádné známky zákalu. Vonělo příjemně... | |
O jaké šlo?? Zbyněk Holan | 20.04.2007 14:00 |
Já byl U radnice naposledy v lednu, a všechna pivka byla velmi dobrá. Dal jsem si 10°, 12°,... | |
U radnice Jiří Kaňa | 20.04.2007 11:19 |
Musím říct, že tak nedobré pivo, jako byla před týdnem Podkováň U radnice, jsem už... |