úvod
homepage

Moravskoslezské pivní putování III. vytisknout článek

Přidáno: 5. srpna 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,86 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 6252x

V posledním dílu moravskoslezského pivního putování se podíváme, jak na Krnovsku boduje Staropramen a ponoříme se do oblasti, kde zatím pevně třímá otěže hanušovický pivovar.

Z Opavy jsme se vydali směrem na Krnov, částečně přes Polsko. Pokud stále platí bizarní ujednání o malém pohraničním styku, pak jsme hranici překročili ilegálně. Za tento přestupek jsme byli potrestáni kvalitou cyklostezky - značení zmizelo přesně v místech, kde by bylo nejvíce potřeba (tedy v místě, kde trasa odbočovala z asfaltky na téměř nesjízdnou polní cestu) a cyklotrasa nakonec skončila v hnojišti. Je zajímavé, že jakmile jsme opět najeli na slušnou silnici, značení se zas objevilo. Značkaři zřejmě neměli automobil dostatečně vybavený do terénu...

Tahle první polská epizoda zatím nebyla nijak pivně zajímavá, narazili jsme jenom na nějaké chlazené lahvové. Tradiční polský standard velkých značek (Tatra, Żubr), tedy chuť nijak zázračná.

Po pěkném výjezdu na Cvilín jsme konečně sjeli do Krnova a začli hledat nějakou normální hospodu s pivem a jídlem. Pro nás, neznalé místních poměrů, to nebylo úplně jednoduché. Při pátrání jsme nejdříve objevili již nefunkční pivovar, posléze i restauraci "Barbara" s docela dobrým Radegastem.



Bývalý krnovský pivovar.

Z krnova směrem k Městu Albrechtice mi kraj připadal být "zamořený" Staropramenem. Takový podíl hospod snad Staropramen nemá ani na Smíchově. Propadli snad zdejší obyvatelé kouzlu "smíchovského" piva z Ostravy, takže v hospodách nechtějí nic jiného?

V Albrechticích to vypadalo podobně. V jedné restauraci již zřejmě soutoči Ostravaru a Staropramene vyschl hořčí přítok, v jiném podniku v barvách Ostravaru se čepuje výhradně Staropramen. Nesměle jsme se na Ostravar zkusili zeptat ještě v třetí hospodě. "Ostravar, to my tady nepěstujem, to je hnus!" Na polemiku s místními znalci jsme rezignovali a raději šli o dům dál.

Měli jsme přece jenom štestí, našli jsme hospůdku (označenou jako bar- herna) "Mrazík". Zde se točí hanušovická jedenáctka a dvanáctka, k tomu litovelské Maestro. Zejména 12% Holba byla vynikající. V Albrechticích jsme vstoupili na okraj "hanušovické pivní oblasti", Holba nás teď bude provázet skoro pořád.

Naším dalším cílem je Osoblažský výběžek. Je to velmi krásný kout, navíc poněkud zastrčený a zapomenutý. Jestli někomu připadá například Broumovsko jako zapadákov, měl by si pro drobnou korekci názoru zajet do Osoblahy.

Asfaltová silnice směrem na Pelhřimovy se mění v něco, co je v mapách nadále označováno jako silnice nejspíš jen ze setrvačnosti. Ale dopravní značení nechybí, dokonce i policejní automobil se vyskytne. Zcela vysídlená a téměř se zemí srovnaná pohraniční obec Pelhřimovy vybízí k zastavení a k zamyšlení nad historickými zvraty a pomíjivostí.



Křižovatka "silnic" v polích.

První pivní zastávkou jsou Slezské Rudoltice, chátrající kdysi městečko, kterému dominuje jakoby zázrakem zachovalý zámek.

Usedáme na pivo a na kus řeči v restauraci "Jamalas". Rudoltice jsou jedním z míst dosídlovaných po válce mimo jiné emigranty. Majitelé "Jamalasu" mají kořeny v Řecku, odtud zřejmě i neobvyklé jméno restaurace.

Na čepu je velmi slušná desítka Radegast, 12% Kozla jsme nezkoušeli. Během rozhovoru s místním patriotem si jen potvrzujeme, co je na pohled zřejmým problémem - nezaměstnanost, chudoba, z toho vyplývající apatie a alkoholismus. Samozřejmě ne všichni rezignovali, ale v tomto kraji se rozhodně nežije lehce. "Každému se tu líbí, ale nikdo by tu nechtěl zůstat." Je to tu krásné, ale trochu smutné, nejhonosněji a nejnověji působí stanice pohraniční policie. Jenže ta bude nejspíš časem taky zbytečná...



Restaurace "Jamalas".

Regionálním centrem výběžku je Osoblaha, kde končí velmi pěkná úzkokorozchodná železnice. Samotná Osoblaha není nic výstavného. Náměstí z bytovek, krabicoidní domy. Není divu, Osoblaha (Hotzenplotz) byla během "osvobozování" (tehdejší obyvatelstvo to pravděpodobně jako osvobozování zrovna nevnímalo) zničena ze 70 - 90% (údaje se rozcházejí).



Pivnice na osoblažském náměstí.

Na pivo jsme zašli do výčepu na náměstí. Žádný nóbl podnik to není, ale pivo měli výborné. 11% hanušovický Šerák a k tomu něco, co bych tady opravdu nečekal - 10% Janáčka z Uherského Brodu.

Z Osoblažska jsme pokračovali směr Jeseníky a Javornicko. V Javorníku ve Slezsku mě zaujala viditelná přítomnost Zlatého Bažanta (nejméně ve dvou podnicích). Bohužel jsem si ověřil, že mě tohle pivo vážně nemá čím oslovit. Naštěstí tu byla i hospůdka "U potoka" se skvěle ošetřeným Šerákem. Zřejmě nejchutnější hanušovické, na které jsme cestou narazili.

Na výletě do polského města Złoty Stok jsem si konečně pochutnal i na polském pivu. Zaujala mě Pijalna piwa "Pod lipą,". Zde jsem byl za ochutnávání polského piva konečně odměněn opravdu dobrým točeným pivem. Pivo značky Namysłów bylo dobré nejen na polské poměry. A cena 2,50 Zł mi připadala překvapivě nízká. U výčepu samozřejmě nechyběl dávkovač na malinový sirup do piva.

Už to zkrátím, naše další pivní zážitky se totiž nadále týkaly především Holby, takže by to bylo trochu nudné. Viděli jsme spoustu krásných míst a téměř všude jsme si pochutnali na vynikajícím hanušovickém pivu. Ať už to bylo ve Zlatých Horách, Javorníku ve Slezsku, Lipové nebo Branné. A všude to vypadalo, že zde má hanušovický pivovar velmi silnou pozici.

Holba se, jak známo, vaří v Hanušovicích. O "krásách" Hanušovic se rozepisovat nebudu, nerad bych se dotknul někoho z místních. Můžu se mýlit, jenže na první zběžný pohled na mě prostě působí jako hnusná díra. Ale to pivo!



V údolí pod horami leží Hanušovice...


...a v Hanušovicích za rybníkem pivovar.

Hanušovické pivo je dobrým důkazem toho, že i na moderních technologiích lze vyrobit velmi dobré regionální pivo s charakterem. Holba se totiž, podle dostupných informací, vaří v CK tancích, a to jednofázově. Pivovar se k tomu hlásí i na své webové prezentaci. Skalní příznivce klasiky to asi nepotěší, ale pivovar se za své pivo rozhodně stydět nemusí.

V Hanušovicích jsme sice cestu neskončili, popis svého cyklisticko pivního putování však v zájmu uchování alespoň částečné kompaktnosti článku ukončím právě zde a vyprávění o Žamberku a Pardubicích si nechám na jindy.

Doufám, že se do trochu zapomenutého severovýchodního pohraničí ještě nekdy podívám a všem výlet tímto směrem doporučuji. Je tam nádherná krajina a skvělé pivo.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 09.01.2006 07:20 Komentovat
Jeseníky toť Holba jsou Tomáš Semrád09.01.2006 07:20
Ad Osoblaha. Matně a dnes s trochou nostalgie vzpomínám, jak jsme před cca 8 lety přímo v...
Holba v Jeseníku PX21.08.2005 21:58
19.8. jsem navštívil město Jeseník a velmi mě mrzela všudypřítomnost odporného G, které...
Jo jo, Javornicko ... Petr Sitař08.08.2005 00:22
... kraj to opravdu krásný s pivem chutným. Před 4 roky jsem v Ramzové trávil dovolenou a...
Holba II Radek06.08.2005 11:04
Spousta malých pivovarů vyrábí levná piva pro supermarkety. Holba není jediná. Rozhodně...
Škoda Marek06.08.2005 00:01
Je škoda, že pro mnohé lidi končí republika na hranicích Prahy.
Holba Martin Štros05.08.2005 21:42
Já bych Holbu tak nechválil- vyrábí Ambrosius pro Kaufland za 2,70Kč, pro Hypernovu pak...
Vyhledávání