úvod
homepage

Komentář Budvaru k poslednímu rozhodnutí maďarského soudu vytisknout článek

Přidáno: 20. července 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 4047x

Maďarský soud potvrdil právo Budějovického Budvaru na ochranu označení místa původu „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“ včetně jazykových překladů. V platnosti zůstávají všechny ochranné známky, například známky „Budweiser Budvar“ a „Budweiser“.

České Budějovice, 18. července 2005 - Budějovický Budvar, n. p. obdržel od svého právního zástupce zprávu o rozhodnutí Městského soudu v Budapešti ve věci odvolání ve sporu o označení místa původu. Po rozboru této zprávy může Budějovický Budvar n. p. prohlásit, že informace publikované o této záležitosti v médiích mají zavádějící výklad a jsou v rozporu se skutečným stavem věcí. Proto považujeme za nutné uvést na pravou míru informace publikované v médiích a upozornit zejména na tyto skutečnosti:

1. Rozhodnutí Městského soudu v Budapešti řešilo pouze odvolání na dřívější rozhodnutí maďarského Patentového Úřadu, které se týkalo sporu o označení místa původu. Anheuser-Busch napadl pět označení původu registrovaných podle Lisabonské dohody – „Budějovické pivo“, „Českobudějovické pivo“, „Budějovický Budvar“, „Budějovické pivo – Budvar“ a „Bud“ - s argumentací, že daná označení původu nesplňují podmínky pro to, být označeními původu, a proto by jim měla být poskytnutá ochrana odejmuta. Patentový Úřad rozhodl, že označeními původu jsou pouze označení „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“ (včetně překladů). Tři zbývající jimi nejsou, a proto jim ochranu odejímá. Proti negativním částem rozhodnutí Patentového Úřadu se odvolaly obě strany. Soud nyní odvolání obou stran zamítl a potvrdil původní rozhodnutí Patentového Úřadu. Proti poslednímu výroku soudu je možné podat odvolání a rozhodnutí tedy stále není konečné. Možnost odvolání v současné době zvažujeme.

2. I v případě definitivního potvrzení tohoto rozhodnutí maďarského soudu zůstávají v platnosti označení zeměpisného původu „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“ včetně překladů, tj. včetně „Budweiser Bier“, a nadále platí všechny ochranné známky včetně „Budweiser Budvar“ a „Budweiser“. Tato skutečnost je pro nás vysoce pozitivní.

3. Pro náš další vývoz a užívání známky Budweiser se po tomto rozhodnutí soudu nic nemění a v žádném případě nebudou narušeny naše obchodní aktivity v Maďarsku. Soud pouze potvrdil neplatnost některých označení původu, ale v žádném případě to neznamená, že by tím dával společnosti Anheuser-Busch právo k užívání našich ochranných známek v Maďarsku.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser-Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 70 správních řízení před patentovými úřady. Kromě Japonska zaznamenal Budějovický Budvar v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například ve Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Taiwanu, Řecku, Portugalsku či Dánsku, Švédsku a Finsku.

V současné době exportuje Budějovický Budvar svůj prémiový ležák, který patří k absolutní světové špičce, do téměř 60 zemí pěti světadílů, a je tak jedním z nejúspěšnějších reprezentantů České republiky v zahraničí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 26 komentářů, poslední komentář: 24.05.2006 21:27 Komentovat
Prezident mi nechutnal Dr24.05.2006 21:27
Regent jsem vždy bral jako skvělé pivo. Koupil jsem však nedávno čtyři Prezidenty a velmi...
To Petr Sitař Radko Pondělíček24.05.2006 18:46
Pravda, není to hospoda moc útulná, ale v létě to jde. Ale jinak je pravda, že s...
regent Jarda24.05.2006 16:55
musím se připojit s chválou na Regenta, zejména jedenáctka a kvasničák jsou naprosto...
To: Čech Petr Sitař24.05.2006 08:49
Tak doufám že tuto neděli bude v pivnici vše v pořádku a že zde stále najdu ocenění...
To: Radko Pondělíček Petr Sitař24.05.2006 08:41
Občerstvení na Chodově - klasická stavební buňka s výčepem a dvěma malými stolky pro...
Pro Standu Jakoubka Čech24.05.2006 06:41
Ano, letos je jiný nájemce než loni.
To Martin Vomastek Radko Pondělíček23.05.2006 18:22
Zkusil jste navštívit menší sídlištní pivnici na Chodově? Adresa je i zde na stránkách....
To Kaňa Jiří Chody23.05.2006 13:21
Což je ale škoda, protože reprezentativní restaurace takového podniku jako je pivovar by...
Vyhledávání